2008/09/17

I DAG BLEV JAG ÖVERRASKAD...

Ringen markerar "Etylikerreviret" på Sundbybergs torg... Varning härmed utfärdad.


På väg till Stadsbyggnadsnämnden i Sundbyberg så tänkte Tokmoderaten fylla på sin avmagrade buk, och varför inte då på stadens McDonalds. Promenaden från Lilla Alby i riktning mot mitt gastronomiska tempel i korsningen Järnvägsgatan-Stationsgatan ledde mig förbi Sundbybergs torg.

Detta torg är samlingsplatsen för stadens fylltrattar, allt som oftast oförargliga men så icke i dag. Det brukar vara ett gäng men i dag var det bara en närvarande etyliker på plats, och kanske speglades hans ensamhet i hans aggressiva och hätska beteende. Han gjorde utfall mot förbipasserande, han skrek högt och obegripligt och ragglade omkring i sitt lilla revir om ca 4 kvadratmeter. Han störde den allmänna ordningen, och på det humör han var kunde han möjligtvis gå över gränsen och gå längre än att hota folk verbalt. Han var lika förvirrad som den älg som polisen fått ta av daga i grannstaden...

Själv tog jag upp min mobil och slog 11414, och inte 112. Just då var han inte i färd med att slå någon, han var bara på fel plats i fel sinnesstämning och då missbrukar man inte 112. Men att få kontakt med polisens ledningscentral över växeln tar sin tid... Fyllot hade dock sitt inpinkade revir och höll sig där - gapandes och viftandes. Efter en rätt lång stund svarade en sympatisk kvinna, fick all info och sa att hon skulle göra vad hon kunde. Med min insikt om hur polisen har det så förväntade jag mig ingenting faktiskt, möjligtvis att man åkte förbi om 2 timmar och såg att han slocknat, beställde ambulans och lämnade platsen... Det var min bild av polisens effektivitet i kombination med en kronisk resursbrist. Jag slog för skojs skull på tidtagningen på mobilen och stövlade i väg till McD...

Med en McFeast Chili i näven tog jag plats på McD:s övervåning, med utsikt över järnvägsspår och torget, och där sprang han och viftade bakom träden. Men vad händer...? Jo, efter endast 6 minuter kommer en ny fin polisbil rullande in på torget! Sex minuter, det är grejer det... Och när jag frossat klart stod det två poliser och pratade, eller försökte kommunicera med den ensamme mannen. Jag tycker mig ha märkt att polisen funkar bättre och bättre, de är mer synliga bland folk, de kommer snabbare och sakta men säkert börjar kanske ett sargat förtroende att återskapas. Alliansens förtjänst? Ja, så måste det ju vara... ;-)

Men internt jobbar tydligen polisen i motvind, med ett fack som motarbetar sina medlemmar ( det gör väl facket överallt? ) och med ett nytt avtal som leder till att endast folk med sociofobi och total avsaknad av mänsligt umgänge kommer stå ut med att jobba som poliser. Jag har skrivit om det tidigare, att polisen måste jobba när behoven är som störst men då istället kompenseras med mer ledighet och ett generöst OB-tillägg.

Och vi vill väl ha poliser som är som oss andra i största allmänhet, eller...?

1 kommentar:

Mattias Lönnqvist sa...

Åh fan, jag undrade varför polisen var där när jag kom gående från andra hållet.