2011/11/02

DE OLYCKLIGA OLYCKSDRABBADE I OBYGDEN


Hade Åsele kommun med sina dryga 3000 innevånare legat på Västgötaslätten och hade Malå kommun med 3200 innevånare varit placerat i Stockholms län så hade ingen av kommunerna haft en ambulans stationerad i kommunen, inte ens med livlig fantasi. Åsele och Malå är byhålor i obygden, små tynande platser på jorden där det inte ens finns moderater i kommunfullmäktige - Åsele och Malå är två platser i en annan del av Sverige som sossar och miljöpartister vill plocka bort ambulansen ifrån...

De gör inte mycket - alls - de där dygnsambulanserna i Åsele och Malå med lite mer än ett uppdrag per dygn. Det borde inte vara något som helst problem att spara in på två ambulanser som gör så himla lite, i trakter där de som vill spara på sina kärnväljares möjligheter att överleva en hjärtinfarkt eller klara sig ur en hjärnblödning med mindre jobbiga följder. Det borde inte vara något problem, om det inte fanns något som i Norrland är de ändlöst långa vägarna genom barrskogen på vägen till något av de där sjukhusen som ligger allt annat än tätt inpå varandra. Avstånden gör att det faktiskt är vettigt att ha ambulanser i Åsele och Malå.

"Det finns en ambulanshelikopter i Lycksele!" kanske någon cynisk sosse eller miljöpartist triumferande stöter fram när de försvarar sina besparingsbeslut - men de glömmer då något som jag som SOS-operatör blev varse. De glömmer, eller förtränger, den där lagen som säger att det som kan djävlas alltid djävlas när man som minst vill att det skall djävlas. Tro mig, jag har erfarenhet av just det. Jag har jobbat på det där företaget som numera är ökänt - på SOS Alarm. Skickade jag i min dåvarande roll som ambulansdirigent iväg Nynäshamns enda ambulans på uppdrag, som på den tiden kallades Bertil Nio Fyra Ett så kunde jag agera på förhand. Det var smart att redan innan det där oundvikliga larmet från en ambulanstom skärgårdskommun ramlade in låta ambulansen i Västerhaninge - Bertil Nio Fyra Fem - börja rulla söderöver på riksväg 73...

Händer det något i Åsele eller Malå när Lyckseles helikopter är på väg till Storuman eller Hemavan när den där besparingen har slagit igenom så kommer personer att dö eller drabbas av på annat sätt - bara för att det kommer att ta alldeles för lång tid för den där ambulansen som SOS-operatören i Skellefteå hittade när han eller hon trollade med knäna. Det kommer vara så att folk lider, för att avstånden är som dom är - där i obygden.

I Stockholm hittar man nästan alltid en annan ambulans som kan komma kom fram till den där sjuklingen i tid för att göra skillnad, samma sak i Västra Götaland, Skåne, Småland - ja till och med i Värmland, Dalarna eller Jämtland. I Västerbotten sparar man på det som borde vara den innersta kärnan av det som är välfärdens kärna - och det är de som har valt att stanna i Malå och Åsele som kommer att lida. Det är bara att gilla läget när det var de som valde de som nu klubbar igenom beslutet som oundvikligen kommer att få se konsekvenserna. Det enda positiva med vanvettsidéerna är att det förmodligen inte är någon moderat som kommer att bli lidande, eftersom de är ungefär lika många som ambulanserna och sjukhusen i den där delen av landet där besparingarna slår mot de som verkligen behöver besparas tid i väntan på den där ambulansen som är en timme bort...

Länkar: SvD, VK, VF
Bloggar:

3 kommentarer:

jan-olov sa...

det är stat,landsting och kommun skyldighet att förse oss medborgare med akutsjukvård.

Tittar man på detta ur ett helikopterperspektiv så kan vi utrusta och modifiera 3 st HKP10B Medevac som är flygande akut/intensivvårdsplats ena året för 100 msek för att sedan om 18 månader ta dem ur tjänst.
Totalt finns pengarna och resuserna i landet men alltid vid fel plats vid fel tidpunkt och under fel budgettitel

Kn Jan-Olov holm

granntanten sa...

Cyniskt så räddar man obygden från återfolkning på detta sätt också och med ett minskande invånaretal så behöver man inte någon ambulans ändå. Olycksfall och andra akuta sjukdomsfall dör innan de kommer under vård liksom riskförlossningar i tidsnöd får både mor och barn att avlida.Obygden avskaffas och akuta sjukvårdstransporter behövs inte. Jag får assosiationer till "självuppfyllande professior" när jag läser detta.På sikt är det säkert god ekonomi om inte etiskt.

RWR sa...

Vi som bor här uppe lider under S! Vår framtid förtvinas under en maktfullkomlighet där gamla dogmer går före mänskliga behov och stora delar av befolkningen inte vågar rösta efter förnuft utan röstar för familjefrid!

Enkelt uttryckt att lämna känns som enda utvägen men vem tar hand om den sista socialisten ...min pappa?