2009/03/03

KONSTFACK BÖRJAR FÖRSTÅ, MEN INTE ALLT...


Konstfacks ledning har efter många om och men, och förmodligen i motsats till den vänsterpartistiske politikern Per Hamnström, förstått att den galna studenten Anna Odells tilltag inte var varken genomtänkt eller begåvat. Per Hamnström, vänsterpartiet Östermalm, som anser att vårdanställda i konstens namn skall knipa käft och ta emot stryk utan att gnälla tycker förmodligen fortfarande samma sak - nämligen att den chef som tog sin personal och sina vårdtagare på St Görans psykakut i försvar samt undertecknad kritiker är cyniska och människoföraktande. Skönt att i allafall skolledningen ser det olämpliga i att slå poliser, vårdpersonal och ta såväl polisen som psykiatrins redan hårt ansträngda resurser i anspråk för en parodi av vad konst är...

Att Anna Odells tilltag dessutom var känt av hennes handledare och därigenom sanktionerat av skolan får nu rektorn att lova att de etiska reglerna på Konstfack tydliggörs och att etiskt råd av lärare och elever bildas. Det sistnämnda ställer jag mig aningen skeptisk till eftersom det verkar som att såväl lärarkåren och eleverna alla är lite Anna Odell-light, galna... Man har ju unisont försvarat och försvarar fortfarande tilltaget och vägrar att förstå allmänhetens upprörda reaktioner, det tyder ju på ett omdöme som i bästa fall kan kallas för grummligt och i värsta fall för kriminellt.

Att man vägrar se sitt ansvar än i dag för den stolle som vandaliserade en tunnelbanevagn och en station tyder ju också på bristande insikt för vilket ansvar skolan har. Här hade man förvisso inte någon handledare som visste vad som var på gång, säger man iallafall, men eleven trodde tydligen att han i konstens och Konstfacks namn fick agera på det sätt han gjorde och det ser jag som ett tecken på att det är något sjukt i den miljö i vilken man stöper Konstfacks studenter.

I rektor Björkmans debattartikel idag syns små positiva tecken på självrannsakan och en förståelse för att folk blivit upprörda - men ingenstans yppar han de magiska orden som skulle kunna få mig att mildra min ton, nämligen att Konstfack självklart tar pengar ur sitt anslag för att ersätta både St Göran, SL och i förlängningen oss skattebetalare för vad hans elevers "konst" har kostat... Det väntar jag på, rektor Björkman!

Länkar: SvD, SvD2, SvD3, DN, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6

1 kommentar:

Winston sa...

Det har sagts tidigare och bör upprepas. Konstfack styrs av medelmåttor och socialt dysfunktionella individer.Dessutom tycks de inte kunna tolka och förstå den konst som skapas av deras elever.

Allmänhetens reaktion av konstverken är en del av konstverken och således förklarar konstfack konstverken som icke konst då de orrubligen inte accepterar reaktionerna.
Vägran av att förstå Allmängetens reaktion, blir då att Konstfack inte ser konsten som ett konstverk.

jag trodde att konstfack sysslade med konst!
Eller åtminstonde försvarade den konst som skapas av deras elever, det gör dom inte, det kan tyckas vara så men deras hållning är och förblir i stället en förnekelse av konsten.
Att konstfack inte ännu i detta nu tyck inse att de själva har blivit en del av konsten är oerhört förvånande och oroväckande. Denna självförnekelse och okunskap av konst tyder på inkompetens.

Jag blir upprörd av detta misserabla pack. Konsten är viktig och måste försvaras.

MVH
Winston Sr VIII allt för konsten