2011/10/20

I DEN STORA SVAMPENS SKUGGA - MODERAT STÄMMA MED OLIKA STÄMMOR


I skuggan av Sveriges största och blekaste kantarell har de nyaste av de nya moderaterna samlats för att ha partistämma - i staden där alla vägar möts och där Kent Persson är borgmästar-wanna-be. Medan jag sitter farmför datorn och snörvlar allt medan jag känner att kroppstempraturen stiger så är det alltså en hel del av mina vänner i politiken som får tillbringa några dagar i Conventum i Örebro, med minglande, med beslutsfattande, med debatter, med midddagar och partaj. Allt detta medan jag är fast förankrad i verkligheten, i 08-området och bland det folk som vi genom ett par vettiga beslut tänker jaga in i det Schlingmannska spindelnätet lagom till valet 2014. Visst är jag avundsjuk, men det handlar om livspusslande...

Medan jag satt på apoteket så höll partiordföranden och statsministern sitt öppningstal till de hänförda partivännerna på läktarna, till alla journalister och murvlar, till de fåtaliga väljarna som hade så lite att göra att de valde SVT24 och statstelevisionens direktsändning. Jag missade alltså Fredrik Reinfeldt - men kunde genom att sitta och glo ner i en mobiltelefon medan DDR-kön på Kronans Droghandel saktade betades av följa talet genom andras kommentarer. Innan jag hittar en egen bildversion av talet att titta på så vilar jag på hanen, med mina synpunkter och alltid ack så konstruktiva kritik.

Fredrik Reinfeldt talade i Conventum till de redan frälsta, de som aldrig skulle komma på tanken att göra som Ann-Marie Pålsson och överge vårt gemensamma kärleksbarn, partiet som vägrar att åldras. Inför en redan hänförd skara människor spelar det egentligen mindre roll vad man säger och hur man säger det. Möjligtvis kan talet och retoriken fungera som tändvätska för de partiarbetare som sedan skall bland verklighetens folk och stå upp för för politik och våra vägval.

Håkan Juholt talade igår i Göteborg inför de närmast sörjande och redan besatta sossarna, de som inte ens skulle komma på tanken att överge en orörlig rörelse ens om partiledaren avslöjades som kannibal. Håkan Juholt gjorde succé när han på olika scener i Göteborg lovade att förstatliga apoteken igen, återreglera elmarknaden och järnvägstrafiken. Det var det gamla vanliga slagorden om monopolen som ger människovärde - och det blev tydligt att Juholts resa handlar mer om att försöka behålla de väljare han har vid sin sida än att försöka hitta nya.

Precis som Reinfeldt idag så talade alltså Juholt inför sådana som applåderar talaren även om han råkar rapa eller släppa väder, men med skillnaden att Juholt lät som vanligt när Reinfeldt tassade in på okända jaktmarker lite trevande. Reinfeldt talade enligt mina källor till de som skulle kunna tänkas bli moderater mer än till de som redan var fast i nätet medan Juholt bara talade till sina egna. Vem har då störst möjlighet att få sitt parti att växa...?

Det är vår första dag av en moderat stämma där alla stämmor bör höras moderat mycket. Det handlar om att våga hitta en ny vision av vårt samhällsbygge - bortom jobbskatteavdrag 6.0 -med nya idéer där den enskilda människan står i fokus med friheten som ledstjärna. Förnya men med förstånd. Förnya utan att därför klampa in i något som är det motsatta till blue labour - red tories. Förnya utan att göra samma misstag som sossarna som med Reepalu-insatsen snart är att betrakta som brown labour. Förnya även med gamla moderata ideal ekandes i det undermedvetna. Förnya för att de blir bättre med något nytt, inte bara för att det prompt måste vara nytt. Förnya med förstånd.

En förnyelse som inte har sina rötter i samma mylla som partiet en gång växte fram blir ett ostadigt om en växande parti. Börjar det blåsa är det viktigt att rötterna håller kvar partiet i vindbyarna, kommer stormen är det livsnödvändigt om inte hela partiet skall blåsa omkull. Vi ser idag vad som händer i vår politiska arvfiendes led efter stormen eller orkanen, där förankringen har varit dålig och där grenaran spretar åt olika håll och tar upp kastvindarna med ett förödande resultat till följd. Bara den som förnyar sig med rötterna med sig kommer stå stark och trygg oavsett väderlek och politiskt klimat. Tänk på det, när ni i Örebro förnyar med förstånd...

När han klev ner från scenen, Fredrik Reinfeldt, så gjorde han det som den enda tänkbara statsministern i folkets ögon. Att Reinfeldt nuförtiden mest är för seriös, gravallvarlig och överspänd spelar mindre roll när den där kandidaten på motståndarsidan är en pajas med en faiblesse för transparenta one-liners är det faktiskt en fara för oss som trots allt vill se Fredrik Reinfeldt skicka ut sin tredje sosse-ledare i det där utanförskapet där de tjänar 160.000 kronor på att samla navelludd.

Faran är att vi underpresterar och slår oss till ro om motståndet är så klent som det var under Mona, och som det ser ut att bli med Juholt. Jag längtar tillbaka till en tid då Reinfeldt bet ifrån så bra och så underbart mot den store mannen som nu bor på Torp - Göran Persson...

Länkar: SvD1, SvD2, DN1, Expr1,
Bloggar: Kent, Västros, Kärrholm

5 kommentarer:

Anders sa...

Herregud att du bara orkar, Reinfeldt är precis lika menlös, som frun Filippa var hos Hubinette.
Hur länge ska SVT och övriga media krypa för paret Reinfeldt, Bildt och Borg. Ni blir aldrig självkritiska, men sk oberoende (ha ha) media borde åtminstone sätt lite press på dessa pappfigurer. Det är perfekt för högern att fokus har legat på Juholt och sossarna, så märker ingen vilka pinsamheter alliansen varit inblandade i den senaste tiden. (återkommer gärna med detta).

Anonym sa...

Att socialisten orkar tjafsa på den här bloggen. Går du på kola dygnet runt? Det lär knappast bli rusning till Sveavägen 68 bland besökarna.

Anders sa...

Anonym 19:57, du verkar ha stora problem med yttrandefriheten. Nej jag tar inga droger, men du måste vara helt opåverkad av tunga (vad annars) droger, med tanke på att du inte har en hjärna som kan skadas.
Får sd:folk göra sin röst hörd här,
så varför inte jag.

Anonym sa...

Haha,det roligaste med socialist-Anders är att han så himla lättretad =) Anders du är storfavorit till att ta hem priset "året internet-stalker 2011"

Anders sa...

Är du prisutdelaren så undanber jag mig, roligt namn du har föresten Anonym, är ditt efternamn månne Engdahl eller Åkesson. Jag kan nämna att du nu deltar i 2011 års tävling "dummaste blogginlägg". Enligt vissa obekräftade rykten är du den enda deltagaren.