2011/10/13

DEN URUGUAYANSKE PRESIDENTENS BOMBER?


Kvarteren kring Rosenbad är avspärrade och i regeringsbyggnadens och Arvfurstens palats omedelbara närhet finns det enligt ögonvittnen massor av brandbilar, ambulanser och polisfordon. Blåvita avspärrningsband hindrar de flanerande stockholmarna från att ta en promenad förbi det där instängda hörnrummet på Rosenbad och media rapporterar om kaos på platsen...

Det handlar om två paket hittade i lokalerna - två paket från samma avsändare som tydligen innehåller batterier, sladdar och som påminner om bomber. Hade jag vara väldigt konspiratorisk och haft ännu högre ambitioner i konspirationstänkande så skulle jag kanske få för mig att bomberna - eller vad det nu är - hade skickats in i demokratins och statsförvaltningens bastioner av någon som vill flytta fokus från oppositionsledarens hyrbilar, boendekostnader och synen på medborgarskapet. Hade jag varit riktigt vidrig så hade jag kunnat insiniuera att det handlar om fokusförskjutning, för att få mediavindarna att vända ännu en gång. Men det gör jag inte alls, för förmodligen är det bara en galning som vill skrämma upp oss som bryr oss om de som jobbar på UD och Rosenbad.

Det blir ett kaos, bombtekniker jobbar med två paket som har skrämt slag på säkerhetsorganisation kring makten. Poliserna väntar på en smäll som skulle få TV att lägga ut omedelbart, sjukvårdarna är på helspänn medan brandmännen förmodligen diskuterar McDonalds eller Max. Rubrikerna om Juholt halkar ner på nyhetssiterna, allt handlar om bomberna - nästan.

Så kommer ryktet igång, om att "bomberna" är gåvor från Uruguays president José Mujica. Helt plötsligt börjar det snurra och de tankar om fokusförskjutande som jag ville skjuta ifrån mig tar fart i skallen. Kan det vara så att Juholts partivän i Uruguay, president Mujica, med dessa paket ville hjälpa Håkan Juholt att få en dräglig eftermiddag och kväll i den mörka svenska hösten? Är det så att Uruguays ledare på detta sätt lägger sig i det politiska spelet i Sverige för att försöka vrida Sverige "rätt" fast med "fel" metoder? Kan det verkligen vara så illa...?

Konspirationer är roligt att grotta ner sig, där den ena galenskapen efter den andra lanseras av folk som grubblat för mycket om flygande tefat, sjöodjur och JFK:s eller Palmes mördare. I detta fallet är det inte alls svårt att skapa en teori om att president Mujica faktiskt ville hjälpa Juholt. Den uruguayanske presidenten är nämligen fostrad i Frente Amplio, Urugays breda samling av socialister som har förenat sig. Den uruguayanske presidenten har en historia som gerillasoldat i Tupamaros för att ge Uruguay samma typ av revolution som på Kuba.

Alla bitar faller på plats - motvbilden, kunskaperna och målsättningen. Det som var två möjliga brevbomber på Rosenbad kan alltså vara något mycket värre. Eller är det bara så att jag faller oavbrutet i mina tankevurpor? Förmodligen, men man kan aldrig lita på en Castro-kramare som skickar paket med batterier och sladdar...

Länkar: SvD, AB, Expr, DN
Bloggar: Lidby

7 kommentarer:

Jaqueline sa...

President Mujica...you are gay...sorry that should be "Urugay".

Verkar som om pride är inblandade på nåt vis.

För övrigt anser jag att Ljugholt borde avgå.

Anonym sa...

DIPLOMATS, LIKE all practitioners of a specialized craft, have their own parlance, and in diplomacy, as elsewhere, things are not always what they seem.

Magnus sa...

Blandar du inte ihop Uruguay med namnet på nån drinkblandning på nåt sydeuropeiskt semesterhak juholtarn har besökt?

Skärpning! Blandas kreativa drömmar en eftermiddagstupplur in i dina åtaganden som Netros-bloggare?

Anders sa...

Nu är du väl ändå lite paranoid Tokis.

Veo sa...

"Kan det vara så att Juholts partivän i Uruguay, president Mujica, med dessa paket ville hjälpa Håkan Juholt att få en dräglig eftermiddag och kväll i den mörka svenska hösten?

Den uruguayanske presidenten har en historia som gerillasoldat i Tupamaros för att ge Uruguay samma typ av revolution som på Kuba.

Konspirationer är roligt att grotta ner sig."

Ja eller hur, en Chavez-wannabe som vill bomba Stockholm? Skärp dig, fubbick.

Anonym sa...

Por qué no me chupan un huevo?

Anonym sa...

Varför drar ni inte alla åt helvete… Ni har ingen jävla aning vad ni pratar om!