2008/09/24

FRA-FRÅGAN MOT EN LÖSNING?


När man snabbt ögnar igenom det som står i SvD:s artikel om arbetet med att ta fram en mer genomtänkt och mer civiliserad lag angående signalspaningen så blir i alla fall jag lättad. Det verkar som man tagit till sig av den kritikstorm som uppstod i bloggosfären och i media mot det tidigare förslaget, som hade sina influenser i DDR och STASI. Bot och bättring, tack för det ifall detta nu blir resultatet.

För det är ju så att man jublat inombords tidigare när regeringen hittat "hem" igen, och sedan känt att man jublade för tidigt. Försvarsfrågan fick ju den utvecklingen, när man först svek och efter Georgien-kriget tycktes vara på rätt väg för att återigen visa att man inte bryr sig om att ha ett försvar mot de hot som FRA kan komma att identifiera. Man skär i matrielanslaget och lovar att överföra slantarna till förbandsverksamheten. I själva verket tar man mycket men ger lite tillbaka...

Jag kanske inte har framstått som en i skaran av de mest rabiata FRA-kritikerna. Möjligtvis beror detta på att jag förstår varför FRA finns, varför vi behöver signalspaning och underrättelsetjänst. Men regeringens ursprungsförslag var uselt, lika uselt som försöken att idiotförklara alla oss som var kritiska och skeptiska. Må man nu ha hittat rätt, och kan gå vidare utan att förföljas av femtekolonnare som undertecknad, Mary och Hagwall och de med andra sympatier än oss frihetsälskare.

För det var ju där skon klämde och klämmer... Att de partier som alltid stått på den lilla människans sida mot den stora, stygga staten svek i denna hjärtefråga. Att regeringen inte hade några dubier om att låta underrättelsetjänsten läsa oskyldiga och icke brottsmisstänktas mail utvecklades från att först låta som ett dåligt skämt till ett bizarrt haveri. Så låt oss hoppas att det nya förslaget är det som lanseras, och att det i sådana fall skapas en enighet över blockgränserna för detta förslag. Frågor som rör rikets säkerhet är det ju bra ifall man förankrar även hos det största oppositionspartiet.

Men visst ja, sosseriet är ju inte intresserade av några konstruktiva lösningar. De sitter mest och skriker primalskrin över allt möjligt trams.

Inga kommentarer: