2008/09/04

VISST FAN ÄR HAN SJUK


På många sätt känns det bra att Socialstyrelsens rättsliga råd kommer fram till att Stjärnsunds- och Falumördaren Anders Eklund inte är så pass psykiskt sjuk att han får sin nya hemvist på en sluten psykiatrisk inrättning. Säter har tydligt visat vilka säkerhetsnormer som råder på dessa instutioner, med rymning efter rymning... Nej, in med Herr Eklund i fängelse och låt han sitta där resten av sitt liv.

Det är ju många inlägg med rättstema i min blogg just nu, men detta är ju ett intressant ämne. I min föreställningsvärld så har vi i Sverige tagit alldeles för lite hänsyn för de drabbade offren och för allmänheten när vi låser in brottslingar. Hänsyn visas istället mot de som begått brott...

Just därför måste vi använda straffskalan fullt ut, där livstid är livstid. Detta straff utdöms ju inte till vem som helst, utan man kan med råge säga att man gjort sig förtjänt av att låsas in tills dess att man är antingen i dödsriket, eller så skröplig att man inte längre kan utgöra ett hot mot någon.

Men om vi återgår till Anders Eklund så är det väl rätt solklart att han är sjuk i huvudet. Man är liksom inte frisk i skallen när man beter sig på det sätt han gjort, det kan man inte vara... Ingen frisk människa skulle komma på tanken att våldta och lemlästa en stackars 10-åring som cyklade hemåt i sin paradisiska hemmiljö. Man är inte frisk när man slår ihjäl en ung söt tjej vid en gångväg... Men detta hindrar oss inte från att låsa in karln, gärna för resten av hans liv. Vi måste se till att det denna tickande bomb har gjort inte kan upprepas. Samhället måste se till att allmänheten känner sig trygg i förvissningen att tradarchaffisen från Hofors hålls undan från små flickor och andra kvinnor även i framtiden.

2 kommentarer:

Joakim Draköga sa...

Den "mannen" och ett baseballträ, nog skulle jag bli svettig....

Mr. Nurse sa...

äntligen en moderat som vågar tala ut vad han tycker och tänker... BRA!