2011/11/21

PARTIET SOM INGEN LÄNGRE KAN BLI KLOK PÅ...


De som ser sansat och nyktert på det politiska hantverkandet brukar jubla och omfamna breda uppgörelser i olika sakfrågor, där man över parti- och blockgränser har värkt ihop någon sorts samsyn. Nu är vi där - vi stora och de som en gång var stora - i frågan om partiernas finanser. Det handlar om partistödet från våra skattepengar och partibidrag från enskilda sympatisörer, lag eller frivilligt redovisande. Återigen tycks det som om Socialdemokraterna tänker göra helt om och sälja sin själ och sina ståndpunkter för lite mer av dina och mina skattekronor i partistöd. Återigen visar socialdemokratins nuvarande ledarskap att ryggraden är av en amöbas kaliber.

Socialdemokraterna är nuförtiden partiet som ingen kan bli klok på, som alltid gör fel saker vid fel tillfällen och som verkligen utmanar sina sympatisörers tålamod till det yttersta...

Det räcker med att gå in på Twitter eller Facebook för att se att många bokstavstrogna sossar nu är vansinniga på sosseriets nya färdriktning under sin alltid lika vilsekomna chaufför Juholt vid ratten. Ingen sosse tycker att det var en bra idé att helt plötsligt och bara sisådär börja fnaska för att få ett högre partistöd. Själv tycker jag att det är oändligt kul av flera skäl.

Håkan Juholt och de i sosseriets ledning som har fattat beslutet att släppa kravet på lagstiftning som ett medel att få insyn i vem som sponsrar sitt parti ur sin egen plånbok. Bra så. Det handlar om valhemligheternas bevarande, det handlar om privatpersoner som skänker till och för något de tror på. Det handlar inte om företag som det särintresse de kan vara vill skaffa sig en bättre position i makthavarens blickfång. Men Håkan Juholts fotfolk har kört det mantrat länge nu, om att de måste finnas massor av hemligheter gömda som måste dras fram i ljuset - till kostnaden av att enskilda människor får skylta med var de står politiskt.

Misstänkliggöranden och insinuationer, allt det där som har haglat från opinionsbildare på vänsterkanten - de vapnen sliter nu Håkan Juholt och de socialdemokratiska ledarskapet ur händerna på de egna. Allt för att få lite mer skattepengar för att överleva...

Socialdemokraterna har en groteskt stor organisation kring partiet, en organisation som var groteskt mycket större under de tidigare och framgångsrika åren. Nu är man ett parti som alla andra, men med en överdimensionerad partistruktur. Klart som fan att Håkan Juholt behöver lite extra kronor för att kunna ha så mycket folk omkring sig som kommer att behövas för att hålla koll på honom. Socialdemokraterna vill inte och kan inte anpassa sig till tillvaron då man inte längre är ett stort, starkt, stolt parti som varannan svensk hade sympatier för. Man är en spillra av de fornstora dagarna. Men partiets tjänstemän, alla kvarvarande trälar på Sveavägen 68 måste ju få sin lön, och alla de där cheferna som blev en till idag.

Det är inget populärt beslut att helt plötsligt slipa bort en konfliktyta som jag verkligen förstår att sossarna haft ett intresse av att hålla liv i. Hade jag varit sosse hade jag också varit insinuant och raljerande i frågan om partibidrag från andra än statskassan, trots att det mest stötande är att mycket av LO-medlemmarnas pengar går till ett politiskt parti och inte till gagn för LO-kollektivet som sådant.

Hade jag varit sosse hade jag tyckt att det hade varit underbart att sätta bilden av moderaterna som ett köpt parti av myglare, beroende av särintressenas välvilja trots att det är sosseriet som är beroende av undersköterskors och byggnadsarbetares medlemsavgifter till sina fackförbund för sin egen överlevnad.

Hade jag varit sosse så hade jag tuggat fradga ikväll, när ytterligare en politisk 180-graders sväng kommer från ett parti som ingen längre kan bli klok på, som alltid gör fel saker vid fel tidpunkt. Är det något i svensk politik sossarna fortfarande är bäst på så är det att göra bort sig själva, igen och igen och igen...

Länkar: SvD, DN, Expr, AB1, AB2, SVT
Bloggar: Böhlmark, Westerholm, DHE, Kent, Högberg

9 kommentarer:

Anders sa...

Tokis, hur var det nu, vill moderaterna redovisa hur mycket de får från näringslivet. Hur är kopplingarna mellan moderaterna och Carema. Du börjar bli expert på att kasta sten i glashus.

Tokmoderaten sa...

God afton Anders.

Läste du vad jag skrev? Ett: Moderaterna tar bara emot bidrag från privatpersoner, inte från Carema eller något annat företag.

Två: Jag är glad om valhemligheten och de som donerar får fortsätta att vara hemliga.

Tre: Jag fattar att sossarna har skjutit in sig i den här frågan. Det skulle jag också ha gjort om jag hade haft den åkomman.

Fyra: Nu helomvänder sossarna igen, vid helt fel tidpunkt och av helt fel anledningar om man skall tänka på vad som är bäst för SAP.

Fem: De är mästare på att göra bort sig totalt, sossarna under Juholt.

...så på vilket sätt kastar jag sten i glashus. Jag är rätt tydlig med att jag tycker att privatpersoner som i motsats till mig vill vara anonyma sympatisörer av ett parti men stötta det med en slant skall få vara anonyma. Sossarna säljer ett av sina vapen för ett högre partistöd från mina och dina skattekronor.

De fnaskar, de säljer sin själ - de är ryggradslösa. Jag välkomnar allt detta naturligtvis, utan att kasta sten... ;-)

Magnus Redin sa...

Det finns bara en sak kvar att göra för S, byta logotyp!

Anonym sa...

Nej det är bra om de har kvar glada apan. Symboliken blir så mycket bättre då.

Johan sa...

"Misstänkliggöranden och insinuationer, allt det där som har haglat från opinionsbildare på vänsterkanten - de vapnen sliter nu Håkan Juholt och de socialdemokratiska ledarskapet ur händerna på de egna. Allt för att få lite mer skattepengar för att överleva..."

De kanske ser det så.. Det handlar verkligen om att överleva och om att vinna nästa val (eller i varje fall näst-näst val).

Mer pengar behövs för att de ska kunna betala sina aktiva medlemmar för att kampanja - och helst kunna värva fler kampanjarbetare.

Tänk också på att sossarnas viktigaste väljare finns i de etniska enklaverna. Där finns kanske uppfattningen (hos somliga) att man får betalt för sin röst (och betalt för sin familjs röster) - betalt här och nu och i handen...

Man förstår inte ("blir inte klok på") sin samtid, om man blundar för att Sverige idag är ett mångkulturellt land - det finns nya många sedvänjor rörande allt, vilket inkluderar hur och varför någon/några röstar.

Anonym sa...

Det krävs två för att dansa tango. Köpa tystnad mot ökat partibidrag till S, inte snyggt! M - Det nya bidragspartiet?

Anonym sa...

Vad är detta för en enfaldig rubrik "PARTIET SOM INGEN LÄNGRE KAN BLI RIK PÅ...". Typiskt den ignoranta och historieförfalskande högern. Har du helt missat Juholts bostadsbidrag!?

Bosse sa...

M - det nya bidragspartiet? Då tror jag att du inte riktigt har fattat galoppen. Förr, under det gamla arbetarepartiets tid, gavs bidrag till de fattiga. Det nya arbetarpartiet satsar på att ge olika former av avdrag till de rika.

Anders sa...

Ibland undrar jag om du medvetet mörkar sanningen, kom inte och påstå att moderaterna inte har fått bidrag från Svenskt Näringsliv (gamla SAF). De har alltid gått hand i hand med högern.
Inför valet 2006 pumpades det in åtskilliga 10-tals miljoner till moderaterna, de hade då sk hemliga insamlingsklubbar, knappast enbart privata bidragsgivare. Moderaterna hade störst ekonomiska resurser av samtliga partier, och har väl det fortfarande trots sossarna och LO.
Svenskt Näringsliv har satt av 4 MILJARDER sen år 2000, för att påverka opinionen. Tokis, någon slags balans och sanning måste väl även du vara intresserad av, givetvis åt båda hållen.