2011/11/17

ÖPPENHET! NYFIKENHET! KLÅFINGRIGHET?


När Christer Björkman sitter på sitt tjänsterum i TV-huset och lyssnar igenom melodierna som vill vara med i hans Melodifestival så brukar det ibland, rentav rätt ofta trilla ner en ljudslinga eller en textrad som han har hört förrut - i en helt annan låt av helt andra upphovsmän. "Låtstöld! Plagiat!" skriks det om - och nu har det där beteendemönstret när man faktiskt hittar inspiration hos andras alster tagit sig in i politiken.

Moderaterna är i hetluften nu, när några textrader ur Moderaternas debattartikel om vården av äldre tydligt har funnit sin inspiration i texter framarbetade av allianskompisarna i KD. Det är liksom ingen idé att neka till att firma Gerdau/Arkelsten har inspirerats av KD:s jobb, till och med så mycket att de i vissa fall har rippat textestycken rakt av. Det är ett erkännande av att KD ligger rätt i de här frågorna, när det stora, starka, statsbärande partiet i Alliansen faktiskt tycker likadant och skriver om äldrevård nästan precis likadant. Enigheten är total, samsynen rörande och inget grus i maskineriet skulle finnas om det inte fanns de som upprördes...

"Textstöld! Plagiat!" heter det från de KD-företrädare som vägt varje bokstav på silvervåg när de skrev om äldrevård. KD sitter i samma regering som de som nu ägnar sig åt textstöld och plagierar, KD har ansvaret för äldrevården och är de som skall sitta och skriva ihop Regeringens ståndpunkter. Att sedan ett annat Alliansparti, om de tycker likadant som den regering de sitter i med sina kompisar kopierar texten borde ju inte vara ett problem. I det här fallet handlar det dessutom skademinimering, i debatten om Caremas sätt att vårda våra äldre. Det handlar om att snabbt visa att hela regeringen tar problemet på allvar, inte bara regeringens minsta parti. Det handlar om att vi alla fyra delar på den skuld som man kan försöka lägga i regeringens ryggsäck. Det handlar faktiskt om att vi Moderater, när vi snor och plagierar texter faktiskt hjälper KD att nå ut.

Det har blivit lite av ett moderat signum nuförtiden att låna de bästa idéerna här med den skönaste retoriken där, anpassa lånen efter våra egna gratis-visioner och göra allt vi gillar till de nyaste av de nya moderaternas frågor. Handlar det inte KD-texter om äldreomsorg så handlade det om den odödliga varianten av en gammal sosse-valaffisch eller begreppet arbetarparti. Det är en del av förändringen - som jag som stock-konservativ kan ha synpunkter på - där man plockar de godaste russinen ur andras kakor för att få den egna att smaka bättre. Det är framgångsrikt, det är en del av det vi moderater är nu - öppna, nyfikna och faktiskt rätt klåfingriga...

Länkar: AB, Exp, SVT
Bloggar:

7 kommentarer:

cnab sa...

Jaha du Tokmoderat, sympatisör av partiet som av upphovsrättsindustrin puttats nära vansinnets stup när folk privatkopierar musik, tycker är helt OK att piratkopiera både regeringkollegors och även socialdemokraterna texter i sin egen propaganda. Konsekvent? Förtroendeingivande? Nä, bara så in i h-e lågt och naivt! Resultat: Mer påbackning av politikerföraktet.

Carina-Fina sa...

Rätt billigt. M framstår mer och mer som billiga småtjyvar.
Som om någon stal min bil och tycker att jag ska vara tacksam för att biltjuven visar upp den på gatorna.

Karin Månsdotter sa...

Rekommenderar att du ser (om) avsnitt 6 av "Starke man" för en sedelärande historia. Det räcker med att du ser de sista 5 minuterna!

http://svtplay.se/v/2583261/starke_man/del_6_av_13__bananrepubliken_svinarp

Niklas sa...

Att politiker stjäl från varandra är ju ett ganska gammalt koncept, Folkhemmet teoretiserades av dåvarande högern som socialdemokraterna gärna tog över och välfärdssamhället var ju liberalt från grunden som socialdemokrater och konservativa lyckades genomföra medan liberala partier nästan utplånades och nu tar moderaterna tillbaka lite ord och sånt från socialdemokraterna så det är väl iget problem rakt av, men det är kanske lite oärligt att i en allians ta över politiken från partiet som är minst och oftast har problem att bevara sin egen existens i Riksdagen. Blir ganska naturigt att de kämpar ifrån ganska bittert då deras eventuella överlevnad hänger på det för om Moderaterna lyckas ta över budskapet blir ju frågan, varför har vi fortfarande kvar Kristdemokraterna? (å andra sidan, det skulle kanske bli mycket stabilare om kd sjönk till 1 % igen som under 70-80talet och kvarvarande röster fördelades över allianspartierna, men det är ju inte säkert).

Cristoffer sa...

Med andra ord - "Allianspartier överrens i ännu en fråga".

Gäsp.

Betydligt intressantare "story" för medierna hade varit att skriva om den totala O-enigheten inom oppositionen. Där har man 4 partier som inte kan enas om ett regeringsprogram, ingen valplattform, ingen skuggregering, inget ingenting alls. Man kan inte ens stå bredvid varandra i tv.

Hur skall de någonsin kunna styra ihop?

Karpstryparn sa...

Både Socialdemokraterna och Moderaterna myglar ju och ljuger, just nu är dock allt skandalöst på Håkan Juholt.

Anders sa...

Sillstryparn försöker säga något???