2009/03/19

NYLUND-WATZ, LOGIKENS MÄSTARINNA...?

Under åren 2002-06 så var det alltid mörkt runt sjukhuset i Södertälje...


Det fanns en tid för rätt länge sedan, en tid vi nog aldrig kommer att få uppleva igen - eran då Socialdemokraterna hade makten i rikets största län, Stockholms län. Finanslandstingsråd under dessa gyllene år var en liten späd kvinna från Pajala med snedlugg och den bistra blick som ofta kännetecknar folk från Tornedalen - Ingela Nylund-Watz. Jag gillar uppriktigt sagt hennes frisyr, det är ju något synthigt i den som gör henne tuff och att hon allt som oftast verkar leka arga leken gör henne ännu lite mer spännande som person.

Året var 2003, det var tre år kvar tills dess de kuvade Stockholmarna skulle få möjligheten att slita sig loss från sina bojor, ta sig till valurnorna och befria sig själva med valsedeln som vapen. I Landstingshuset på Kungsholmen satt Nylund-Watz och lyssnade på en ljudboksversion av "Populärmusik från Vittula". Sverige var mitt uppe i en högkonjunktur, men folk satt fast i ett utanförskap och de skattepengar som de pungflådda Stockholmarna ändå tjänade användes till att bygga ett tredje badhus i Piteå, en konst- och kulturhall i Stekenjokk eller en ny skola för de sex barnen i Stollträsk. Men det var ändå högkonjunktur den dagen 2003 då Ingela bestämde sig för att lägga ned det välfungerande lilla sjukhuset i den nya hemkommunen Södertälje. Eller, lägga ner...? Det skulle tas bort akutmottagning och förlossning, vårdavdelningarna för akuta patienter skulle avvecklas, Intensiven upphöra och mottagningar försvinna - men Nej då, Ingela tänkte inte lägga ner Södertälje Sjukhus. I sann politisk struts-anda så tänkte Ingela: "förvandla Södertälje sjukhus till ett närsjukhus för att tillvarata de senaste fem årens fantastiska medicinsk-tekniska utveckling."

Trots Ingelas genialiska plan och ett kommunalråd vid namn Anders Lago som svek sina medborgare och väljare när han för att hålla sams med sina partivänner på ett närmast unikt sätt vägrade ta parti för det avvecklingshotade sjukhuset så slog folkets vilja igenom och Södertälje sjukhus fick leva kvar. Detta ville Ingela göra vid makten, när världen var ljus och framtiden såg positiv ut...

Nu sitter samma Ingela i opposition, en plats där hon kommer få sitta i tid och evighet om jag får leka Saida. Helt plötsligt så betyder inte den fantastiska medicinsk-tekniska utvecklingen någonting för Ingela, för det Ingela ville vid makten vill hon inte i opposition. Nej nu när krisen ligger som ett vått lakan över hela världen, när det är svårt att överblicka vad som ligger framför oss så vill Ingela bygga ett helt nytt sjukhus i... Södertälje! Ett akutsjukhus, med akutmottagning, med förlossning, med intensivvård och med akutavdelningar i överflöd". År 2003 tyckte Ingela att Södertälje Sjukhus med lite drygt 180 vårdplatser var överdimensionerat, odugligt och inte betydde ett skvatt för stadens befolkning. Nu när kalla vindar blåser över Jorden, Europa, Sverige och Södertälje vill Ingela ha ett större sjuhus med allt det där som man utan problem kunde avveckla 6 år tidigare. Har de senaste 6 åren stått still i den medicinsk-tekniska utveckling som föranledde Ingela att slåss med näbbar och klor för att lägga ner sjukhuset 2003?

Svaret är självklart NEJ. Detta är den sortens populism som får mig att må illa, ett dubbelspel som ökar på folks förakt för oss politiker till skyhöga höjder och som visar på att multipla personligheter borde vara ett baskrav för att enrollera sig politiskt Att hon inte skäms kvinnan? Tror hon att folk har glömt hennes viljeinriktning under högkonjunkturen, och vad får henne att tro att folk skall tro på det hon nu säger? Södertäljeborna är nog smarta nog att se igenom Nylund-Watz och nickedockan Lagos dubbelspel i denna fråga - ett hyckleri utan dess like.

Själv tycker jag att Södertälje Sjukhus är ett lagom stort, bra sjukhus som verkar som den resurs den skall vara för befolkningen i staden och länets södra periferi. Min senaste "kreation" på barnfronten, den unge Felix 4 år häromdagen föddes på Södertäljes förlossning och trots att alla förlossningar har varit bra och oklanderliga så var denna den bästa. En välskött förlossningavdelning med mycket bra personal gjorde oss trygga - högsta betyg! Om det är något som skulle gynna sjukvården i Södertälje så är det att personalen får arbetsro i renoverade och ändamålsenliga lokaler samt möjlighet att vara med och påverka. Allt detta förvägrades personalen under Nylund-Watz, och turbulensen påverkade vården. Sammanslagningen av KS och Huddinge var också ett av Ingelas mest begåvade påhitt, ett tragiskt kapitel i landstingets historia som ännu i dessa dagar sätter sina avtryck i vården i huvudstaden...

Länk: DN

3 kommentarer:

Kent Filppu sa...

Inget försvar för henne, men se vad din favoritregering gör nu. I opposition var de emot Bodströmsamhället tex, nu inför de det gärna. Det är bara ett exempel på hur man byter åsikter för maktens skull.

Winston sa...

Mon frère!
Tack än en gång för ett synerligen välbehövligt och meningsfullt bloggande.
Oppositionen kråmar sig i sina paradoxer som leguaner.
Medelmåttan blänker men du genomskådar och upplyser falsarierna. Fortsätt med detta broder!
För övrigt anser jag att socialister skall jagas ur partiet.

MVH
Winston Sr IV

Tokmoderaten sa...

El Rubio: Erkänner utan omsvep, införandet av Bodströmsamhället är helt åt fanders och emot vår ideologiska värdegrund - så är det bara.

Winston: Tack! Trevligt att höra av Dig igen.