2011/10/12

KVÄLLEN DÅ VÄNSTERDOJORNA TALADE


De gillar att ge stora fång av röda rosor till de människor som de uppskattar, sossarna. Vid extrakongressen i våras fick Baylan jättemånga röda rosor av den nya ledaren, medan Östros stod där i ett hörn med en ynka ros i sin hand. Den här morgonen borde man från Sveavägen 68 blommografera stora rosbuketter till killarna i vårt svenska fotbollslandslag - ett gång som för några timmar flyttade fokus från ett partis lidande till ett lands glädje...

Publiken jublade, statsministern stod på hedersläktaren och frös i en ful mössa och med en ännu fulare supporterhalsduk virad kring halsen och applåderade när Kim Källström, Sebastian Larsson och Ola Toivonen flyttade medias fokus från Juholts förehavanden till en kommande resa i sydösterled. Sverige som nation firade att vi återigen och efter några undermåliga insatser lyckades med det som för bara några dagar sedan kändes som en önskedröm - när fotbollslandslaget spelade sig till Polen och Ukraina. Det var vänsterdojornas kväll, när Källström sparkade med in en frispark med sina rätta vänsterfot och när Ola Toivonen lite senare resolut dundrade in avgörandet med den felaktiga vänsterfoten.

Några timmar tidigare, i riksdagshuset så fanns det folk i det pågående gruppmötet för sosseriet som säkert också hade njutit av att använda sin vänsterfot för att kicka iväg något eller någon i omloppsbana runt planeten. Några timmar senare var samma frustrerade yrkespolitiker nog nöjda med att tidningarnas webb-sidor och de sociala medierna på nätet dominerades av fotboll och inte Juholt om än för bara några timmar.

Landslagets uppvisning igår kväll var en bragd, en heroisk kämpainsats mot ett vingklippt Holland som trots allt saknade några av sina största stjärnor men där ersättarna var nästan lika kompetenta. Det gick bra först, det gick emot en stund och sedan blev allt underbart till slut när Råsunda exploderade i en orgie av glädje. Rubrikmakarna skiftade fokus från bostadsfuskande till bolltrollande, och det kanske satt någon partistrateg på Sveavägen 68 och inbillade sig att om landslaget kan så kan väl Partiet. Kunde Sebastian Larsson och Ola Toivonen vända ett underläge till seger så¨varför skulle inte partiet under Juholt mäkta med detsamma?

Skillnaden är den att att Sebastian Larsson och Ola Toivonen kände sina medspelares förtroende i varje matchmoment, vid varje bollkontakt och att de kände att folket var med laget i både med- och motvind. Håkan Juholt kom ut från sin riksdagsgrupp efter 30 minuter och mumlade något om att han fortfarande har en stark ställning i Partiet medan de andra satt kvar i lokalen och tisslade och tasslade om han som hade gått ut. När de var klara med tisslandet och färdiga med tasslandet kom de ut ur lokalen, och de som inte hade drabbats av selektiv dövhet och total stumhet förklarade att man stod bakom sin ledare trots att de var arga på honom...

Det som var en ännu en jobbig kväll för svensk socialdemokrati var en stor kväll för svensk fotboll. Ett pånyttfött landslag under Erik Hamrén lyckades med det som vi drömde om samtidigt som ett tillsynes döende parti under Håkan Juholt misslyckas med det mesta just nu. Men partiets fick sin fokusförskjutning under några timmar, när de stora svarta rubrikerna inte handlade om ett parti i kaos utan om ett kaotisk glädjerus i ett omklädningsrum istället.

Fotboll är som politik ett lagspel, men där ledaren hela tiden måste åtnjuta fötroende hos fotfolket för att allt skall fungera. Erik Hamrén lyckas tydligen med det, medan Håkan Juholt och Färjestads dryga fanskap till skitsnackande tränare Niklas Czarnecki säkert har en del att prata om just nu. Sport och politik har sina beröringspunkter, och frågan i väntan på partiledardebatten är vem som skall få smaka på vänsterdojan först - Czarnecki eller Juholt? Hamrén sitter lika säkert som mannen som i ful mössa och en ännuu fulare supporterhalsduk lämnade Råsunda med ett leende på läpparna för att ladda inför sin egen match - partiledardebatten...

Länkar fotboll: AB1, AB2, AB3, SvD1, SvD2, DN1, DN2, Expr1, Expr2
Länkar politik: AB1, AB2, SvD1, SvD2, SvD3, DN1, DN2, DN3, Expr1, Expr2
Bloggar: Westerholm, BöhlmarkAndersson C, Högberg, Västros

9 kommentarer:

Anders sa...

Jag är ingen Ohly-fan precis, men tyvärr Tokmoderaten och övriga högervänner, Lars sopade banan med alliansen när han pratade om
vården och arbetslösheten, med människors rädsla och utsatthet. Alliansen var nog glada för att de bara behövde avtacka Ohly istället. Det är därför er politik aldrig blir acceptabel, utsatthet och utslagning hjälper man inte med sänkta ungdomslöner och skattesänkningar. Detta blir än värre när jobbskatteavdraget visar sig vara helt verkningslöst,
de drygt 100 miljarder som har använts, hade behövt fylla igen de kratrar som regeringen har skapat i vårt samhälle. Göran Hägglund uppvisar åtminstone en viss empatisk förmåga i sitt slutanförande, det hedrar honom även om han går i allianses ledband.

Anonym sa...

Anders,

Du är vänstervriden. Ju högre skatter desto bättre är din melodi. Problemet är att högre skatter inte leder till bättre välfärd. När ska vänstern inse detta?

Vi var världsetta i skattetryck under många år men föll som en sten i välfärdsligan. Det finns nämligen en gräns för när skatterna blir tärande istället för närande. Tycker du själv att det är rimligt att staten snor över 50% av en löneökning? Det tycker dagens "höger" i Sverige tydligen. Alla är mer eller mindre sossar i dagens politiska Sverige.

Dan

Anonym sa...

Vänstern har en mycket skum människosyn som alltid går ut på att folk är offer. Vi är det enda landet i världen som jobbar hårt för att behålla de gangsters alla andra länder slänger ut. Vänstern vill jämt att vi andra ska försörja de kriminella och dysfunktionella. En självvald livsstil där arbetsinsatsen ger betydligt större utdelning än ett ärligt jobb och risken att drabbas av rättsliga åtgärder är i det närmaste obefintlig. Omoralen sipprar uppifrån och ned. Vi lever i girighetens tidevarv där samtliga ledande socialdemokrater är miljonärer idag och igår avskydde de ”kapitalisterna”. Vänstern har ett kunskapsförakt där t.ex. outbildade lärare har högre lön än utbildade. Du ska vara medelbegåvad, under- liksom överbegåvade mer eller mindre förföljs.

Anonym sa...

Man kan hålla sig för skratt om man är 18 år i Sverige, och lever i ett land där arbete anses fult.

Anders sa...

Dan och Anonym ni förnekar er inte,
enfaldighet och plattityder har blivit ert signum. Ja folk och företag med stora inkomster och förtjänster ska ta en större del av skattebördan, det är självklart för en humant tänkande människa.
De största företagen har fördubblat sina vinster men bara
skapat 22000 jobb enligt senaste rapporten, jobbpolitiken faller platt med denna parodi till regering. Sen 2009 har inkomstklyftorna ökat, för att ni ska fatta blir rika rikare och fattiga fattigare. Dan, bättre att vara vänstervriden än tillhöra extremhögern som du verkar göra.
Men lev ni i er lilla ankdamm och kvacka runt med era vänner, så får vi andra ta itu med verkligheten istället.

Anonym sa...

Monopolpengar finns att köpa i leksaksaffären. Fråga Konsum om de tar det som betalningsmedel?

Anders sa...

Anonym 15:30, utmärkt att du är konsekvent med dina ointelligenta inlägg. Skynda dig nu och släck lampan för att sova, innan mamma kommer in och tar dig i örat.

Anonym sa...

Anden i flaskan formulerar som vanligt dina kommentarer. Finns det ingen ledig plats på rehab?

Anders sa...

Anonym 11.03, jag har åtminstone kommentarer, du är bara sur och grinig för att din blöja sitter snett.