2008/09/05

VARFÖR ÄR LAGERBÄCK KVAR...?


Först vill jag ödmjukt erkänna att jag är säker på att vår minst sagt enkelspårige förbundskapten Lars Lagerbäck säkert vet mer om fotboll än undertecknad. Det vet de flesta, så också min 12-årige son Oscar som har stenkoll på alla lag runtom Europa liksom alla spelare för den delen...

Men det hindrar inte mig att ha synpunkter på Lars Lagerbäcks jobb som chef för vårt stolta fotbollslandslag. Vem kan glömma matchen mot Ryssland i EM? En match som tydligt klädde av Sveriges oförmåga, vårt enkelspåriga spel och bristen på alternativ i den Lagerbäckska hjärnan. Vi var sönderlästa i vår totala förutsägbarhet, till och med Tobbe från Köping hade kunnat lägga upp en vinnande taktik mot det Sverige som leds av Lagerbäck.

Visst har Lagerbäck lyckats lotsa oss till många mästerskap, men väl där åker vi nästan alltid ut med buller och bång. Problemet är att Lagerbäck vägrar föryngra, och ständigt förlitar sig på sina favoriter. Han må ha rätt när han gång på gång upprepar att "de bästa skall spela, oavsett ålder" - men hur lätt är det för de yngre som Eskilstunas andra storhet efter Kent, Sebastian Larsson med flera att få rutin av viktiga matcher när Lasse ständigt matchar samma gäng... Vi har en backlinje som behöver snabbhet, vi har ett mittfält som behöver kreatörer och vi har ett anfall där Zlatan förvisso är en världsstjärna när han spelar i Inter men närmast en medelmåtta under Lagerbäck.

Vi måste få till ett generationsskifte, och det är där Lagerbäck verkligen visar att han är fel man på fel plats! Unga talanger särbehandlas negativt, gamla gubbar som passerat bäst före-datum sedan länge spelar vidare tills dess de själva säger ifrån ( läs Alexandersson... ) och det värsta är att Svenska Fotbollsförbundet inte verkar bry sig. Lars-Åke Lagrell skulle inte yppa ett kritiskt ord om så en Fredrik Ljungberg med rullator och thoraxdränage övertalades att återkomma utan matchträning för att "rädda" Lagerbäcks geriatriksatsning.

Backlinjen av idag är ju ett sorgligt kapitel, med långsamma, orörliga och omoderna filurer som Mellberg och Petter Hansson. Just i denna lagdel krävs förtidspensionering och nya vitala herrar med framtiden för sig...

Min vän Jocke bloggar också i ämnet här...

Inga kommentarer: