2011/11/27

JUHOLT OCH EN RÖRELSE MOT AVGRUNDEN...


Första advent, det är höst i luften men vår på termometern - iallafall i området kring hufvudstaden. Medan den värsta stormen sedan Gudrun drar in över västkusten så drar orkanen kring Håkan Juholt vidare på Sveavägen 68, i partiföreningar - ja, i hela Rörelsen...

Idag kommer nya förtroendemätningar, där den nya partiordföranden sätter historiska rekord för en socialdemokratiska partiledare. Det är inga rekord som kan göra någon sosse glad, tvärtom. Aldrig någonsin, någon gång, någonstans har det före detta statsbärande partiet haft en partiledare med så genuint uselt förtroende som Håkan Juholt. Skall man tro på alla dessa opinionsundersökningar som målar bilder av socialdemokratin i nattsvart kulör så är det inte ens så att förtroendet för Juholt inte ens existerar i det egna partiet. Men lyssnar man på Juholt själv, så är allt frid och fröjd. Det är ingen kris i partiet, att det ser ut som det gör beror bara på olyckliga omständigheter och dumma väljare som inte förstår vad Juholt och socialdemokratin vill eller varför.

Ibrahim Baylan hade i sin roll som Mona Sahlins partisekreterare det inte lätt att beskriva en verklighet som inte alls passade med positivism, glada nyheter och förtroende. Ibrahim Baylans skönmålande gjorde honom till Sveriges svar på Bagdad Bob - Saddam Husseins allt annat än balanserade informationsminister. Under Håkan Juholts ledarskap har Juholt själv tagit över som svensk politiks Bagdad Bob. Det är numera svårt att ta mannen, misslyackandet, mustaschen på allvar när allt är frid och fröjd när verkligheten är en annan...

Sedan Juholts hyresbidrag lyftes fram i media har han varite extremt frånvarande på sin Facebook-sida, enplats där han innan drevet drog igång gödslade de sociala medierna med sina floskler, med sin transparenta retorik och med sin verklighet. Håkan Juholt drog ned på takten, och jag kunde inte redovisa mina regelbundna redogörelser för Juholst facebookande.

Men nu går det återigen att lyfta fram Håkan Juholts liv på Facebook - som ett led i att lära känna den politiska fiendens överbefälhavare, sossarnas svar på Roldolfo Graziani. Så varsågoda - Håkan Juholts verklighet på nätet...

2011-10-08 kl 21:27  "Jag har sedan 1994 lämnat alla uppgifter skriftligen till Riksdagen som ersätter för dubbelt boende. Mitt hem är i Oskarshamn. Jag har varit säker på att jag gjort rätt. Ingen har sagt att jag gjort fel. För en mån sedan fick jag besked att jag gjort fel. Sedan dess har jag gjort allt jag kan för att göra rätt, men förgäves. Igår sa Riksdagen att de inte hade ngt krav på mig. Väldigt förvirrande, trots det betalade jag det kvällstidningarna tyckte jag borde göra. Jag har aldrig försökt lura någon. Är inte felfri alls, men just i den här frågan har jag hela tiden försökt göra rätt"

2011-11-02 kl 16:23  "Juholt, Miliband och Gabriel i gemensam artikel inför G20 toppmötet i Cannes: "Som vi såg under 2008 kan en global ekonomisk kris bara lösas genom ett globalt ekonomiskt ledarskap. Vi har sett alltför lite av den varan under de senaste 18 månaderna. Nu är det dags att ta nya tag och lägga fram en plan med lösningar inriktade på den vacklande tillväxten och den stigande arbetslösheten. En plan som lever upp till G20-ledarnas främsta ansvar: ansvaret att leda.""

2011-11-12 kl 12:02 "Vi måste nu ta krafttag - även över blockgränserna - för att se att det som hänt med vården av våra äldre på flera boenden aldrig sker igen. Idag presenterar vi nio punkter rörande hur vi tydligt vill förbättra äldrevården, och säkra en värdig ålderdom som vi alla kan se fram emot. Dagens utveckling kan inte få fortsätta!"

2011-11-14 kl 12:06 "Talade om kunskapsbaserad ekonomi i en fullsatt aula i Umeå."

2011-11-14 kl 13:42 "Vi socialdemokrater vet att barnfattigdomen kan avskaffas genom politisk vilja och prioriteringar. Vi ställer inte upp på en samhällsmodell som kräver att allt fler barn drabbas av fattigdom. Det är orättfärdigt ett rikt samhälle. Ta ställning mot barnfattigdom redan idag."

2011-11-14 kl 17:14 "Vi måste kunna se medborgarna i ögonen och garantera att skattemedlen till välfärd också ska gå till välfärd. Det finns inget stöd för detta marknadsexperiment och medborgarvärdet måste ställas över penningvärdet, det handlar om ett djupt ideologiskt vägval för Sverige"

2011-11-15 kl 10:18 "I Aftonbladet beskriver jag idag min farmors boende i livets slutskede. Boendet drevs med ett tydligt vinst­intresse. Vinsten handlade­ dock inte om pengar, utan om de boendes lycka och välmående. Det blev min farmors vinst, och min vinst som anhörig. Det blir i förlängningen även samhällets vinst, att kunna garantera ­våra äldre än värdig och trygg ­ålderdom."

2011-11-17 kl 17:39 "Tillsammans med Stefan Löfven på IF Metalls förtroenderåd tidigare idag"

2011-11-17 kl 17:45 "Socialdemokraternas konstituerande uppgift är att forma politiken utifrån löntagarnas bästa, det ska vara utgångspunkten. Är det en politik som är bra för löntagaren, då är den bra för Sverige. Vi ska sätta dagordningen - politiken ska kretsa kring våra värderingar" - Ur tal på If Metalls förbundsråd tidigare idag."

2011-11-17 kl 18:37 "Presenterade idag huvudsekreterare och biträdande sekreterare i programkommissionen inför kongressen 2013. Nu börjar debatten och diskussionerna för ett nytt partiprogram!"

2011-11-19 kl 14:38 "Tillsammans med SSU-ungdomar i Halmstad, efter tal inför 400 engagerade åhörare om äldrevård, utbildning och framtidsvisioner - om medborgarvärde framför penningvärde"

2011-11-19 kl 17:54 "Diskuterar trygga och utvecklande anställningar och växande handel med Boris Lennerhov, VD på Gekås Ullared"

2011-11-20 kl 20:13 "Besökte idag utställningen med verk av den banbrytande ryska konstnärsgruppen Peredvizjniki på Nationalmuseum. I början på 1870-talet använde de konsten för att belysa och ifrågasätta den sociala och ekonomiska situationen i tsarens Ryssland. Samlar inspiration för den kommande veckans resor och tal, bland annat på det årliga Anna Lindh-seminariet, denna gång om den arabiska våren."

2011-11-21 kl 16:21 "Närvarade idag vid upprättelsecermonin för personer som under sin barndom utsatts för övergrepp eller försummelse i social dygnsvård. Ceremonin ägde rum i Stadshuset. Viktigt att de som drabbats nu får en ursäkt. Deras berättelser ska hjälpa oss att förhindra att detta sker igen. För mig var det viktigt att vara här och visa min respekt."

2011-11-21 kl 21:08 "Tal i jönköping inför 500 om social demokrati och vårt alternativ till den borgerliga politiken. Om satsningar på skola, hållbara arbetsplatser, näringsliv och investeringar för framtiden."

2011-11-21 kl 21:09 "Fotografen Kai Rehn överlämnade en gåva till socialdemokraterna, en tavla med Olof Palme på cykel."

2011-11-22 kl 09:22 "Just nu i samtal med politiker och aktivister från Nordafrika och Mellanöstern. Alla samlade vid Anna Lindh-seminariet arrangerat av Olof Palmes internationella center. Bland deltagarna: Dr Nabeel Shaat, Fatah, Ayat Mneina från Libyen, och Mona Sahlin."

2011-11-23 kl 19:16 "Besöker Outokoumpo i Avesta. Om vi ska vara en industrination i framtiden måste vi ha en aktiv näringspolitik."

2011-11-24 kl 12:54 "Samtal på Gävle sjukhus om villkor för patienter och personal. Har också fått en demonstration av den nya teknikutvecklingen inom diagnostiken."

2011-11-24 kl 20:05 "talar i Uppsala om barnfattigdomen i Sverige och om Socialdemokraternas väg framåt."

2011-11-25 kl 09:33 "För alla er jag inte har haft möjlighet att möta runt om i landet - idag publicerar vi en text på SvD Brännpunkt kring våra viktiga prioriteringar inför 2012. Engagera dig du med, och arbeta för utbildning, arbete, medborgarvärde och framtidsinvesteringar med oss redan idag!"

Det var det, så här långt. Inte ett ord om förtroendekriser, inte en stavelse om ett parti i fritt fall - inte en enda antydan till att Håkan Juholt faktiskt förstår hur folket och väljarna ser på hans parti i allmänhet och på honom i synnerhet.

Länkar: SvD, DN, Expr1, Expr2, AB
Bloggar: Krassman, Westerholm, Anybody, Västros, Högberg, Lidby

7 kommentarer:

Anders sa...

Pajasen ljugholt har nu så pinsamt dåliga förtroendesiffror så man knappt tror det är sant. Nu vill svenska folket inte ens ha honom som bordskamrat på en fest, han får väl ta plats vid barnbordet som är lite mer på hans nivå.

Anders sa...

Varför ska han nämna det, det sköter du och övriga högermedia så bra själva. Ska moderaterna sätta hans agenda nu också, börjar likna ett gammalt övervakarsamhälle a la Östtyskland.

Claes sa...

Vad var det Ludvig XVI skrev i sin dagbok den dag Bastiljen stormades? Jo, "ingenting".

Nicklas Eriksson sa...

Hmm, jag tror minsann att herr Tokmoderaten har lite hybris. Ska jag nämna namnet "Bo Lundgren" kanske, så att Tokmoderaten minns sitt partis långa och svåra år som ett 17%-parti, skriandes i medievinden?

Underskattning av motståndaren är det som fäller de flesta, inte hur skicklig motståndaren är, det är något mina år som boxare har lärt mig.

Tokmoderaten sa...

Nicklas - jo, jag är plågsamt medveten om vår historia och hur snabbt det kan vända. Jag underskattar inte socialdemokratin som politisk kraft, de kan komma tillbaka till något som inte är en kris.

Men om vi tar fallet Lundgren så krävdes det ett ledarbyte, en ny inriktning för att ta oss moderater upp på banan igen. Jag inbillar mig att det är exakt det sossarna behöver göra för att rädda vad som räddas kan. Juholt kan inte det...

Anonym sa...

If Metalls ordförande, Stefan Löfven PR den 10 mars 2011:

"Håkan och Carin kan utveckla både politiken och partiet
- Det är utmärkt att det nu finns bra namnförslag till kongressen. Nu kan vi med full kraft koncentrera oss på politikens innehåll, säger IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven i en kommentar till det förslag som presenterats av det socialdemokratiska partiets valberedning.

- Jag tror att Håkan Juholt, som har politisk bredd och som jag lärt känna bland annat via försvarsindustrifrågor, blir en alldeles utmärkt partiledare. Håkan är en slagkraftig debattör med en tydlig ideologisk framtoning. Håkan är pragmatisk och inser att kopplingen mellan industri- och tjänstesektor är en förutsättning för en stark välfärd, säger Stefan Löfven.

- Jag känner mig också mycket tillfreds med valberedningens förslag att Carin Jämtin ska bli partisekreterare. Jag har lärt känna Carin i arbetet med välfärdsrådslaget och i VU. Carin är en stark folkrörelsemänniska. Just folkrörelsearbetet är viktigt nu när Håkan och Carin föreslås leda utvecklingen av partiorganisationen och politiken i en tuff tid. Jag förutsätter att de nu får fullständig uppslutning och att vi kan sluta leta fel hos olika personer och i stället lägga vår energi på att utveckla politiken, säger Stefan Löfven."

Stefan verkar hålla likvärdig klass på analysdelen som nuvarande ledning!

Anonym sa...

Jag ser att en del av knapptryckarkompaniet huserar i kommentarerna...ha ha ha ha...Anne-Marie Pålsson har humor...ha ha ha...