2009/03/16

KULTUR PÅ KÅKEN?


Falskt alarm, våldsamt motstånd, ofredande samt den icke lika kända åtalspunkten Oredligt förfarande - där har Ni de fyra åtalspunkter som konstfackstokan Anna Odell nu misstänks för. Straffet kan bli fängelse och det är ett straff jag hoppas kommer bli verklighet. Att det då per automatik borde väckas åtal mot Odells handledare på konstfack för medhjälp till Falskt alarm, medhjälp till Våldsamt motstånd, medhjälp till ofredande samt medhjälp till Oredligt förfarande är väl också naturligt...

Hela den här cirkusen med Anna Odells "konstverk" har ju satt i gång en välbehövlig granskning för vad som är acceptabelt att kalla för konst. Är det som Per Hamnström (Vänstern på Östermalm) och stora delar av Konstfack tycker konst att slå poliser, sparka läkare eller bita mentalskötare? I sådana fall har vi ju skapat ett prejudikat som innebär att varje gång en polis eller vårdanställd får en känga så är det ett konstverk, skapande konst i sin mest extrema utformning.

Och skulle sedan den andra Konstfackaren NUG komma undan med sin destruktion av tunnelbanevagnar och stationer så står vi snart med horder av klottrare som kommer vilja bli titulerade konstnärer. Hårresande, absurt och Konstfack är en instution som vi skattebetalare pumpar in pengar i! Finns det någon stake i Lars Leijonborg så drar han in detta anslag ifall Odell fälls. Hela instutionen är nämligen medskyldig till att vi i vården i konstens namn skall få en arbetsmiljö som är ännu lite mer plågsam, jobbig och galen.Intressant är det väl också att det är den kände socialdemokraten och partiets jämställdhetsföreträdare Claes Borgström som kommer försvara Odell. Här markeras det tydligt att de tidigare kärnväljarna för just SAP i vårdsvängen skall acceptera att förnedras, bespottas och kränkas för den konstnärliga frihetens skull.

Om nu Odell får den tid i fängelse som hon så väl förtjänar så skulle det vara intressant att se vilka hyss hon tar sig för på Hinseberg eller Håga. Att kasta mat på kriminalvårdare, elda upp sin egen cell eller bara sitta på rastgården och primalskrika kan ju kanske också ses som en nyskapande form av konst. Kan bli riktigt spännande det här...

Länkar: SvD, AB, DN

3 kommentarer:

Lars G. Göransson sa...

Hmmm... Ja, jag kan inte annat än hålla med dig. Konstfack börjar bli lite väl Orwellskt grisaktigt i sin framtoning.

Nästa Stora Konstverk vi har att vänta oss därifrån blir väl "Lögn Är Sanning", "Att vara fet är att vara smal" eller "Snor är politik".

Man börjar onekligen undra över vad dom lär ut på Konstfack. Hmmm... Och OM dom lär ut någonting?

Det förefaller som om man inleder utbildningen med att utnämna alla elever till STOR KONSTNÄR.

Sedan definierar man; STOR KONST är allt det som en STOR KONSTNÄR kan tänkas ta sig till med.

Eftersom man är ett konstnärligt geni redan första dagen på skolan så följer ju automatiskt att rejäl undervisning i måleri, skulptur etc. vore rena förolämpningen mot dessa STORA KONSTNÄRER som redan innan de får gå på Systemet begriper precis allting bättre än vi retarderade kulturfinansiärer gör.

När det gäller vandalisering av allmän egendom och att spöa poliser och att sparka sönder vårdpersonal så är det ju inte bara på Konstfack som sådant anses vara fashionabelt utan också på andra institutioner som finansieras av skattebetalarna.

Goda exempel på detta är Hall, Kumla och allt vad anstalterna heter.

Den där mörkhyade nazisten t ex, han som avlivade två poliser i Malexander, måste ju få upprättelse av Högsta Domstolen, friges och få fortsätta sin karriär som en av samhällets mest framstående KONSTNÄRER. Hans nydanande kreativitet kommer ju konstfackseleverna inte i närheten av.

Såvitt jag kan förstå av resonemangen som strömmar ut ur Konstfacks salar så är detta helt möjligt - tendensen är ju att eleverna på Konstfack och internerna på Kumlakåken sysslar med exakt samma saker - OCH tycker det är helt OK.

Hmm... Ja - och tänk så glada advokaterna ska vara nu. Väntar bara på tidningsrubriker i stil med;

ANDERS EKLUND FRIAS! MORDET PÅ ENGLA VAR ETT KONSTVERK!

Åklagarens misstag: Han visste inte att Anders Englund var inskriven som elev vid Konstfack!

Äsch! Dra tillbaka all finansiering av Konstfack! Vägra ge studielån till dom som "studerar" där. Vill dom gå kvar där ändå, så kan dom ju råna nån bank eller så - det torde ju också kunna definieras som STOR KONST.

För dom andra eleverna, de som vill lära sig något om konst?

Ja, det finns ju andra, seriösa konstskolor lite varstans. Flytta över finansieringen dit.

Mattias Lönnqvist sa...

Fredrik,

du gör dig fortsatt populär i bloggosfären:

http://www.hell-man.se/?p=1258

Keep up the good work :)

Tokmoderaten sa...

Tack Mattias. Jag kommer fortsätta med mitt livsmål att förgylla alla människors liv med mitt konstskapande!