2008/09/08

EN NORDKOREANSK DUBLETT


Sinnessjuka envåldshärskare brukar ju av någon oförklarlig anledning vara rädda för att mördas och därför ha dubbelgångare som skall ta "smällen". Saddam Hussein hade en halv pluton av mustaschprydda alter-egon som reste runt i Irak som hans "stand-ins". Men att som den sköna dvärgdiktatorn i Pyongyang skaffa sig en dubbelgångare efter döden är ju bara för fantastiskt.

Förvisso är det på inget sätt bekräftat, men ingen rök utan eld som de lärda säger. Och själv skulle jag inte bli ett dugg förvånad om det är sanningen om en diktators hädanfärd som nu uppdagas. Kim Jong-Il är ju, eller kanske var, en livsnjutare av stora mått - med en förkärlek för champagne och gourmetmat. Allt medan den genomsnittlige nordkoreanen i sann socialistisk anda satt och käkade en middag bestående av gräs, grus och några riskorn satt diktatorn i sitt palats och njöt av en gåsleverpaté eller en Big Mac... Att vara livsnjutare i kombination med diabetiker kan vara en vansklig balansakt, och Kim Jong-Il har, eller hade, diabetes.

Skulle det vara så att herr Jong-Il trillat av pinn har vi förlorat en på många sätt unik ledare och människa. Ty enligt nordkoreanska och därför sanningssägande källor så är inte bara Kim Jong-Il världens skarpaste hjärna, han är dessutom bäst i världen på golf och på att regissera filmer. Dessutom sägs han vara, eller ha varit, en mästare på att dansa square-dance i sina groteskt höga platåskor.

Ett fantastiskt land har ju alltid fantastiska ledare, och Nordkorea måste ju vara det mest fantastiska landet på denna jord. Tänk bara på när Kim Jong-Ils pappa, den ständige presidenten i Nordkorea, Kim Il-Sung avled och hur naturen i Nordkorea då reagerade. Fåglarna slutade kvittra och flög på rygg, djur tog livet av sig precis som många sörjande nordkoreaner, blixtar slog ner och mörkret lade sig mitt på dagen. Allt detta medan man började tillverka de groteskt höga platådojjorna till den nye ledaren: Sonen, playboyen, golfmästaren och mästerregissören Kim Jong-Il.

Själv ser jag alltid marionettdockan ur "Team America-World Police" framför mig när jag hör namnet Kim Jong-Il. Om nu den store ledaren verkligen har dött skulle en hyllning från oss svenskar kunna vara att på SVT visa denna episka film om den store ledaren och hans visioner.

Inga kommentarer: