2008/09/05

SKÄMMES TA MEJ FAAAN, DEL 2


Att frossa i människors lidande är fruktansvärt lågt. Att sedan som Pirate Bay inte ens falla till föga när en vädjande pappa till två brutalt mördade barn ber siten att ta bort bilderna på de små liven efter morden är brutalt, skrämmande och avskyvärt!

Vem som sedan är så pass sjuk att man har lagt ut hela förundersökningen på nätet måste ju klarläggas. Kan man inte förstå vilka sår man river upp hos en redan plågad familj så saknar man allt vad empati är... Tydliga drag av psykopati, lika tydliga drag av ett människoförakt och en total oförmåga att leva sig in i andras människors tillvaro måste kännetecka dåren bakom denna publicering.

Som sann demokrat, vurmande för yttrandefriheten och det fria ordet så kanske jag skulle ha en annan åsikt, men nej! Här handlar det om respekt för andra, om något som vi redan vet väldigt mycket om och en förundersökning som det inte ens med bästa vilja kan anses vara i allmänhetens intresse att ta del av. Det är cyniskt av Pirate Bay att inte ta till sig de dessa böner av människor som redan idag har lidit alldeles för mycket. Att då Pirate Bay har mage att svara "Det var ett jävla tjat. Nej, nej och åter nej" utraderar sitens existensberättigande i mina ögon.

Citatet "- Jag tycker inte att det är vår uppgift att bedöma om någonting är etiskt eller oetiskt eller vad andra människor vill lägga upp på nätet" som kommer från Pirate Bays pressansvarige säger väl allt egentligen. Den dagen bilder på den pressansvariges hos Pirate Bays avlidna barn eller anhöriga ploppar upp på deras site hoppas jag att han är lika konsekvent i sitt agerande och behåller bilderna till allmän beskådan... skam vore det väl annars?

10 kommentarer:

Bo sa...

Att moderaterna inte vurmar för yttrandefriheten vet vi. Nu skall ju också den privata korrespondensen analyseras av säkerhetstjänsten.

Tokmoderaten sa...

Bo, jag är fruktansvärt mycket emot FRA-lagen som sådan liksom en hel del andra moderater... Jag vurmar för ytrandefrihet, underrättelsetjänst och signalspaning men inte för masscanning av privata svenskars mailtrafik. Sök på FRA i min blogg så kan du se mitt tydliga avståndstagande.

För övrigt är ju hela "missfostret till lag" en idé från Bodström och Björklund under S-eran. Att vi sedan var så pass dumma att vi fortsatte i deras spår beklagar jag djupt.

Unknown sa...

"Vem som sedan är så pass sjuk att man har gjort hela förundersökningen offentlig måste ju klarläggas."

Förundersökningsprotokollen ÄR offentliga! Hur svårt är det att förstå?! Vem som helst kan när som helst begära att få ut dem.

Jag förstår inte hur du kan påstå att du värnar för yttrandefrihet, när du i meningen efter tycker att offentlighetsprincpen inte är bra? Förstår du inte grunderna i ett demokratiskt och fritt samhälle?

Tillhör du de som klagar på att uppgifter om personers inkomst går att få ut från hemsidor också? Det är också en offentlig uppgift.

Eller, är det bara okej när folk inte vet hur man gör för att få ta del av det, eller om det "är för jobbigt att åka ner på stan och fixa det"?

Att du överhuvudtaget har rösträtt äcklar mig.

Man kan naturligtvis ha sina åsikter om vad folk har för syfte att se förundersökningsprotokollet, men det ger inte att Pirate Bay rätt att försöka "censurera" offentligt material.

Pirate Bay HAR inte ens förundersökningsprotokollet! Det lagras hemma hos folk som väljer att hämta det. Din granne kanske har det på sin dator, men Pirate Bay har det inte och har aldrig haft det!

Unknown sa...

"Som sann demokrat, vurmande för yttrandefriheten och det fria ordet så kanske jag skulle ha en annan åsikt, men nej! Här handlar det om respekt för andra -- Muhammedbilderna borde aldrig ha ritats!"

Tokmoderaten sa...

Anders, äcklas på du bara. Hoppas du äcklas så pass att du spyr och får ner spyorna i lungorna. Offentlighetsprincipen, OK. Men låt de som då är intresserade kontakta tingsrätten för att därigenom stilla sitt intresse. Att lägga ut på nätet, och därigenom låta alla "pervon" se obduktionsbilderna på två oskyldiga barn efter några knapptryckningar är alldeles för lättillgängligt i mina ögon. Du tycker säkert annorlunda, men vi lär inte få våra åsikter att jämkas ihop. Och jag äcklas över att folk finner ett nöje i att sitta och frossa i sånt här...

Segi: Viss skillnad mellan karikatyrer och bilder på små mördade barn, eller...? Eftersom jag tycker att ironi och sarkasmer är rätt skoj inom såväl politik som religion ( älskar Life of Brian! ) så kan jag inte påstå att jag upprörs särskilt mycket över de s.k nidbilderna på Mohammed. Men du kan ju fortsätta lägga dina egna ord i andras munnar även framledas. Har man liksom inget vettigt att säga själv, kan man ju få för sig att tro att andra sagt saker som de inte haft en tanke på att yppa.

E Hilter sa...

Hah är du helt kokt i skit eller?
Du är för yttrandefrihet, men emot offentlighetsprincipen, bara för att vissa dokument råkar vara lättare att lägga rabarber på än andra. Hur löjligt får det lov att bli?
Så det du hade vart nöjd med vore om folk kunde få ta del av FUP med lite mer arbetsinsats bara...

Tokmoderaten sa...

Tack för alla vackra ord. Måhända är jag äcklig och kokt i faeces men vad jag anser i denna fråga är solklart. Det som behöver vara offentligt skall vara offentligt! Obduktionsbilder på ihjälhammrade barn eller drunknade människor på Estonia ligger det inte i allmänhetens intresse att ta del av. Vi måste respektera den enskildas sorgearbete, och därför hemligstämpla BILDERNA. Texten däremot, varsågod och ta del av.

Unknown sa...

"Det som behöver vara offentligt skall vara offentligt! Obduktionsbilder på ihjälhammrade barn eller drunknade människor på Estonia ligger det inte i allmänhetens intresse att ta del av. Vi måste respektera den enskildas sorgearbete, och därför hemligstämpla BILDERNA. Texten däremot, varsågod och ta del av."

Det är en helt annan diskussion dock.

Det har dock INGENTING med Pirate Bay, eller vem som lagt ut förundersökningen att göra.

Varför "utraderar det sitens existensberättigande"? Det är inte som lagt ut materialet, materialet är helt lagligt, och vissa personer tycker att delar av det är osmakligt.

Vill du inte titta på det, så ladda inte hem det.

Vem bestämmer vad som är osmakligt och därför ska tas bort, även om det är helt lagliga bilder?

Jag tror att många äcklas av bilder på homosexuella par, ska vi stänga av alla webbplatser som har bilder på personer av samma kön som håller hand?

Personer med fobier kan få panik av bilder på spindlar eller rovdjur eller liknande, ska vi stänga ner skansens hemsida?

Ska alla kontakta dig innan de använder Internet och se till att det är okej med dig att de lägger upp sin hemsida?

De som vill se förundersökningsprotokollet (med eller utan bilderna) kan ta del av det, och de har all rätt i världen att göra det.

Man kan ha vilken åsikt man vill om bilderna i sig, men det är som sagt en helt annan diskussion än att skylla på just Pirate Bay.

Det är helt andra instanser du måste rikta din ilska till för att förundersökningsprotokollet innehåller sådana bilder.

Personligen tycker jag det är väldigt viktigt för rättssäkerheten i vårt, hittills relativt fria, land att vem som helst kan kontrollera vad en dom baseras på för typ av bevisning och liknande.

Jag tycker inte att bilderna i sig är särskilt trevliga, men att de är med i FUP är inte Pirate Bays fel. Rikta ilskan mot rätt håll.

"Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att framföra dem."

Mattias sa...

Bara politiker kan avgöra vad som är intressant för undersåtarna att ta del av? Eftersom folket lägger ut olämpligt material på TPB får väl regeringen välja ett annat folk.

Mattias Lönnqvist sa...

Visst, jag kan förstå ryggmärgsreflexen att bli förbannad på TPB eftersom det är vidrigt med obduktionsbilder (antar jag, jag har aldrig tittat på några och har ingen nyfikenhet att stilla)

Däremot är det inte TPB som gjort fel i det här fallet. Istället bör man beakta följande:

1. Förundersökningsprotokollet är en offentlig handling. Som offentlig handling är det tillgängligt för alla som så önskar.

2. Bilderna har inte hemligstämplats. Hade man gjort detta så hade bilderna inte varit tillgängliga. Om det inte går att hemligstämpla obduktionsbilder (eller vissa brottsplatsfoton) så ligger problemet där, inte i offentlighetsprincipen.

3. TPB är en katalogtjänst. Det är användare som hanterar filerna (som ligger på användarens hårddisk) och sedan lägger användaren upp en pekare på TPB. När Pelle tankar ner protokollet så hämtar han bara en länk hos TPB och sedan sker överföringen mellan Pelle och de användare som delar ut dokumentet.

4. Om TPB skulle agera moralfilter så skulle de dels behöva ha ett antal personer anställda för detta, men framförallt så underminerar de sitt eget syfte. Börja man applicera moral på vilka länkar som får ingå i katalogtjänsten så är det mycket som kan plockas bort.

5. Innan media uppmärksammade det hela så hade filen väldigt få nedladdningar. Ska man anklaga någon för att dessa bilder sprids så är det de journalister som skrivit om det, eftersom 99,9% av befolkningen inte var intresserad av protokollet innan media skrev om det.

Visst finns det folk som ska skämmas, men de som ska skämmas är de som inkluderade obduktionsbilder i ett dokument som täcks av offentlighetsprincipen, liksom de journalister som gjort att en massa svenskar nu laddat ner dessa bilder.

Slutligen så är yttrandefriheten absolut; man är för eller emot. Är man för så måste man stå ut med att det kommer sådant som man ogillar som täcks av yttrandefriheten.

Sedan kan man iofs invända att vi redan idag inte har en yttrandefrihet, eftersom vi har begränsningar i form av hetslagstiftning, osv, men att begränsa yttrandefriheten ännu mer är knappast rätt väg att gå om man verkligen värnar yttrandefriheten.