2009/03/17

RYSSLAND, HUMOR OCH YTTRANDEFRIHET


Den minnesgode kommer ihåg min hyllning till den för-ryskade versionen av Tingeling som gick som mellanakt på Melodifestivalsfinalen i lördags, stor humor och en närmast helgjuten skildring av Ryssland och landets kultur i mina ögon. På ryska ambassaden satt man dock och gnisslade tänder och ansåg att det hela var ett påhopp på hemlandet. Yttrandefrihet? Nej, det är ju Ryssland det handlar om...

Skriver man fel saker som journalist i Ryssland blir man skjuten i en taxi eller i ett trapphus, hoppar man av som agent i främmande land får man snabbt en kopp radioaktivt tea av en f.d kollega som senare når oanade höjder i den ryska hierarkin som tilltänkt OS-general och om man som Henrik Dorsin, en av våra skarpaste humorister kryddar en bild av Ryssland med lite satir så bör de "exhibitionistiska dårar vars ryssofobi borde få dem inspärrade snarare än placerade på Globens scen" enligt högt uppsatta tjänstemän på den ryska ambassaden. En ambassad som vill att Sverige gör avsteg från vår grundlagsfästa yttrandefrihet och spärrar in komiker vars humor "Ivan" inte förstår... Om jag vore Dorsin skulle jag framöver akta mig för att dricka tea med någon som bryter på ett slaviskt språk.Men det värsta är väl ändå den svenska flatheten, att lägga sig platt på marken och be om ursäkt för att vi har roligt, för att vi berättar sanningen och låter våra komiker agera i full frihet. För tydligen har vi bett om ursäkt, nu tycker jag att den ryske ambassadören skall be om ursäkt för att han och hans kollegor utan respekt för den svenska grundlagen kräver att folk skall spärras in för att de har roligt och säger sanningen. Det säger rätt mycket om vår granne i öster, eftersom de reagerar med sådan kraft på humor och melodifestivaler - vad händer om regeringen säger "Nej" till gasledningen - är det då ett tecken på att landet styrs av "exhibitionistiska dårar vars ryssofobi borde få dem inspärrade snarare än placerade på Rosenbad" ? Det kanske vore en god idé att skeppa över våra 14 obemannade stridsvagnar till Gotland illa kvickt...

Georgien har redan hoppat av när de inte fick sjunga lite underfundigt klurigt om Putin och hans elakheter i Kaukasus, och frågan är om inte alla länder borde fundera på om Moskva är rätt plats för att tävla i musik. Ett land och en stad där ingenting kritiskt får höras, där allt skall vara värdarna till lags och där vibrationerna från Berlin 1936 blir alltmer påtagliga för varje dag som går. Nej, slå tillbaka med full kraft och skicka "Tingeling - den ryska versionen" till Moskva istället för den skönsjungande Malena. Lovar att vi då skulle få 12:a efter 12:a av de gamla förtryckta länderna i Östeuropa - det skulle bli succé tills dess FSB skickade Dorsin till något nyöppnat läger i Sibirien...

Länkar: SvD, AB, DN

6 kommentarer:

PW sa...

Klockrent! Jag tyckte iofs inte att Tingeleinggrejerna varit särskilt kul men Dorsin gör helt rätt som skojar med Ryssland, det hör ju till. Att man lägger sig platt och ber om ursäkt fattar jag bara inte. Patetisk!

Anna sa...

Det vore intressant att veta var alla de är som skulle stoppa DC matchen mellan Israel och Sverige... dax att annordna lite demonstrationer?

Vladimir sa...

Jag är ryss och tyckte Tingeling var rätt riktig rolig och förstår mig inte p åden ryska ambassöderns kritik. Men han hade rätt i en sak när det gäller dig i alla fall när det gäller trångsynthet. Du kan inte på allvar påstå att den ger en helgjuten skildring av den ryska kulturen. De flesta vet vad den ryska kulturen har att erbjuda.
Sen så är politiker inte kända för att ha speciellt mycket humor. Det borde väl du veta som är tokmoderat. Din ledare blev väl utsatt för något skämt för ett tag sedan som han inte uppskattade. Har för mig att den serien även blev bannlyst från SVT efter den incidenten. Så hur är det med yttrandefriheten i ditt eget läger. Ville inte du också ställa Carolina af Ugglas inför krigsrätt pga hon sjöng en låt som du inte gillade. HAHAHAHAHAHAHAHA

Vänliga hälsningar

Vladimir

ps: rekommenderar dig att läsa en artikel skrivit av någon som verkar ha lite mer koll dig.
http://www.newsmill.se/artikel/2009/03/17/ryssarna-har-humor-men-inte-de-ryska-myndigheterna

Tokmoderaten sa...

Privjet Vladimir!

Den första ryssen som kommenterar min blogg som inte vill döda mig, tack!

Självklart så är det inte alls helgjuten skildring av den ryska kulturen vi fick se, saknade ju giftmord och kränkande u-båtar... ;-)

När det gäller Caroline af Ugglas så svängde jag 180 grader och tyckte att det skulle var kul att se hur Medvedev och Putin satte vodkan i vrångstrupen när den svenska skönheten satte i gång med sitt psykotiska sjungande på scenen.

Ha det!

Kanin sa...

Självkritik och ryssar är inte förenligt. De har massvis med komedier där de driver med andra folkslag såsom folk från Tadjikistan-Uzbekistan med flera. Det är bara att nämna Nasha Rasha (http://www.youtube.com/watch?v=p8SQ2XYMzCg&feature=related) som ett exempel.

Det hela handlar om den nyvunna tron på att Ryssland är stort och starkt, det självförtroende som byggts upp under de bra dagarna på 2000 talet.

När jag kom första gången till ryssland för 9 år sedan var det helt okej att kritisera ryssland, nu är det nästan belagt med spöstraff om man kritiserar Ryssland. Man blundar gärna för sina egna svagheter och sitt eget beteende men kritiserar utlänningar när de gör exakt detsamma fast mot ryssarna.

Nej, fortsätt driva med ryssarna, det gör mig stolt att ett sånt litet land som sverige kan få stora ryssland att bli upprört :)

En svensk i Ryssland, mot strömmen :)

Mattias Lönnqvist sa...

Man blir ju lite nervös när man läser sånt här:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7947824.stm