2011/11/29

SAMMA ANDAS SKOLOR: LUNDSBERG & KJS...


Lundsbergs skola, Storfors.
Kustjägarskolan, Oskar Fredriksborg, Vaxholm.

Två platser så olika men ändå så lika. På båda ställena fostras och fostrades de som skulle bli det svenska samhällsbyggets elit, i form av formstöpta företagsledare eller de bästa av de soldater som dåtiden värnpliktsförsvar kunde skicka fram mot en presumtiv fiende. På Lundsberg, på KJS kasern och övningsområden på och kring Oskar Fredriksborg på Rindö, Vaxholm, fostrades folk i miljöer för att nå lite längre än alla andra - med metoder som inte alls var som för alla de andra...

När jag var både värnpliktig i kustartilleriet under 1986-87 och som kadett i samma bransch 1988-90 så blev jag alldeles knäsvag inför de som hade samma uniform som mig men kompletterad med en stukad basker med den gyllene treudden som symbol för sin kompetens. Där de skulle storma i land på en ö full av Ivan för att rädda landet satt jag nedspräng i ett atomsäkert skyddsrum och såg hur den militära symbolen för ett kustjägarkompani flyttades över plottingtavlan av en beväring med en fluorescerande penna i sin näve. De var värda respekt, de hade fostras till att vara de tuffaste av de tuffa. De var den militära motsvarigheten till de som gick ut från Lundsberg.

KJS låg i medias fokus till och från men nästan hela tiden det utbildades en elit där och då. Det fanns pennalism, det fanns kränkningar, det fanns sådant som var straffbart i det vanliga samhället - men kustjägarna utbildades för något som var så långt ifrån det civiliserade man kan komma, för kriget krav.

Lundsberg har också ofta legat i medias fokus av nästan samma skäl. Det talas och skrivs om tvång, om förnedring, om hot och misshandlande - och tydligen lever ett militärt motto kvar innaför skolans väggar. "Det som inte dödar härdar" och på Lundsberg vill man tydligen fostra härdade människor för de värsta utmaningarna. Men det är ju frivilligt att gå på Lundsberg, precis som det var frivilligt att bli kustjägare...

Det finns naturligtvis inget rimligt försvar för det som sägs ha skett på Lundsberg, även om jag förstår att en elitistisk miljö ofta spårar ur. Det handlar om att skilja agnarna från vetet, låta de med tillräckligt tröflytande säd i brallan stanna kvar och bli de där som alla andra förr eller senare börjar se upp till. Problemet är när man går över gränserna, från det lagliga till det olagliga, för att skapa sina studenter till samhällets framtida stöttepelare och galjonsfigurer.

Där sitter bilden av Lundsberg nu, igen och lär någon gång återkomma med precis samma negativa nyheter i ett mediabrus på jakt efter det som alltid sker i det fördolda, här och nu - där och då. Lundsberg är en speciell plats i den svenska skolhierarkin och det finns skäl till varför de problemen som finns där finns just där. Det handlar om att fostra de som är att betrakta som eliten, de som är härdade utan att för den skull behöva stryka med...

Länkar: AB1, AB2, SvD, Expr
Bloggar:

10 kommentarer:

Anonym sa...

Ytterligare ett problem är att Lundsberg inte är frivilligt för eleverna. Visst, många - kanske den absoluta majoriteten vill säker vara kvar, men till syvende och sist är det föräldrarna som bestämmer.

Nils Dacke sa...

Stoor skilnad på Lundsberg och Militären då militären är äldre och det fanns inte pennalism där jag var och det var flottans motsvarighet.

Det blir ALLTID pennalism mer eller mindre när man bara har ungdomar ihop i samma ålder då det ej har de vuxnas integritet och ansvar. Så flugornas herre gäller universellt och är inget unikt med Lundsberg.

Anonym sa...

Ursäkta mig, men vilken elit menar du att det är som går på Lundsberg? Vid universitetet gjorde de i alla fall inget större intellektuellt avtryck. Snarare tvärtom.

Anders sa...

Pinsamt uselt av dig Tokis att leverera ett ljummet försvar till
sk halvpsykopater, som mobbar och kränker andra elever med suspekta
kriminella metoder.
Du försvarar det med att dessa mobbande svin skulle vara någon form av elit och galjonsfigurer i ett framtida samhälle. Fy fan för ett sådant samhälle, är detta högerns (din) definition på ansvarsfulla och humana framtida ledare som verkar för folkets bästa.

Anonym sa...

Tokmoderaten tar avstånd men ändå inte... eliten måste ju fostras!

Tokmoderaten sa...

Gud vad ni läser dåligt, eller är jag så obegriplig? Naturligtvis är det för djävligt med pennalism och förtryck i en svensk skola, oavsett om det är Lundsberg eller Tumba Gymnasium. Klart?

Ex-RLI sa...

"Det som inte dödar härdar" är inte ett militärt citat, utan från Nietzsche - en i mina ögon jävligt osympatisk filosof. Elitförband fungerar med en annan filosofi.

Lundsbergaren sa...

Det som Lundsberg ger tillbaka till sina elever är den broderliga och systerliga gemenskapen. Den skapas inte genom pennalism, förtryck eller mobbing utan genom att man delar och lever som i en familj på sitt elevhem.
Visst kan man, likt i en familj, störa sig på vissa individer men när allt kommer omkring hyser man ändå stor respekt för sina medmänniskor, äldre som yngre.
De allra flesta går på Lundsberg av egen fri vilja. De väljer när de ska börja, de väljer när de ska sluta.
Anledningarna till varför man börjar på Lundsberg är många, en del väljer skolan för att de blev mobbade i sin förra skola, vissa för att de var stökiga och kanske mobbade, andra för att de var trötta på att inte bli sedda i den kommunala "flum-skolan". Oavsett anledning och bakgrund så finns det en omständighet som genomsyrar Lundsberg nämligen att all är jämlika och ska respekteras utifrån sin egna person och sina egna förutsättningar.
Att det förekommer övergrepp är djupt beklagligt och något man alltid måste verka mot med största tyngd och tydlighet. Dock finns ändå i botten en grundläggande respekt som ibland får stryka på foten för våldsamma uttryck. Men det är denna respekt som är unik för Lundsberg och det är därför skolan finns och har funnits sedan 1896.

Michael Grau sa...

Då jag och ca 1.500 st andra Lundsbergare enbart har positiva minnen från denna skola, önskar vi genom vårt "Öppet brev från Lundsbergare" visa allmänhet och media vad vi anser i frågan.

Se bifogad länk: www.facebook.com/oppetbrevfranlundsbergare

Johan sa...

Ja, alla ni som har enbart positiva minnen från Lundsberg, ni ljuger säkert inte.

Men det förvånar storligen att ni inte inser att ni framstår precis som helt vanliga mobbare i helt vanliga klasser i helt vanliga skolor som absolut inte kan förstå vad de mobbade menar.

Att medieskildringar aldrig är invändningsfria är en helt annan sak. Det är nog inte många som tror att massmedia är sanningsvittnen på riktigt.