2011/11/06

DET OPROVOCERADE PROVOCERANDE VÅLDET?


Vem som än blir nedslagen med en glasflaska, sparkad på när han värnlös ligger i fosterställning på den kalla asfalten på en av huvudstadens gator så är det precis lika illa och djävligt som det är när det är statsministerns son som möter baksidan av Stockholms-natten. Det spelar liksom ingen roll om det är världens snyggaste sjukvårdslandstingsråd som är mamma och den seriöse statsministern som är pappa till den som utsätts för våld och vidrigheter under en promenad på huvudstadens gator. Alla de som råkar ut för de oprovocerade våldet är utsatta för samma sak - och det händer ack så många gånger en normal fredag eller lördagkväll, och ännu lite mer när höstlovet sjunger på refrängen och folket firar alla helgon...

De som mötte statsministerns son och tyckte att just han var värd en glasflaska i skallen, och upprepade sparkar när han låg på backen var så långt i från alla de där helgonen man kan komma. Det var ett gäng fega kräk, våldets pöbel och de som redan i tonåren har fixat sin framtida karriär som kunder hos kriminalvården. För alldeles oavsett vem de sänker, och med vilket resultat - från några utslagna tänder, via kronisk rädsla, bestående hjärnskador eller döden - är precis lika mycket offer som statsministerns son var i natt. Det oprovocerade våldet slår mot alla, mot den utförsäkrades unge som hänger i tunnelbanan, mot verkstadsarbetarens eller tjänstemannens knoddar i krogkön någonstans i Sverige och mot den politiska nomenklaturans barn på en gata i centrala Stockholm.

Men frågan som hänger i luften är bara ifall det våld som inatt skickade sonen Reinfeldt till akuten på Sankt Göran var oprovocerat, eller genomtänkt och planerat bara för att han var den han var - och då borde ses som ett politiskt motiverat brott. Var det så att de fega gärningsmännen visste vem det var som de slog en flaska i skallen på och sparkade på när han låg på marken? Var det så att en ung kille fick ta våld för att hans pappa försöker styra Sverige på ett sätt som han tror är den rätta vägen, och för att hans mor styr landstingets sjukvård på ett sätt som hon tror är det bästa sättet? Var det så, så är det faktiskt ännu lite mer allvarligt än det oprovocerade våldet som inte gör skillnad på vem som finns i andra änden av den knogjärnsförsedda knytnäven eller stålhätteförsedda kängan...

Hatbrott kallas det visst, där folk får stryk eller hånas för den de råkar vara - oavsett om det handlar om hudfärg, religion, sexuell läggning, politisk hemvist eller vem som är ens föräldrar. Varför måste man hata sina politiska antagonister så till den milda grad att man till exempel vill fylla dem med bly, eller krossa statsministern som en viss Vänsterpartistisk förtroendevald från Tornedalen ventilerat på de sociala medierna.

Hur det ligger till med nattens misshandel på Biblioteksgatan vet vi inte - provocerat som vissa vittnen påstår eller oprovocerat. Det är alldeles för många som blir nedslagna i Stockholms-, Göteborgs-, Malmö- eller Örebronatten, alldeles för många för att media längre skall kunna skriva om allt. Bara när döden slår till, eller när det är någon kändis eller kändis unge som faller offer för ett allt brutalare samhälle så vaknar tidningarna till liv. Egentligen är det minst lika skrämmande, att vi har kapitulerat för det som äger rum och att ingen längre kan känna sig riktigt trygg när man går på stadens gator som en vanlig man...

Länkar: AB, SvD1, SvD2, DN1, DN2, Expr1, Expr2
Bloggar:

28 kommentarer:

Anonym sa...

Tjaa... märkligt att det flaggas upp när det gäller Fredrik Renifeldts son.

Ämnet med gatuvåld borde flaggas upp varje dag-och fram med ansikten på förövare. Ansikten och namn, häng ut drägget offentligt.

På samma sätt häng ut drägget som står för fotbolls- och hockeyvåld offentligt. detta gäller såväl åskådare som spelare som gör sig skyldiga till våldshandlingar på fotboll eller hockey.

Häng ut våldsverkarna på bild med namn.

Anonym sa...

Förövaren har uppgett att Erik kallt honom "blatte". Jag har svårt att föreställa mig att Erik i pappans goda anda, och själv med afrikanskt påbrå på ganska nära håll skulle göra något sådant. Jag tror att det kan kännas lätt att rättfärdiga politiskt våld vilket detta egentligen är. Får de inte tag i Jimmie, slår de ner någon annan som de kan hävda har fel åsikter. Politiskt våld hyllas närmast, de känner sig och betraktas om frihetskämpar, på samma sätt som de som krossar McDonalds fönster.

Johan Westerholm sa...

Håller med kommentatorn ovan faktiskt. Kan ha vissa synpunkter på att engagemanget startar bara för att det är statsministerns son.

Sedan kan jag ha en uppfattning om vad en 16-åring har på Stureplan att göra mellan 0100-0200 en helg. Det enda stället han möjligen kan komma in på är 7-Eleven och äta snaskegott. Det finns helt klart lämpligare miljöer för en tonåring i allmänhet och ett ministerbarn i synnerhet att röra sig i.

//JW

Anonym sa...

Gå in på Flashbach och läs.
Verkar inte vara så oprovocerat ändå,

Reinfeldt son och några kompisar hade tydligen misshandlat något tidigare på kvällen,

Tydligen payback.

Ska bli kul att se hur media hanterar detta.

Tokmoderaten sa...

Johan, läste du vad jag skrev? Jag var rätt tydlig med att jag tycker att det är precis lika illa när någon som inte har en statsminister som som farsa blir nedslagen... eller drömde jag bara då?

Sedan håller jag med dig om det olämpliga i att röra sig där han rörde sig och då han rörde sig där. Det är ingen plats för en 16-åring, och bara det är ju skrämmande.

Anonym sa...

Sonen i en politisk familj får på käften. Det är verkligen illa.
Och vad gör han ute mitt i natten?
Föräldrarna borde gå på kurs hos BUP.

Alexander sa...

Tokmoderaten

"Ingen längre kan känna sig riktigt trygg när man går på stadens gator som en vanlig man"

Detta är vardagsmat i många förorter, det totala misslyckandet med en invandringspolitik som inte får ifrågasättas.

"Vi har kapitulerat för det som äger rum"

Se ovan, men det är lättare att skylla på främlingsfientlighet.

Tokmoderaten sa...

Alexander,

Naturligtvis kan man ifrågasätta invandringspolitiken, även om jag hellre siktar in mig på den misslyckade integrationen. Problemet med Sverige är nämligen inte att det finns för mycket folk här...

Sedan kan man gärna få skylla på politikerna som ligger bakom misslyckandena. Men när man från de kretsar som gärna skjuter in sig i dessa frågor siktar man in sig på de som tror på Allah och hans profet Mohammed, de som är parian i vårt samhällsbygge enligt ett visst partis retorik. Eller har jag fel?

Alexander sa...

Tokmoderaten

Nog finns det vissa problem inom Islam som behöver diskuteras? Jag tycker inte att muslimer är paria, men varför hör man aldrig någon politiker ifrågasätta synen på kvinnor och homosexualitet? Ska vi ha skilda badtider för kvinnor och män? Ska män inte behöva ta kvinnor i hand? Det är saker som hänt....

"Jag siktar hellre in mig på den misslyckade integrationen"

Som naturligtvis hänger ihop med antalet som kommit hit.Tror du inte det gått lättare att integrera färre? Hur ska alla outbildade somalier, i många fall analfabeter, någonsin få ett jobb? Hur kommer det sig att så få invandringsförespråkare bor med sina barn i invandrartäta förorter?


Många frågor, men jag tror att jag aldrig fått svar som inte bara innehåller floskler.

granntanten sa...

Att man påpekar att det flaggas för att det är statsministerns son som misshandlats har inget med klassamhället som några vill påskina, så är inte fallet.Det beror på cashsamhället - Anderssons unge som blir slagen säljer inga kvällstidningar men kändisbarn gör. Alla gamtidningarna som utges(oavsett politisk hemmavist)säljer lösnr på kändisar i alla lägren. Våldet som sådant finns det ingen ursäkt för vem som än drabbas, Flashbacks utsagor ger jag inget för efter att ha sett hur skribenternas bollande med sanningen i ett mig närstående fall eskalerade i fruktansvärda angrepp spekulationer och lögner som förstörde livet för en utpekad vän.
Inget våld är befogat provocerat eller ej.Anonym 3 - det finns inga kurser på BUP.

Anonym sa...

Nu hoppas jag att de sociala myndigheterna gör en grundlig utredning angående föräldrarna till Erik Reinfeldt.
Erik har på kort tid varit inblandad i flera bråk.
Att ett berusat barn befinner sig på Stureplan med drogade vuxna kl. 01:30, tyder på uruselt föräldraansvar.

(M)icke.

Anonym sa...

@ Alexander: "vardagsmat i många förorter"

Vilka förorter brukar du vara ute och röra dig i?
Jag undrar eftersom jag inte känner igen mig i ditt påstående. Själv är jag ute i Tensta-Rinkeby i stort sett varje natt sedan över 20 år.

De två incidenter jag varit med om på den tiden har varit:

1. Tre, till synes, pursvenskar kom nerifrån Spånga och hoppade på mig när jag frågade varför de slängde ut saker ur mina cykelväskor. De svingade en brandsläckare som träffade foten och spräckte benet i en stortå. Jag cyklade från dem, men fick sedan höra av en arbetskamrat med ickesvenskt ursprung att de hade hoppat på honom direkt. De var i Tensta för att "banka svartskallar".

2. Ett aspackat skinnhuvud försökte sparka mig, men kraften i sparken fick honom att nästan ramla och ragla svärande tvärs över gatan. Jag såg det när jag vände mig om undrande över varför i h---e han tafsade mig i röven.

Det finns problem härute oxå, men om jag bara skulle gå ut och gå en sväng en natt så blir det definitivt här ute. Inte inne i city.

I det här fallet är inte det stora problemet invandringen eller invandrarna. Det är alla lättstötta egon, ofta med dåligt ölsinne, som driver omkring. Och sådana finns det numera alldeles för gott om av alla de slag.

Som flera undrar jag dock oxå över att låta ungar i den åldern vara ute och ränna på stan vid den tiden på dygnet. Det är obegripligt.
el Persson

Cornucopia? sa...

Aldrig lätt att vara förälder, men som sagt, vad gjorde en 16-åring ute vid den tidpunkten och på den platsen? Vad var det för fest? Förekom det sprit? Det ser inte bra ut.

Det motiverar eller försvarar dock aldrig våld, och tonåringar gör som bekant sitt bästa för att inte göra sina föräldrar till lags.

Det hela är privat.

Jag kräktes dock lite i min mun när man fick läsa att polisen prioriterat fallet och faktiskt försökte utreda bara för att det var Reinfeltds son. Det vänder jag mig mot. ALLA våldsoffer förtjänar den prioriteringen och inte bara "avskrivet pga brist på spaningsunderlag" vilket är det normala trots vittnen och namn etc. Men när statsministerns son drabbas, då finns det resurser.

Det luktar korruption och nepotism. Kanske rent av ministerstyre.

Jag hoppas att sonen tillfrisknar utan varaktiga men och att gärningsmännen åker fast. Och att polisen prioriterar allt vardagsvåld framöver.

Klas sa...

Undrar, som så många andra, varför Fredrik låter sin grabb ränna på krogen (låt oss inte ljuga för oss själva, klart som fan Erik är där för att dricka, och inte heller har några problem att komma in). Med tanke på Eriks sedan tidigare dokumenterade rasism och förmåga att hamna i bråk kan man undra om det inte borde bli ett socialärende. Pinsamt för Fredrik.

Anonym sa...

Statens jobb är att skydda alla sina medborgare (oavsett viken gud man tillber eller inte alls), och det klarar inte den svenska staten. Sverige är genomkriminellt, rakt av. Inom några år kommer vi att befinna oss i det läge då polisen här i landet över huvud taget inte klarar upp några brott som anmäls av de
vanliga medborgare som man
förväntas skydda. Vi har långsamt vant oss vid detta sedan tidigt 1980-tal. Idag vet alla att om man lämnar sin cykel på gatan så blir det stulen. Folk har fastkedjade utemöbler. När jag var 16 år var det relativt säkert att drälla runt i Stockholm på natten. Då var vi 8,2 miljoner och vi hade 27000 anmälda våldsbrott per år. Nu är vi 9,4 miljoner och har 113000 anmälda våldsbrott per år. Befolkningen har ökat 15% och våldsbrotten har ökat 315% på 35 år. Totalt har vi 1,4 miljoner anmälda brott per år. Det är värre än Afghanistan. Sverige utvisar 91-årig mormor men släpper in bankrånare och våldsverkare på löpande band. Att strafftiden för våldsbrott här är 1/10-del för samma brott som grannländerna. Polismördare kan bli hyllade författare och får avla barn med svenska kvinnor på papperlakan. Det ska börjas i tid, 4-åring mördas i sandlådan av jämnåriga. Felprioriteringar, det läggs mer tid på lagar för reglera vad som sker i sängkammaren än ute i samhället. En ärlig och nykter människa som funderar på att byta land vill inte flytta hit när de ser vår statistik. Svenskarna är 0,13% av jordens befolkning. Gör vi rätt och 99,87% fel? Statsministern säger: Hur kan det vara idélöst att vilja bygga vidare på det goda samhälle som Sverige är? Ska Statsministern fortsätta förneka fakta att vi har snart världens högsta kriminalitet per capita när det drabbar den egna familjen? Om det är så, må Gud bevara fosterlandet!

Anonym sa...

Faktum är att en 16-åring springer runt på stadens gator vid en tid då en 16-åring inte ska vara där.

Då händer det olyckor oavsett om man är statsministerns son eller inte.

Nästa anhalt i tanketrollet, var är Säpo? En regeringschefs barn utan skydd i en miljö han inte hör hemma i!!

Haha har ingen lärt sig någonting eller är minnet så kort?

Alexander sa...

Tokmoderaten

Hoppas du kan svara på mina frågor.

Tokmoderaten sa...

Alexander.

Fråga 1a och 1b) "Ska vi ha skilda badtider för kvinnor och män? Ska män inte behöva ta kvinnor i hand?" Tycker jag inte alls. Men islam ligger längre bak i utvecklingen än kristendomen, som man utan omsvep bör kunna kalla för mer progressiv. Dock var det inte så länge sedan även vår svenska kyrka förvägrade kvinnor livsmöjligheter, och stod för en trångsynt livsåskådning. Jag tror att världsreligionen islam mår bra av att möta andra kulturer och religioner, även om religiösa stollar alltid kommer att leva kvar även där.

Fråga 2) "Tror du inte det gått lättare att integrera färre?" Naturligtvis, behöver vi bara integrera noll personer så är problemet ur världen. Men det är inte det jag vill, och jag vet att vi mäktar med om vi bara tänker rätt. Jag är halv-estländare, min mamma kom hit med sin familj 1944 som flyktingar. Tre dagar efter ankomsten inventerades morfars yrkeskunskaper och inom en vecka hade han jobb och bostad åt sig och familjen. Språket kom efterhand. Dit når vi inte igen, det vet jag - så naiv är jag inte.

3) "Hur ska alla outbildade somalier, i många fall analfabeter, någonsin få ett jobb?" Genom att lära dom att läsa, få en yrkesutbildning och bidra till det svenska samhälle de måste vara en del av om de kommer hit. Alla kan lära sig, eller betraktar du just somalier som underbegåvade hela bunten? Det kommer dock ta längre tid och bjuda på större svårigheter än när juggar, balter eller finna var de som kom hit.

4)"Hur kommer det sig att så få invandringsförespråkare bor med sina barn i invandrartäta förorter?" Ingen aning. Själv bor jag i Sundbyberg som bjuder på alla miljöer inom sina snäva kommungränser - från villorna i Duvbo till Hallonbergens miljonprogramproblem 200 meter uppför kullen. Men visst är det så, att bor man mitt i ett område där integrationens misslyckande skinner igenom varje dag så blir man mer kritisk, mer cynisk och klandrar de som man stör sig på istället för att tänka några steg längre - när köttberget av 40-talister pensioneras till exempel. Nöjd? Mina egna åsikter, ingen partilinje. Varsågod!

Alexander sa...

Tokmoderaten

Tack för svaren, även om du inte berättar hur vi ska göra det du vill.Lätt att säga, svårt att göra.

Tokmoderaten sa...

Visst är det så. Hade det varit lätt hade Sverigedemokraterna bara varit en mardröm idag... ;-)

Alexander sa...

Tokmoderaten

Frågan är ju hur många som ska behöva uppleva brända bilar,rån mm innan problemen blir lösta.

Anonym sa...

Utländska medborgare som begår grövre brott i Sverige blir faktiskt utvisade. Det går inte att utvisa svenska medborgare. Om några år går det 8 pensionärer på 2 arbetande. Hur ska vi lösa det? Hela västeuropa har liknande problem. Vi vet resultatet men det är svårt att stoppa tillbaka anden i flaskan. Många frågor och inga enkla svar.

Alexander sa...

Tokmoderaten

Hur kommer arbetslösheten bland invandrare att påverka vår välfärd? Nog innebär det att en stor andel av våra resurser går till att försörja dessa personer?

Anonym sa...

@Tokmoderaten 20:57.
Jag bor i Tensta. Jag har inte blivit mer kritisk eller cynisk när det gäller invandringspolitiken. Däremot står jag ibland lite undrande inför enfaldigt "svenska" områden.

Sedan tycker jag att du ska hålla dig för god för att härma Per Nudes påhopp på fyrtiotalisterna. Inte för att sextiotalisterna, inkl PN, numera är fler än fyrtiotalisterna, utan för att om man tänker efter vilka som innan PN haft problem med mänskliga köttberg, så vandrar tanken till diverse kommendanter i Adolfs koncentrationsläger och deras motsvarigheter i allt för många andra länder.

Skärpning!
el Persson

Anonym sa...

Vi har många suspekta individer mitt ibland oss och de börjar bli så många att de sätter agendan. Droger är orsaken 9 gånger av 10.

Sök på Youtube efter "vi har ingen lokal" med Johan Ulveson från Lorry. Verkligheten överträffar dikten 20 år efteråt.

Nils Nilsson sa...

Det här visar faktiskt ön en gång att Reinfeldt inte kan styra.

När han inte kan domdera och dominera, då kan han inte kontrollera heller. Han kan inte styra sin egen son.

Det är därför han sparkade alla starka politiker som kunde gå emot honom. Så att han bara har ja-sägare runt omkring sig.

Hans son är ingen JAsägare, därmed har han ingen makt öve honom heller.

Förstår du hur ja menar?

Anders sa...

Pinsamt för paret Reinfeldt, att ha så fullständigt "noll koll" på sin 16-årige son. Erik må vara odräglig eller ha ADHD enligt vissa, men han kunde faktiskt ha dött av misshandeln. Våld mot barn och ungdom är helt oacceptabelt oavsett ev omständigheter.

Anders sa...

En liten reflektion till, hur hade högerdrevet agerat om Erik varit son till Juholt....