2008/09/16

STOCKHOLM MOT RESTEN...


...och i detta fall sviker jag min hemstad och tar parti för de synpunkter och argument som kommer från landsbygden.

Det handlar självklart om det milt sagt korkade förslaget att ta bort den narkosläkare som medföljer länets ambulanshelikopter vid larm.

Under nattpasset som avslutades i morse hade vi den numera välbekante Alf Regberg som narkosjour på IVA SöS, min arbetsplats. Alf var arg, Alf var rasande och orsaken var ett antal argument som han läst i Gustaf Anderssons blogg i ämnet. Denna Gustaf Andersson hänvisade gång på gång till "expertisen" men bemödar sig inte ens att lyssna på de som i dag utför arbetet, helikopterläkarna. Det är ju lite som att rådfråga kundtjänstdisken på COOP när man skall måla om hemma, för att sedan strunta i vad målaren vill ha och på vilket sätt han vill jobba...


Är det ett signum för alliansens ledare i landstinget, att inte ta intryck av vad de i verksamheterna tycker och tänker? För uppenbarligen bryr sig inte Gustaf Andersson ett smack om vad helikopterläkarna har för synpunkter. Hur kan man annars tolka den nonchalans han visar inför de mail och brev som skickats till honom, och mött noll och ingen respons?

Det är ju i själva verket så att den akutläkarbil man vill införa har ett helt annat uppdrag än det uppdrag som åligger helikoptern. Medans helikoptern jobbar mot fall i väglös terräng och de värsta tänkbara sjukdomsfallen och olyckorna är tanken med en läkare i bil att denna skall flänga runt i Stockholm och prioritera de fall som är aktuella för intransport till sjukhus med ambulans. Syftet är alltså att styra om folk från akutens lokaler, ditkörda med ambulans och se till att den som behöver hjälp får det på rätt nivå... En bra idé men trots allt totalt inkompatibel med det arbete som helikoptern i dag utför. Men plötsligt fattar man varför bilen placeras centralt i Stockholmsområdet, eftersom det är där man kan sålla frenetiskt bland de som åker ambulans till akuten i onödan.

Dags för ett omtag kanske? Båda enheterna behövs, för sina olika arbetsuppgifter men ingen ersätter den andra ens dugligt. Och eftersom målet inte är ( pyttsan! ) att spara pengar så kan väl Gustaf Andersson ge Stockholm både och kanske...?

Inga kommentarer: