2008/09/18

RAPPAKALJA OM FÖRSVARET FRÅN REGERINGEN


Sverige är ett välsignat land på många sätt. Vilken annan västerländsk demokrati har en sådan fantastisk finansminister, som med sin miniräknare kan påverka skeendena i världspolitiken och som har en oöverträffad klärvoajans till sitt förfogande. Genom att åratal i förväg fastslå nedskärningar i försvarsmaktens budget så skapar Anders Borg fred och trygghet i vår del av världen för evig tid...

Sverige är ett fantastiskt land på många sätt. Vilken annan regering än den svenska kan få det till att man genom att minska matrielanslaget med 3.8 miljarder på 3 år, och av det återskänka 1.2 miljarder till förbandsverksamheten ökar försvarets förmåga? Har man månne en egen matematisk formel på finans- och försvarsdepartementen som gör att differensen på 2.6 miljarder i själva verket inte uppstår.

Sverige är ett underbart land på många sätt. I vilket annat land bygger man moderna och fina korvetter för flera miljarder för att sedan strunta i att utrusta dessa med luftförsvarsförmåga? Visst, de är byggda med Stealth-teknologi men man kan ju ändå råka se dom när man flyger förbi. Men vår regering vet väl att inget land någonsin kommer angripa ett svenskt fartyg, man vet ju allt.

Sverige är ett beundransvärt land. I vilket annat land har man så pass begåvade människor på Försvarsdepartementet så att man inte ens behöver fråga Försvarsmaktens expertis vilken matriel man behöver och vilken man kan undvara? Visst ja, det är säkert Borg som har berättat allt, med sin gudomliga vishet bakom pannbenet. Anders vet, att om vi sparar på matriel för 3.8 miljarder och ger 1.2 miljarder tillbaka så blir försvaret bättre på alla sätt.

Men är Sverige sådär jättebra egentligen? Nädå. Här frodas naiviteten och verklighetsfrånvändelsen som den värsta influensaepidemin. Här vägrar man se ens saker som bevisligen sker, som en rysk invasion av ett grannland som något som bör bekymra oss. Att sedan Ryssen ökar sina försvarsanslag med 25-30% årligen spelar liksom ingen roll, så länge vår klärvoajanta finansminister står för hotbildsanalyserna och tilldelar medel därefter.

Någon kanske mumlar om att man visst ser allvarligt på det som nu sker i vår omvärld även i den svenska regeringen genom att ge försvarsberedningen tid att analysera det som hänt och händer. Cynikern i mig säger att man äskar tid för att få folk att förtränga Rysslands uppvaknande som en totalitär stat med stormaktsambitioner, att man kommer linda in det som sker i rappakalja och med patetiska miljöargument för en fortsatt utarmning av den svenska förmågan att skydda sina egna medborgare. För det är så man har tänkt, det är så man fungerat och jag kan inte för allt i världen se hur vi får ett bättre försvar genom att skära bort i runda tal 1 miljard per år från försvaret.

Visst kan man ha synpunkter på hur försvaret genom åren skött sin ekonomi. Men verksamheten är speciell, och man styrs av politiker som klåfingrigt vill vara med och peta i alla detaljer. Tänk bara på när Flygvapnet ville avstå sitt deltagande i en övning i USA för att spara pengar till flygverksanheten hemmavid. Men vilka kom då och sa: Nähä, ni skall till Staterna men inte fan får ni täckning för det. Jo, den regering som jag stödjer...

Just nu är jag bitter in i absurdum, jag är less och desillusionerad. Det handlar om mycket mer än försvaret, men detta är ett svek av värsta sort i mina ögon. För en vecka sedan lovade regeringen guld och gröna skogar, i dag vet vi att detta var tomma ord. Att en alliansregering fortsätter i samma spår försvarspolitiskt som den röd-gröna röran är upprörande. Att Lars Ångströms ande ännu i dessa dagar vilar över försvarspolitiken gör mig matt och uppgiven.


1 kommentar:

Mats J sa...

I cannot do anything else than agree. IMHO a state's armed forces are there as an insurance. You might not need it but you are sure glad you got it when you do. I think that this government and many before it are making the same mistakes done before the second world war. Let's not repeat history... again...

Cheers from Toronto,
Mats Johansson