2011/10/23

JUHOLT GÖR EN FJÄRDEDEL AV EN TREDJEDEL


Det finns något räkneexempel där matematisk inkompetens bevisas genom att någon mindre vetande glädjs över att faktiskt ha en hel fjärdedel när kompisen bara har en tredjedel av en godispåse, en back öl eller kanske till och med väljare. Den här morgonen borde de mest hängivna sossarna anamma just det förhållningssätt där det låter bättre med fjärde- än tredjedelen bara för att överleva när nyhetsmedier och SIFO berättar om ett historiskt fall i spåren av Juholts golgata-vandring med en taggig rosenkrans på den mustaschklädda skallen...

Från en tredjedel till en fjärdedel på någon vecka, ett historiskt uselt resultat i en SIFO-undersökning, en historisk nedgång och ett parti som under en ledare som saknar förtroende hos väljarna men påstås ha förtroende hos sina kompisar i VU - och allt kommer att bli så bra bara krutröken lägger sig och Juholt får hälsa på de som fortfarande är frälsta ute i landet. Att partisekreterare Jämtin ser bekymrad ut och pratar uppgivet om en jobbig och plågsam väg framöver är fullt förståeligt - Jämtin minns förmodligen hur Mona Sahlins förmåga att återhämta såg ut.

Den socialdemokratiska förnyelsen är identifierad. Under Sahlin/Baylan-eran var det partisekreteraren som spelade Bagdad Bob-rollen i rörelsen, medan partiledaren själv oftast såg nyktert på svarta rubriker och deprimerande opinionssiffror. Under Juholt/Jämtin-förnyelsen så är det numera partiledaren själv som leker Bagdad Bob medan partisekreteraren ser den historiskt usla och vedervärdiga verkligheten i vitögat. Juholt reser land och rike runt och säger förlåt till kadern av den där fjärdedelen som trots allt hänger sig kvar i ett parti i stormens öga.

En regering är aldrig bättre än sin opposition, och när det finns sossar som tycker att jag borde njuta av att ha Juholt som överstepräst för oppositionen. Visst, det är roligt att se historiska fall och nattsvarta siffror för socialdemokratin, en verklighetsfrånvänd partiledare som inte har samma perceptionsförmåga som de flesta andra och som tror att allt blir bra bara krutröker lägger sig, han kliver ur torktumlaren och får resa runt och prata med den där fjärdedelen som stannat kvar trots hanses ledarskap. Men samtidigt är jag orolig eftersom jag vill se mitt eget part och Allians-regering på tårna - med fokus på en politik för framtiden. Sverige behöver inte en Reinfeldt bakom ratten som med ett självgott flin på läpparna bara tittar i backepegeln och ser hur Juholt sladdar av vägen i varje kurva på väg mot ett nytt "förlåt-mig-ty-jag-är-dum-huvudet-möte" någonstans i Sverige...

Reinfeldt har rätt när han i dagsläget konstaterar att det bara finns ett regeringsalternativ i Sverige idag, och det är inte det alternativet som har en ledare som utklassas i förtroendemätningar och opinionsundersökningar. En välmående demokrati mår dock bra av att iallafall ha två hyfsade alternativ som står mot varandra - och så ser inte verkligheten ut hur mycket än Juholt än inbillar sig det. Det är en miljö där en man mustasch helt på egen hand, och kanske med lite bistånd från media faktiskt har lyckats med att få vår demokrati att bli ännu lite mer ointressant för den väljare som vill kunna välja. Idag är valet enkelt för de flesta, och det kommer dessvärre - för socialdemokratin och demokratin - vara så till den dagen då VU med sina tentakler ut i verkligheten fattar det enda vettiga beslut de kan fatta. Om inte är man snart ett femtedelsparti, inte ett fjärdedelsparti - och då kan Reinfeldt slå på farthållaren, somna bakom ratten och glömma allt vad fokus innebär.

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, DN, Expr, AB
Bloggar: Westerholm, DHE, Krassman - verklighetsflyktingen, Kent, Andersson och sist och absolut minst - Böhlmark

13 kommentarer:

Niklas Starow sa...

Jag lyssnade på Juhiolts tal i Almedalen och när fårskocken applåderade åt allt han hävde ur sig så skakade jag bara på huvudet åt det.

Förankringen i verkligheten var låg redan då och nu har nman fått ett antal exempel på att det var 7 resor värre.

Så man kan lugnt säga att (S) har fått den ledare de förtänat.


Man ska inte klanka ner på folk utan utbildning, för det finns många riktigt skärpta personer som aldrig fått plats i skolan.

Men Juholt har bara en 2-årig social linje i grunden och har ALDRIG arbetat utanför (S)-sfären.
Och nu förstår man varför, hans kompetens räcker helt enkelt inte till mer än så.


Säga vad man vill om Mona Sahlin, men hon var skärpt, men hade dåligt omdöme.
Juholt är inte skärpt Och har uselt omdöme.
Vilket säger än mer om den partikultur som satte honom på partiledarposten.

Läsaren sa...

Jag kan se moderaternas brist på opposition som ett smärre problem i det stora hela. En opposition kommer att formas i någon form så småningom. Det kan dröja, men troligtvis för att vi i så fall går igenom historiska förändringar.

jfr http://en.wikipedia.org/wiki/Realigning_election

Min egen uppfattning har länge varit att sossarna kommer att balkaniseras.

Anonym sa...

Det värsta är nog att du tror på det här själv!

Anders sa...

Så länge fusk och ljug-holt tar sitt ansvar genom att...err...klmara sig fast vid sin fina titel och miljonlön så får man gratulera Alliansen.

En del vinner på egna meriter...andra på att motståndaren snubblar - Alliansen gör bådadera.

anybody sa...

http://anybodys-place.blogspot.com/2011/10/kontakt-med-bloggportalen.html

Anonym sa...

En tidigare hög sosse (som bör förbli anonym) sa till mig: det liknar mer en sekt än ett parti.

Johanna sa...

Bilden säger allt.

Anonym sa...

Skrämmande okunskap hos högerns omhuldade Tokmoderat - "prata med den där fjärdedelen" skriver du. Men det finns 7123651 röstberättigade och våra medlemmar är drygt 100,000, vilket ger 1/70-del, ingen fjärdedel!

http://svenerland.wordpress.com/2011/10/23/tag-i-gryningen/

Anders sa...

Skrämmande okunskap hos alla skränande högermegafoner, kan man köpa fuskexamen hos ett bluffuniversitet i USA a la Littorin, så är man plötsligt högutbildad enligt högern. Juholt har bara gått 2-årig social linje, den är åtminstone äkta. Ja ni inom högern har kanske "förtänat" detta, som den bildade Niklas Starow skrev.

Anonym sa...

En del knaprar på xanax. Nano-nano 'o great Orson.

Anders sa...

Du syftar väl på mig igen fegis, förlåt Anonym menar jag.
Patetisk figur du är, kan inte svara på något överhuvudtaget, utan
håller endast på med sandlådeordbajs. Frågan är vad du knaprar på, inte gör det dig smartare iallafall.

Etwas Anders sa...

Hej Anders! Ja du är ju inte anonym du, det står ju klart och tydligt att du heter Anders- har man något problem med det så kan man ju alltid ringa till dig eller skriva ett brev till dig eftersom namnet är så unikt och alldeles för udda för att någon skulle kunna ljuga om det.
F.Ö så läste Littorin fyra år på Lund, Fairfax var således inte hans enda akademiska merit.

Juholt och brukar ju skryta med att han har gått i Livets hårda Skola men jag har uppgifter på att han aldrig tog några poäng där eller ens var inskriven.

Anders Anders sa...

Etwas Anders, är man sd eller moderat så är det ok att vara anonym enligt dig. Etwas, märker inte att du själv avslöjar någon identitet, enbart ditt enfald. Fairfax var ingen merit utan rent
och skärt fusk, ska det var så komplicerat att förstå. Förmodligen är du Anonym i tidigare inlägg. Det går kanske att ringa dig på fantasilinjen!!!