2009/03/12

EN BILD SÄGER MER ÄN TUSEN ORD...

KSO visar med all tänkbar tydlighet att den flickans tecknade hyllning till den i Brasilien välkände och evigt drömmande Tokmoderaten inte går hem. Flickan ser ut att skämmas, Siyamak är lite glad...

Sundbybergs stad har tydligen återhämtat sig så pass ekonomiskt under det året då Alliansen fick chansen att styra att pengarna på kontot för politiska turistresor räckte hela vägen till Brasiliens högsommarvärme för vår älskade KSO Helene Hellmark-Knutsson och hennes inte fullt så älskade stf KSO Siyamak Sajadian Sasanpour.

Att just staden Taboao da Serra valdes ut till vänort är ju helt naturligt eftersom vi i Sundbyberg sedan urminnes tider haft djupa kontakter med Brasilien och landets befolkning. Ryktet säger ju till exempel att det var i ett buskage på Golfängarna som en ung och attraktiv Pelé i samband med Fotbolls-VM 1958 förlorade sin oskuld till en blond, yppig svenska... Att sedan produkter från Nybergs mekaniska, Spis & knäckebrödsfabriken Kronan, Marabou, Alpha samt Max Sieverts funnits i vartenda Brasilianskt hem från Amazonas djungler till Copacabanas sträder gör ju att de historiska banden mellan just Sundbyberg och Brasilien är så starka att stadens skattebetalare mer än gärna sponsrar en resa till solen och de evigt tacksamma brasilianarna för de två "folkvalda" och ett lämmeltåg av tjänstemän...

Dock kan man ju förstå Helenes min på bilden ovan, hur kul är det egentligen att dag efter dag besöka skolor i Brasilien där ungarna ritar lika fula teckningar som skolbarnen hemma i Sundbyberg? Vad är väl en dag i hett klassrum bland kladdande barn jämfört med en dag på stranden med en kall paraplydrink i handen?

Men om det nu är så tråkigt att besöka skolor att man måste grimasera när man tittar på de små barnens "konstverk" så kanske det hade varit mer förståndigt att lida bland barn i vår närmiljö. Idag har Sundbyberg fem vänorter, vid sidan av Taboao da Serra även Aluksne i Lettland, Kyrkslätt i Finland, Sankt Veit i Österrike samt Haringey i Storbritannien... Varför ingen tysk motsvarighet till Sundbyberg - någon förort till Berlin eller en lagom stor stad i Ruhrområdet? Eller någon stad i Frankrike, Polen eller Italien - länder som Sundbyberg verkligen kan ha ett utbyte med. För hur många tror att skolklasser från Tabaoa da Serra kommer upp och hälsar på sina jämlikar i Sundbyberg eller att något av Sundbyberg IF:s flicklag reser ner till Brasilien för att lära sydamerikanerna hur man spelar fotboll "The Sundbyberg way"?

Nej, de enda som någonsin kommer att ha något som helst utbyte av detta utbyte är de politiker och tjänstemän i vår stad som med jämna mellanrum och finansierade av stadens skattebetalare kommer hitta på lämpliga studiebesök på den behagliga sydamerikanska kontinenten när vädret är som värst hemma. Skulle gissa att vi innan valet 2010 får se hur Kajsa Adenbäck, ordförande i Äldrenämnden snart kommer att resa ner för att titta på hur man i lönndom och utan att upphandla tvångskommunaliserar äldreboenden med en diakonisk fasad, hur Jan Jogell, stadbyggnadsnämnden, studerar snöröjning utan salt i Tabaoa da Serra med omnejd samt hur Bert Jageby, individ och familjenämnden studerar polisens framgångsrika uppsökande verksamhet när det gällar brasilianska barn som hamnat snett... Vi har som sagt mycket att lära oss av vår nya vänort!

Sedan kan ju gärna Taboao da Serras ledning, om de nu har råd att resa hit, studera hur man på bästa sätt skaffar sig den sämsta äldreomsorgen i sitt land och hur en modern representativ demokrati där väljarna väljer ett styre men får ett annat kan bedrivas med högburet huvud och utan skam i kroppen...

3 kommentarer:

Mattias Lönnqvist sa...

Annars är ju artikeln i veckans Mitt i Sundbyberg intressant:

"
Kommunalråd åkte till Brasilien

SUNDBYBERG Förra veckan var två av kommunalråden och kommunens näringslivschef i Brasilien i fyra dagar. Syftet var att etablera ett samarbete med staden Tabao da Serra. Där har ett framgångsrikt projekt gjort att slum förvandlats till fina lägenheter för stadens familjer. Temat för städernas samarbete är hållbar utveckling.
--Jag hoppas att Sundbybergs stad kan vara en del av stadens strävan att växa, säger Helene Hellmark Knutsson (s).
Resan kostar kommunen 50 000 kronor.
"


Notera särskilt mittenpassagen, "[...]Där har ett framgångsrikt projekt gjort att slum förvandlats till fina lägenheter[...]".

Vilken slum är det vänsterkartellen menar finns i Sundbyberg? Menar de att -- exempelvis -- Hallonbergen ska betraktas som slum?

Intressant syn de har på vår stad i sådana fall.

Tokmoderaten sa...

Vad härligt att Du är tillbaka Mattias! Jag trodde att du hade emmigrerat...

Mattias Lönnqvist sa...

Så här års borde man egentligen emigrera; snö och slask och blä.

Men nä, det har mest varit körigt och svårt att hitta tiden till allting.