2009/03/14

MEN HERREGUD - VAD HAR JAG SKRIVIT...?


"Eftertankens kranka blekhet" satte in redan i onsdags, när jag i partilokalen fick en mildare form av avhyvling av min partivän Janne Bojling. Han gillade inte alls vad jag hade skrivit om Caroline af Ugglas, en av hans stora idoler. Redan då började min hjärna arbeta litegrann, kunde det vara så att det jag tycker och tänker inte alltid är rätt? Kan det vara så att jag med mina elakheter kränker folk som andra uppskattar...? Uppenbarligen, för hur gärna jag än skulle vilja så kan jag inte idiotförklara Janne Bojling och hans musiksmak - en smak som dessutom verkar delas av rätt många. Så förlåt för att jag varit elak, förlåt för att jag inte respekterar era åsikter och inser att andra av outgrundliga anledningar inte alltid tycker precis som jag.

Eftertankarna fortsatte när jag idag fick se en intervju med Caroline af Ugglas i Aftonbladet. Men herregud - vad har jag skrivit ...? Hon må framföra en musik som jag finner vara usel, hon har ett scenspråk som hör hemma på en sluten psykiatrisk avdelning och jag inte för mitt liv förstå att det finns folk som uppskattar det hon gör - men Caroline af Ugglas är just Caroline av Ugglas, eller ibland en blek klorinkopia av Janis Joplin. Det hon gör, det brinner hon för. Hon skapar känslostormar, hon lämnar ingen oberörd och det skall hon ha all heder av.

Att sedan Caroline af Ugglas inte ens vill gå in på internet och söka upp bloggar och artiklar om sig själv gör att jag känner mig än mer eländig inombords. Jag har ju spytt galla så det räcker att fylla de gamla gasklockorna i Hjorthagen över en artist som jag inte gillar men som i sann demokratisk anda har rätt att sjunga, bete sig och hålla på bäst fan hon vill - så länge hon håller sig inom lagens råmärken det vill säga. Och sedan så är det ju så att i sann kapitalistisk anda att det är så att det även i musikens värld är så att publiken väljer vad de vill köpa/höra och här har tydligen tillräckligt många efterfrågat den... Tillgång och efterfrågan sätter priset och snart vet vi vilket pris man gett Caroline af Ugglas.

Nu har jag svängt 180 grader och tycker att vi gott kan skicka Kungsängens egen lilla gaphals till Moskva, kanske inte så mycket för att jag tycker att låten har blivit bra, Caroline mindre galen eller för att jag tycker att alstret representerar det Sverige som jag vill att Europa skall lägga märke till. Nej, huvudorsaken är att jag gärna ser att Caroline ger sig på ryssarna i deras egen borg. Tortera dom, sjung på, stampa på med ditt ena ben i sann psykotisk anda - visa att vi fortfarnande kan bita ifrån trots ett undermåligt försvar mot vår arvfiende.

Narva 1700, Rauge 1701, Grodno 1706, Malatitze 1708, Stäket 1719, Gåsefjärden 1981 och nu...
Moskva, Olympiska inomhusarenan 2009. Bäva moder Ryssland - Sverige slår till, lågt under bältet! Horrah! Horrah! Vi för de uteslutna georgiernas kamp vidare! добрый, добрый, добрый...

Slutlig reflektion - ser inte Caroline lite ut som en kvinnlig Jahn Teigen, nordens genom tiderna största schlagerprofil?Uppdatering 22:07: Bäst idag var nog trots alla tävlande låtar "Tingeling" som rysk euro-disco-version! Tala om att sparka björnen i magen, Dorsin är Gud...! Och att Malena Ernman vann har jag inga synpunkter på, kan bli bra - och jag lade märke till tittarnas stöd för Caroline af Ugglas, det gjorde jag...

4 kommentarer:

Moderaten Morgan sa...

Du är rolig!

Tokmoderaten sa...

Tack Morgan, men det visste jag redan ;-)

piwen sa...

Absolut.Tingeling hade säkert blivit en solklar vinnare i Moskva.De fick väl i stort sett med alla fördomar som man kan ha om det stora landet i Öst!!
Vi röstade på Malena.. har hört hennes röst i lite mer finkulturella sammnhang och hon är superduktig!

Janne B sa...

Härligt att kunna påverka dig.
Nu vann inte ugglan men det är ok ändå.
hälsning
Janne B