2011/10/26

MANNEN, MYTEN, MUSTASCHEN, SNABBLÄSAREN


För en vecka och en dag sedan började Juholt sin resa land och rike runt, för att träffa de som fortfarande finns vid hans sida, de sossar som fortfarande har någon sorts förtroende kvar för sin ledare och den poltik han vill arbeta för. För en vecka och en dag sedan besökte Håkan Juholt ABF-huset i Sundbyberg, en kursgård på Lidingö och en samlingslokal i Tyresö - för att be om ursäkt, för att söka förlåtelse...

Resan började vid Esplanaden i Sundbyberg, hos sossarna i Sundbyberg och när jag såg TV-utsändningen från den Juholtska "förlåt-mig-ty-jag-är-dum-i-huvudet"-resan så var det många bekanta ansikten som passerade i revy medan kameran panorerade de som sökt sig dit för att få en skymt av mannen, myten, mustaschen.

Trots att det var många bekantingar som satt där - någon ung sosse i en frisyr jag inte längre kan associera med ett hysteriskt bölande på en valvaka och någon som såg lika omunter ut som vanligt - så var det några andra ord som fick mig att börja reflektera över vad Juholt kan och mäktar med när hela havet stormar kring honom. Det handlade om den Juholtska förmågan att kunna läsa snabbt, väldigt snabbt, ja rentav övernaturligt snabbt...

Inför de mest fanatiska sossarna i Sumpan berättade nämligen deras partiledare, partiordförande Juholt att han minsann hade läst vartenda mail, vartenda brev som hade trillat ner i partiets mailboxar och brevlådor under den gångna krisen. Vartenda dokument i skriftlig form som hade kommit till SAP om Juholts förehavanden hade han, Håkan Juholt, personligen läst - och själv började jag fundera på hur snabbt han läser och hur lite sömn han kräver, den där mannen, myten, mustaschen.

Från mina kontakter inifrån de politiska antagonisternas högkvarter på Sveavägen 68 har jag fått höra att det är cirka 4500 brev och mail som hade tagits emot av Håkan Juholts parti samma dag som han åkte till Sundbyberg, till Lidingö och till Tyresö. Det är en himla massa brev och mail det, väldigt många - och förmodligen av varierande längd. Några lär ha varit i nästan bokform, andra bara en mening som skrek ut besvikelse eller andades stöd och stöttning. Det lär ha tagit olika långa tid att läsa vart och ett av de där breven, men någonstans måste jag ju gissa på ett medelvärde för läsandet och några sekunder av reflekterande...

Låt oss säga att vart och ett av de där breven och mailen tog Juholt 2 minuter att ögna igenom, analysera och suga åt sig innebörden av, där det fanns de som bara tog några sekunder och de som tog mycket, mycket mer tid. Om Juholt personligen läste 4500 brev under den värsta och mest pressande veckan av sin politiska karriär så läste han alltså brev under 9000 minuter av den tid då varenda journalist jagade honom, samtidigt som partiet försökte krishantera bäst man kunde.

Gör man om 9000 minuter till timmar så handlar det alltså om att Juholt personligen läste brev i 150 timmar medan alla människor i hanses närhet drog i honom av olika skäl. Juholt visste att han var tvungen att ta del av medlemmarnas och väljarnas vrede, och därför var han tvungen att lägga all sin kraft på att läsa, läsa och läsa.

Fortsätter vi att göra om timmar till dygn så vet vi att det borde ha tagit Håkan Juholt 6 hela dygn, och 6 timmar att personligen läsa alla de där mailen och breven som han alltså har läst. Ingen tid för sömn, ingen tid för mat - bara ett självspäkande läsande som han personligen var tvungen att utföra. Ingen tid för något annat överhuvudtaget, och de rykten som sade att Juholt hade låst in sig på kontoret på Sveavägen 68 utan någon som helst kontakt med omvärlden under krisen kanske ändå har rätt - för där inne, i sin ensamhet satt Håkan Juholt och läste så ögonen blödde...

Jag tyckte synd om Juholt, som på en vecka tydligen bara fick 18 timmar att partiledardebattera, äta mat, sova, umgås med kulbon och resa fram och tillbaka mellan jobbet och det där hemmet som hade satt honom i den där situationen som gjorde att han nu var tvungen att läsa i 6 hela dygn och 6 timmar till. Min empati fick mig att mail socialdemokraterna och fråga om de hur många mail och brev det handlade om, om stackars Juholt verkligen läste alla själv och personligen - och jag fick ett svar som inte sa så mycket mer än att han förmodligen hade fått lite hjälp i läsandet.

"Den senaste veckans händelser har bidragit till ett ökat intresse från allmänhetens sida för Socialdemokraterna. Detta har märkts bland annat genom ett ökat inflöde av telefonsamtal och mail till både ledamöter och personal.

Dessa hanteras nu. Socialdemokraternas dialog med sympatisörer, väljare och medborgare är en viktig del av vårt arbete."

Inget svar om mängden mail eller brev, bara att intresset för Socialdemokraterna hade ökat hos allmänheten och att detta intresse hanteras nu - av Håkan personligen och kanske eventuellt några fler. Inget svar gör att jag får lita på mina andra källor, som levererar siffror som får mig att se på Juholt som en övermänsklig motståndare. En förmåga att läsa och ta åt sig text under ack så lång tid kombinerad med kraften att orka göra det oavbrutet i 6 hela dygn och 6 timmar - och jag börjar tro att det är som de säger, nätrötterna. Vi skall vara rädda för Håkan Juholt, mycket rädda...

Eller är det helt enkelt så att han återigen slirar lite i leran när han skall ikläda sig en roll han inte är vuxen att spela? Ungefär som den där obekräftade skrönan om några dygn i ett kommunistiskt fängelse i Polen och tryckpress-smugglande till Solidaritet? Eller är han, Håkan Juholt, helt enkelt snabbläsaren, sossen och mannen som lever i en verklighet där dygnet har 48 eller 72 timmar...?

Länkar:
Bloggar:

11 kommentarer:

Jesus Christus sa...

Jag hoppas vid Gud att Håkan inte åker land och rike runt för skattebetalarnas pengar. Inte för att en skenhelig sosse som jag skulle ha något emot det, men det kanske skulle se lite illa ut (igen) ifall Borgarmedia fick tag i den godbiten och expoaterade och förvrängde den precis som man brukar göra när man vill förödmjuka och plåga vårt stackars Parti!

Anders sa...

Jesus Christus, skenhelig är du förvisso, men inte sosse. Var lugn, det finns rum för dig hos moderaterna, där är skenhelighet ett medlemskrav. Du kan ju alltid slå dig ihop med gummifejset Arkelsten, hon har gjort skenhelighet till en större konstart.

Anders sa...

Så ljugholt ljög igen...

Jag får nog sätta mig ner och låta chocken lägga sig lite.

Visionären sa...

Nja, han har väl två ögon att se med. Då är vi ju plötsligt nere på 3 dygn och 3 timmar, för den simultanförmågan anser han sig säkert besitta.

Om vi dessutom tar med i beräkningen att han har två öron att höra med...ja, då förstår du säkert att det han säger är alldeles sant.

Vart tog förresten din redovisning av hans facebook-inlägg vägen?

V

Silverstolpe sa...

@ Anders 26/10/11 16:20

Sluta skoja med oss, ingen blir längre chockad när Juholt ljuger. Det verkar vara mer en regel än ett undantag.

Tokmoderaten sa...

Visionären - redovisningen av Juholts aktiviteter på Facebook ligger nere eftersom Juholts aktivitet har legat nere under krisen. Om han kommer igång ordentligt kommer jag igång ordentligt, lovar...

Boris sa...

Lustigt att SAP beslutat för att SATSI-akriven skall öppnas för allmänheten under denna vecka, man kanske vet att det finns en hel del journalister på denna. Luktar hämnd för att drevet som gick....

Niklas sa...

Att läsa det här hade han tydligen tid med nu under brinnande kris, men att ta reda på dem där oklara reglerna han hänvisade till under sin andra dementirunda klarade han inte av på 5 år. Juholt kanske behöver en kurs i prioriteringar så slipper han sträckläsa ikapp.

Anders sa...

Väntar men spänning på att högertokarna med Tokis i spetsen, ska bortförklara moderatfuskarna Tobias Billström och Sten Tolgfors, som kvitterar ut 80000 kr var på dubbelt boende.
De är skrivna i Örebro resp Malmö.
M(odör)aterna förnekar sig inte.

Tokmoderaten sa...

Anders, du tystnade om SIFO och SD vs LO...?

Skulle aldrig falla mig in att bortförklara någon moderats klavertramp - det trodde jag att du visste eftersom du stalkar den här sidan mer än någon annan.

Jag ber dig dock ödmjukt och snällt att förstå att det är Alliansfritt och Westerholm samt resten av den röda stormen som skall jag de blåa, medan jag hånar Håkan. Det är liksom mest naturligt,,,

Anders sa...

Nej jag tystnar inte, måste finnas en motvikt till alla högertokar också, men SIFO menar att både moderaterna och sossarna har tappat till sd. Det är en Imar Reepalu effekt just nu som sossarna får lida för. Men 75% av de som flytt högerpartierna har sökt sig till sd även om du råkar bli stött. Vill du bara ha kommentarer som alltid höjer dig till skyarna helt okritiskt, så ber jag om ursäkt och väntar på att bli bortplockad. Får väl inget svar på vad du tycker om fuskarna Tobias och Sten (tidigare inlägg).
Lite konstigt att du kräver svar från mig, när du själv inte är så intresserad av att ge svar på frågorna som är adresserade till dig.