2008/09/23

KÖTTFÄRSHJÄLTEN - PARODI PÅ HJÄLTEDÅD


"– De jag fruktade mest för var gamla och sjuka. Om de får i sig bakterier kan det bli nådastöten" och "– Jag gjorde det alla pratar om att göra, men inte gör" är två bevingade citat från en "svensk hjälte", en tävling man nu har i Aftonbladet. Mannen som förklarar sig själv som mänsklighetens räddare, alla gamla och barns helgon är numera pedagog, och tidigare anställd vid charken på ICA Maxi och heter Daniel. Själv tycker jag att det finns annat som är mer lönt att hylla när man letar efter hjältar. Men Daniel blir fortfarande igenkänd och bjuden på öl när han är ute och rör sig. Mina ögon tåras...

Visst är det uselt av livsmedelsbranschen att märka om köttfärsen, visst kan någon bli illamående eller få rännskita av att äta gammal köttfärs men är det så där livsfarligt som Daniel vill få oss att tro? "Om de får i sig bakterier kan det bli nådastöten" - Yoghurt någon? Proviva? Det handlar inte om hjältedåd, det handlar möjligtvis om civilkurage att avslöja när ens arbetsgivare inte sköter sig. Men hur många blev sjuka av ICA:s köttfärs? Hur många barn och gamla fick sätta livet till innan "köttfärshjälten" stoppade barbariet? Någon...? Nej, inte mig veterligen och hade så varit fallet hade nog Janne Josefsson hittat sjuka och avlidna och analyserat deras tarmflora i direktsändning.

Här handlar det om en man som inte förstår vad hjältedåd är. Det är liksom lite skillnad på att springa in i elden och bära ut en familj ur en brinnande lägenhet än att avslöja köttfärsen på ICA som en MÖJLIG hälsofara... Det är en större välgärning att göra HLR på en okänd person när hjärtat slutat slå än att ringa "Uppdrag Granskning" och lätta på sitt samvete. Det finns tusentals situationer där enskilda insatser är hjältedåd värda att belöna, men jag kan inte se hur ett samtal till TV är det...?

Jag kan ju ha fel, jag är inte felfri. Men med risk att framstå som en skrävlare tycker jag mig vara en större vardagshjälte i mitt arbete på Intensiven på SöS än en person som orsakar en masshysteri över en dag gammal köttfärs.

3 kommentarer:

930310 sa...

Du har helt rätt i det du skriver.
Det finns hur många människor som helst som varit med och hjälpt till att avslöja köttfusket, men TV och tidningen väljer att lyfta fram en enda person som hjälte.
Det är lite felaktigt att kalla det att vara hjälte, bara för att man har avslöjat ett köttfusk. Det kan inte jämföras med det som sjukvårdare gör varje dag

Joakim Draköga sa...

Jag kan bara hålla med dig Fredrik, ni som vårdar dödssjuka patienter på Intensiven, det är ni som är de stora hjältarna! Att ni sedan får ett mindre bidrag från landstinget för besväret gör er till ännu större hjältar! Om man sedan är man på en intensivvårdsavdelning, så är ju hjälteinsatsen än större. Då ska man freda sig från den kvinnliga personalen samtidigt som man räddar liv. Ja, ni är de verkliiga hjältaran, ni män på IVA!

Tokmoderaten sa...

Jocke, du vet ju hur det är - det märks... Du är ju i allra högsta grad en hjälte du med. Och grattis, 1-4 var ju inte vad jag hade tänkt mig...