2009/03/29

EN TORSK SOM HETER WANJA SIMMAR VIDARE

"Makteliten...? Ingår man där som LO-bas? Hade jag ingen aning om...!"

Nu heter det att styrelsen inget fått veta, att det undanhållits information och att ingenting av det som hänt kan läggas Wanja och hennes kollegor till last. Hade jag låtit mina närmast tvångsmässiga konspirationstankar slå igenom så hade jag nog trott att detta var ett beställningsverk från det fina huset vid Norra Bantorget. Nu påstår jag inte det, men konstaterar att Wanja själv inte har vetat om vad som hänt i den styrelse där hon suttit och håvat in arvode. Hon har ju till att börja med gått ut med samma argument som idag, "jag visste ingenting, jag är lurad" för att övergå till att erkänna något som hon idag enligt revisorerna inte vetat om. Vad ska man tro? Vad man vet är att Wanja är som en sådan där docka som alltid reser sig oavsett hur hårt man puttar till den. Jag var övertygad om att hon skulle gå ikväll, en försenad presskonferens, http://www.lo.se/ som man inte kom in på och en kvinna som inte verkar ha koll, trots det som nu framkommit.

Jag hade till och med förberett en blogg om avgången som nu raderats, slöseri på tid? Måhända, men kanske skulle jag ha sparat den till framtida bruk? Det upplevda hyckleriet kunde ha blivit hennes fall, eller kommer det framöver att bli girigheten? Att sätta sig själv i så många styrelser att den stackars LO-ordföranden efter ett tag uppenbarligen inte hann med att sätta sig in i den ärenden hon som styrelsemedlem hade att ta ställning till blev förödande. Förödande för LO-ledningens trovärdighet, förödande för den oppositionsledare vid namn Mona Sahlin som har fullt förtroende för Wanja - trots att det visat sig att Wanja med flera tagit sig vatten över huvudet... Och när nu Wanja börjat prioritera bland styrelseuppdragen så prioriterades de med ideologiska förtecken bort, som till exempel minnesfonderna efter Anna Lindh och Olof Palme som ingenting gav i plånboken, medan de som gav feta arvoden kom att behållas. Som om inte Wanja redan idag har en lön som borde sticka i ögonen på kommunalare, metallare och andra i LO-kollektivet?

På ett sätt så är det bra att Wanja inte går nu, mer än ett år innan det val där Mona skall försöka lansera en koalition som redan nu träter om förmögenhetsskatten. Wanja kommer att bli ett rejält sänke för sosseriets trovärdighet, och med såna företrädare som just Mona, Baylan och allas vår Jan Emmanuelle så har vi med Wanja socialdemokratins egen uppsättning av "The fantastic Four". Måhända kan det bli för mycket av det "goda" med Wanja med som en del av härket. Man kan se dom som en politikens parodi - en uppsättning människor med absolut nollkoll på vad som händer i styrelserummen, i koalitionspartnernas tankar om förmögenhetsskatter och i synen på var partiet säger sig stå i frågan om marknadshyror.

Något LO-ledningen borde fundera över i svallvågorna efter det här skeppsbrottet är hur organisationen fungerar när det gäller krishantering och medieträning. Inte ens den mest inbitne sossen och LO-medlemmen kan väl med högburet huvud stå upp och säga att Wanja skött den här historien bra. Alls icke, det var löjeväckande från första början - när Wanja skyllde ifrån sig på allt och alla, kände sig lurad, visade sig vara semi-analfabet eller bara korkad för att senare krypa till korset och erkänna att hon hade missat något och brustit i uppmärksamhet. Att hon sedan suttit och beviljat bonusar och en sjuhelsikes pension i strid med de värderingar hon säger sig ha har dock inte kommenterats speciellt mycket...

En annan medlem i den löjliga "arbetar"-familjen är ju Ibrahim Baylan som i Agenda häromveckan ställdes inför en Anna Hedenmo i toppform. Medan Anna Hedenmo förde folkets talan, satt den lille Ibbe och såg ut som en skolpojke som ertappats när han fuskat på matteprovet. Men nej då, inte med ett ord kunde han fördöma Wanjas ideologiska totalhaveri - det blev rappakalja in i absurdum och ytterligare en sosse utan ett uns av självkritik har etsat sig fast i tittarnas undermedvetna.

Men vad gör det egentligen att folk ser SAP som ett parti som tycker en sak och gör motsatsen? Mona sitter ju i sin kammare och har förtroende åt höger och vänster oavsett vilka klaver medarbetarna stövlar omkring i...

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, DN1, DN2, DN3, AB1, AB2

1 kommentar:

Nils Dacke sa...

Fantastic four, fyndigt namn, har du skyddat det ;) Med sådana kompisar så behövs inga fiender.