2011/11/17

NÄR NYTÄNKANDET STAVAS LARS ENGQVIST...


Tänk dig att partnern har sagt att hon eller han vill överraska dig med en romantisk middag, där den romantiska middagen är två kokta korvar och en pappmugg med Kamprad-Cola vid ett bord strax utanför kassalinjen på IKEA. Hur spännande eller lyckat känns det?

Tänk dig att partnern har sagt att han eller hon vill överraska dig med en mysig resa på tu man hand, där den mysiga resan på tu man hand är med SL:s pendeltåg till Mölnbo för att "stadsvandra" i länets mest geografiskt extrema tätort. Hur spännande eller lyckat känns det?

Tänk dig att partnern har kommer hem med två bio-biljetter i näven för ett gemensamt fredagsmys med lite popcorn och bubbelsaft i en mörk biosalong, där biobiljetterna går till Spy Kids 4D. Hur spännande och mysigt känns det?

Tänk dig att den socialdemokratiska partiordföranden bjuder in till en pressträff där en storstilad politisk återkomst utlovas som sekreterare för partiets programkommission, och där det är mähät Lars Engqvist som är den där gamla sossen som gör en storstilad politisk come-back. Hur spännande, progressivt och framåttänkande känns det - egentligen?

Men så blev resultatet av Håkan Juholts jakt efter någon politisk stofil att ha i sitt lagbygge. När det blev känt att det skulle bli en storstilad politisk come-back för någon gammal sosseprofil började skvallret och ryktesspridningen på Twitter, på Facebook och andra sociala medier. Det spekulerades om det inte var någon av de före detta statsministrarna Göran Persson eller Ingvar Carlsson som skulle komma till Juholts räddning. Det ventilerades att det kanske var Jan Nygren eller den nyss avpolletterade SSU-ordföranden Jytte Guteland som skulle föra in lite nya idéer i det nya socialdemokratiska partiprogrammet.

Men det blev Lars Engqvist, som handplockades från det statliga TV-bolaget som Juholt kommer att bojkotta så länge han inte får bestämma vem som skall stå var i partiledardebatterna. Lars Enqvist är en genuin gråsosse, med sin politiska höjdpunkt när han fick leka statsminister samtidigt som Göran Persson bytte höftled på Södersjukhuset och var indisponibel på grund av en bångstyrig undersköterska på den postoperativa avdelningen. Hur spännande känns det att Lars Engqvist skall leda socialdemokratin in i framtiden tillsammans med Håkan Juholt...?

Varför inte välja någon som Ardalan Shekarabi, Luciano Astudillo, Maryam Yazdanfar, Jytte Guteland, Niklas Nordström eller någon annan som lever i den verklighet som är här och nu, till skillnad mot Lars Engqvist som lever i dåtiden?

Det är inte spännande alls, det är inte framtidstänkande, det är Lars Engqvist och det är Håkan Juholt som formar den socialdemokratiska framtiden - i den mån det finns någon framtid för ett parti som en gång var den hälften av svenskarnas framtidsskapare. Det enda som är spännande är att följa förfallet, dödsdansen och implosionen utifrån i det gamla statsbärande partiet som genom ett trollslag började kännas så oändligt gammalt och orkeslöst...

Länkar: SvD, DN, Expr, AB
Bloggar: Kent, Röda Berget, DHE, Westerholm, Högberg

11 kommentarer:

Anders sa...

När man trodde det gubbiga gubb-partiet inte kunde bli mer gubbigt...

Att de inte gjorde honom till ssu-ledare också när de ändå var igång.

Är det aldrig nog med pajaseriet från sossarna?

Anonym sa...

Inte ens sistagångsväljarna attraheras längre...

Karpstryparn sa...

Hela den socialdemokratiska partiledningen borde slänga ut varenda en av partiets medlemmar, och därefter lägga ner partiet helt och hållet.

Då kanske de kommer någon vart.

Anders sa...

Sillstryparn, din oändliga visdom och oehörda insikt gör Sverige helt förstummad av hänförelse.

granntanten sa...

Jag väntar ivrigt på Kjell-Olof Fäldt som en förnyare. Nu skall jag till demensboendet och anslå den senaste skriftväxlingen - det är nog enda stället där de redan har glömt senaste utspelen från Juholt. Kanske kan jag leta efter någon förnyare bland de boende som finns där.

Anders sa...

Är du en av de boende, tror du menar Feldt.

Anonym sa...

Anders är egentligen Ljugholt i egen hög person. Han har lärt sig förny... trolla på sin senaste tjänsteresa till Vitryssland;-)

Dick Bengtson sa...

Klockrent, Antonsson!

Tokmoderaten sa...

Tack, Bengtsson!

Anonym sa...

Bravo! Man kunde inte i sin vildaste fantasi tro att Lars Engqvist skulle väljas till testamentförfattare och begravningsentreprenör för SAP. Några könner honom sedan han unga år i Haninge kommun. När han var ombudsman i partidistriktet föreslog han att starta en kampanj med en fras i alla brevlådor: "Socialdemokratin står för en idé: det starka samhället". Vi stoppade hans korkade idé. Engkvist är ett riktigt exempel på en serie figurer som sett till att SAP förlorar sin profil och sin betydelse.

Silverstolpe sa...

Socialdemokraternas framtid kommer alltså att stakas ut med rollator... skrämmande!