2008/09/22

POLISEN vs PÖBELN


Jag satt häromkvällen och tittade på nyhetsrapporteringen från Malmö och det upplopp som faktiskt ägde rum i staden. Ja, det var faktiskt ett upplopp men polisen gjorde ingenting... Man fanns där, man tittade på med stora ögon och ville inte störa pöbeln medan pöbeln misshandlade folk eller slog sönder en bank. Allt detta enligt en ny arbetsmodell som polisen skall jobba efter heter det. Och snart skall vi vara ordförandeland i EU, någon som minns senast det begav sig? Då slog pöbeln sönder halva Göteborg trots att polisen efter sin förmåga försökte stoppa vandalismen och våldet. Nästa svenska stad med ett EU-toppmöte kommer inte finnas kvar i kartböckerna framöver ifall den nya modellen får fäste i polisens taktikböcker.

För vad har vi polisen till om det inte är för att skydda oss andra mot de som lever utanför lagens råmärken? Har polisen något existensberättigande när man tittar på medan en banklokal demoleras? Det spelar liksom ingen roll att man som ordningsmakt är färre, man måste visa vilja och sätta gränser. Att det Sverige som vänder andra kinden till och vägrar sätt upp normer och gränser nu är förankrat bland de högre polisbefälen gör mig närmast apatisk inför framtiden.

Tack och lov verkar ju fotfolket ha en annan syn på hur man skall skydda samhället, och 40 poliser i Malmö anmäler nu sin egen ledning. Väldigt bra, men tyder det inte på att ledningen är inkompetent när man inte ens fattar vad man är satt till att göra. Att sedan be sina poliser på gatan att ta av sig sina skyddshjälmar är ju på gränsen till mordförsök! Vad blir nästa steg från polisledningen i Malmö när det är dags för nya kravaller? Att låta ordningsmakten springa in i folkhopen sjungandes låtar av Röda Bönor eller Nationalteatern medan man slänger av sig sina uniformspersedlar i en absurd strip-show?

Hade detta hänt i Stockholm hade jag kunnat ana ursprunget eftersom huvudstaden har satt en gammal förskollärare och fritidsfröken som länspolismästare i Carin Götblad. Det är nämligen i de miljöerna som en taktik som handlar om samtal och daltande hör hemma, inte mot ungdomsgäng som förstör och misshandlar, inte mot rivaliserande kriminella grupperingar i Göteborg eller mot MC-gäng som lever sitt eget paralella liv vid sidan av lagen. Men det verkar som daltandet tar över helt i detta land, och resultatet kommer bli skrämmande...

7 kommentarer:

Asdor sa...

Visst förstår du att skadegörelsen i Malmö blev betydligt mycket mindre än den i Göteborg. Det går överhuvudtaget inte att jämföra. Så den nya taktiken var absolut väldigt lyckad.

Fredrik sa...

Precis vad jag också tänkte asdor, men Tokmoderaten verkar göra som kvällstidningarna, skapa något som egentligen inte finns. 40 poliser av 1000 är inte överdrivet mycket tror jag. Jag bodde på Vasagatan i göteborg under kravallerna där och polisens agerande och stämmningen var avsevärt skild från den i Malmö i helgen. Då vågade man knappt se på dem men i helgen har jag pratat med flera av dem. Tycker knappast det är värt att kalla upplopp utan snarare en god insats av polisen!

Lisa Moraeus sa...

Instämmer helt med Asdor. Du säger ju det själv: polisens våldsamma taktik i Göteborg fungerade inte - tvärtom! Varför är du då så negativ till att en ny taktik testas? Jag bor i Malmö, demonstrationen i lördags gick förbi ett stenkast från min bostad. Jag är så tacksam för polisens aktiva samarbete med arrangörerna för ESF - min stad är inte sönderslagen trots besök av över 10 000 aktivister från hela Europa i fyra dagar.

Unknown sa...

asdor:
Nej, precis! Det går överhuvudtaget inte att jämföra skadegörelsen i Malmö och den i Göteborg eftersom magnituden är av helt olika art. Det vore oerhört korkat att jämföra ett litet upplopp mot ett enormt. Så, vad är det du försöker säga?

Anser du att Polisen fyllde någon funktion alls? Varför ha poliser på plats och använda stora skattemedel om de inte gör något. Dessutom vet demonstranderna om att de kan göra vad som helst! Då kan vi lika gärna ställa ut vaxdockor i polisuniform.

Jag har full förståelse för de frustrerade poliserna.

/Patrik

Tokmoderaten sa...

"Polisens våldsamma taktik i Göteborg", man häpnar? Vad lever ni i för verklighet egentligen.Hade ordningsmakten varit våldsam ifall DEMONstrationerna hade varit fredliga? Nähä... Polisen skall ingripa mot brott, punkt slut. Brott begicks när man misshandlade och vandaliserade. Då är det tjänstefel att stå och titta på, därmed basta.

Och tack Patrik för att du kom med ett vettigt inlägg i sörjan av anarkistiskt svammel.

S sa...

Helt rätt Asdor, om jämför skadorna så har de verkligen lyckats. Man ska tänka smart, man ska gå efter fakta; och fakta talar om att de lyckades.

Mattias Lönnqvist sa...

Visst kan polisen hålla en låg profil och "undvika provokationer" som det så vackert heter, men polisen ska inte stå med armarna i kors inför skadegörelse och misshandel.

När glaskastningen satte igång borde polisen gått in och arresterat de som kastade flaskor. Vid stenkastningen borde man gått in och arresterat stenkastarna. Vid misshandeln borde man ha gått in och arresterat misshandlarna.

Polisens uppgift är att -- i möjligaste mån -- förhindra brott och de ska inte stå och titta på när brott begås.