2009/03/19

FÖRSVARETS FRAMTID - FASA ELLER FRID?


Några dagar försenad skall tydligen Inriktningspropositionen för Försvarsmaktens framtid presenteras vid ett-tiden i dag. Även om jag är långt ifrån nöjd så anser jag att det börjar röra på sig lite, litegrann åt rätt håll. Huvudanledningen till detta är att man genom att skapa 4 reservbataljoner, en förvisso patetiskt liten ambitionsnivå, bibehåller något som man med den bästa viljan kan kalla för en "återtagningsförmåga". Fyra bataljoner förslår inte långt men det borde ju inte vara omöjligt att öka på denna summa med fler allteftersom det redan uppenbara blir ännu mer uppenbart. Att man dessutom behåller de stridsvagnar och stridsfordon som skulle blivit övertaliga i denna organisationsform är också bra. Jag skänker en tacksamhetens tanke till Folkpartiet och Jan Björklund...

Nu gäller det först och främst att snabbt få den nya organisationen på plats, det är först då man ser hur tankarna fungerar i verkligheten för att sedan hitta den optimala vägen att hushålla med våra fåtaliga förband. Livsviktigt är det också att de system som ingår i våra väpnade styrkor får all den utrustning de behöver för att vara så bra som det går: Luftvärn till våra korvetter, krypterat samband och olika vapensystem till stridsflyget m.m, m.m. För som det är idag, är det inte bra alls... En spetskompetens i luften och på havet som inte är annat än tomma ord.

Men jag kan ju inte skriva en insändare om Försvaret utan att få känga till någonting och i detta fall så landar jag i Försvarsministerns mening "Artilleriet och luftvärnet förblir av dagens storlek" - det vill säga att de två mest eftersatta vapenslagen i den armé som skall reformeras kommer fortsätta att ha samma eftersatta förmåga även i framtiden. Både ett modernt luftvärn och ett starkt artilleri är livsnödvändigt för att kunna ge de lätta bataljoner som är grundklossen i vår nya organisation en tillstymmelse av chans att överleva på det moderna slagfältet. Utan understöd och skydd är den lätta bataljonen som ett lamm i kamp mot en... björn?

Länkar: DN1, DN2, DN3, SvD1, SvD2, SvD3

1 kommentar:

Unknown sa...

Ang. artilleriet.

"Dagens storlek" är åtminstone bättre än det som tidigare var på tapeten, dvs ett totalt skrotande.

Storleksmässigt fungerar både artilleri och bataljonartilleri under den förutsättningen att gamla dragna pjäser (både haubits och granatkastare) ersätts av moderna autonoma pjäser med hög eldhastighet, långa skjutavstånd och andra finesser (t.ex. MRSI).

Byt ut det gamla dragna mot Archer och AMOS så spelar inte storleken riktigt lika stor roll.

Men nu drömmer jag ju bara...