2011/10/24

GRUPPLEDAREN SOM VILLE TYSTA MEDIA...


I spåren av och såren efter Juholt-gate så borde till och med den mest trögtänkta meningsmotståndaren fatta att sosseriet inte är speciellt bekväma i umgänget med den samlade insinuanta och illvilliga journalistkåren. Att det blir lite fel ibland kan man förstå, som när självaste partiordföranden sent en lördagkväll och sannolikt med några riktiga Dry Martinis i kroppen ventilerar sina synpunkter på det drivande mediadrevet på sin Facebook-sida.

Men vissa fel är mer allvarliga än att i affekt statusuppdatera på Facebook. Vissa fel kan utan några som helst konspirationteoretiska funderingar leda till frågor om vad sosseriets gruppledare Carina Moberg egentligen tycker om den del i grundlagen som handlar om pressfrihet. Vissa fel borde få någon av de där andra 348 ledamöterna i Svea Rikes Riksdag att fundera allvarligt på om inte Konstitutionsutskottet borde ta och titta på det Mobergska misstaget, ett misstag eller vad det nu var som handlade om att styra en journalist i en mycket bekvämare riktning än den kritiskt granskande journalistens vägval.

Reportern från tidningen Riksdag och Departement frågar apropå tillkspandet av tydligare hyresregler - "Borde ni ledamöter ha tagit initiativ tidigare?"

Carina Moberg, gruppledare för SAP i Riksdagen och ledamot av Riksdagensstyrelsen: "Det vill jag inte kommentera just nu. Nu gör vi det. Om vi borde ha gjort det tidigare eller inte vill jag inte att du skriver någonting om, tack." - och så var det med synen på den journalistiska friheten versus politikerns högre ambitioner när det kommer till att bestämma...

Tack är ett ord som kan vara både vänligt och bestämmande. Säger jag "tack för maten" med ett inställsamt tonläge till den där snygga servitrisen på lunchrestaurangen gör jag det för att jag trots min kroppshydda och mitt icke alltför tilltalande utseende i övrigt hamna på något som med lite fantasi kan tas för plus. Säger jag med barsk stämma till sonen "Städa ditt rum nu, tack!" handlar det om ordergivning, om en befallning och något som inte är förhandlingsbart. Carina Moberg låg med till visshet gränsande sannolikhet i den senare kategorin - där hon mer eller mindre beordrade journalisten från Riksdag och Departement att inte göra sitt jobb som han borde göra det.

Det är där och då det blir skrämmande, där ingen pudel i världen kan göra det som är gjort ogjort. Bilden av en sur och vresig kärring, förvisso under press, sitter där - en riksdagskvinna där de muskler som behövs för att framkalla ett leeende sedan länge har förtvinat och där hon - Carina Moberg - minsann sätter sig över pressfriheten när hon tydliggör vad som passar sig att skriva och inte.

"Självfallet skall ingen ge en journalist anvisningar om vad som ska skrivas eller inte skrivas. Den journalistiska integriteten och självständigheten är ett av fundamenten i vårt demokratiska samhälle. Det var en olycklig kommentar av mig" säger Carina Moberg puddlandes till journalisternas egen tidning "Journalisten" när hennes härskartekniker gentemot den tredje statsmakten kommer i dager.

Moberg kallar kommentaren olycklig. Jag skulle vilja säga att den är så mycket mer än olycklig. Kommentaren är rent ut sagt förödande för bilden av ett parti vars företrädare i spåren av ett drev vill styra media i en annan riktning bara för att det blir lite skönare att vara sosse då. Det är en kommentar som är så mycket mer än olycklig eftersom den visar på maktfullkomlighet och en syn på sig själv som sittandes över allt och alla...

Länkar: Riksdag och Departement, Journalisten
Bloggar: Böhlmark, Nilsson, DHE, PLC, Lidby, Hagbom

4 kommentarer:

Den nakna framsidan sa...

Med risk för att bli stenad av hästsossarna...det är bra skrivet Fredrik. Förödande för det "öppna"
partiet Socialdemokraterna.

Anders sa...

Ja jisses, högerbloggarna har väl alltid kastat skit på sossarna oavsett vilka partiledare eller politik som framförts. Ni är väl inte kända som några sanningsvittnen precis. Tokis domedagsprofetior om sossarna, livligt uppbackad av övriga högermegafoner är medveten strategi för att inte belysa alla pinsamheter och skandaler alliansen är involverade i just nu.
Kan återkomma med exempel om ni
inte tagit av er förnekelse kepsen
ännu.

Anders sa...

När du nu spytt galla över Carina Moberg (kan tillstå att hon inte verkar helt klockren), skulle det var intressant att veta hur du ser på Sofia Arkelstens senaste groda (kan snart bli hennes paradgren). Hon påstår i partiets idéprogram att moderaterna (gamla högern), var med och införde fri och lika rösträtt. Reportern på DN.se hävdade att högern var emot fri och lika rösträtt, då svarade Arkelsten - nej nej nej, det där är inte korrekt, för vi var ju med och genomförde det. Barbro Hedvall, författare som skrivit om den kvinnliga rösträttsrörelsen, kallar detta för "ren och skär historieförfalskning". Arkelsten gör senare en pudel (någon har väl tagit henne i örat), och säger att svaret blev förhastat och fel. Detta säger hon på kvällen ett mejl till TT, inte i DN.se där Sofia är kaxig och överlägsen i vanlig ordning (ex hon menar att sossarna är oseriösa som pratar om sin egen historia). Tokis, du och övriga högern hånar ofta sossarna för att sakna utbildning, när man hör och läser hur Sofia Arkelsten assimilerat sin ev utbildning i ord och skrift, så blir åtminstone jag mörkrädd. Tänk om hon varit sosse, vilket dj..la liv ni högertokar skulle föra då.

Silverstolpe sa...

Anders, du glömde lägenhetsaffären och att hon är vegetarian. Att hon är vegetarian är väll inte så konstigt. Gnägg, gnägg!