2011/11/15

ROSORNAS KRIG ÖVER I EN NY FAS - SMS-FASEN


Rosornas krig pendlar från tillfälliga vapenvilor, vidare in olika långintensiva skov och ibland rena rama blodbadandet. Efter det att Håkan Juholt tog över ledarskapet efter Mona så blev det en kort vapenvila men när Håkan visade sina fältherre-egenskaper framför det egna fotfolket så började ett till en början lågintensivt myteri. Efter det att Håkan Juholt satt på sig tvenne klavér på sina fötter och börjat bugga framför väljarkåren gick det lilla myteriet över i något som nu mest är att likna vid ett blodigt, hämningslöst inbördeskrig.

Där är Rosornas Krig idag, och häromdagen skickade Sigtunas svar på starke man iväg en krigsförklaring över sms - och plötsligt har en av falangerna fått se sin ledare kliva fram för att ta striden med en ledare som han inte alls är nöjd med...

Anders Johansson är en av få sossar i huvudstadsområdet som får vara med och bestämma, Anders Johansson är en framgångsrik socialdemokrat i en landsända där sossarna börjar bli riktigt sällsynta. Anders Johansson kunde inte hindra nervimpulserna från en alltmer frustrerad hjärna att trycka ner knapparna på mobilen så att det skapades ett sms som var så nära en krigsförklaring man kan komma. Ett misstroendevotum är det definitivt, kanske är det därför Carin Jämtin drabbats av selektiv stumhet och Håkan Juholt springer iväg från journalisterna i ankomsthallen på Bromma flygplats utan att svara på några frågor.

Anders Johansson sitter i Socialdemokraternas partistyrelse och är därmed en av de högsta hönsen i den hönsgård som dagens socialdemokrati är. När han skickar ett sms till sina kompisar i Rörelsen där den sista strofen säger att han inte vill vara en del av ­förfallet, ett förfall ovärdigt det fina partiet socialdemokraterna. Så illa är det alltså, när partistyrelsemedlemmar tycker att ledarskapet leder partiet in i något som är ett förfall.

Att Sigtunas svar på starke man skickar sms om partiledarens inkompetens till sina kompisar är något som inte lär vara en spontan handling, eller en känsloyttring i affekt. Det är utstuderat, det är en dolkstöt och det är en krigsförklaring. Varför Anders Johansson lättar på sina kokande känslor just kan man grubbla längre över, han hade ju chansen när Juholt hängde löst i spåren av drevet - men då hade Håkan Juholt ett starkt stöd?

Kanske var det så att Anders Johansson störde sig på att Håkan Juholt, Tommy Waidelich och de andra i deras starka lagbygge satt på Håkans rum och sjöng karaoke efter den senaste opinionsmätningen -"Vi är på gång! Vi är laddade, vi är tända!" i sann Ledinsk anda. Det var en bild av verkligheten som kanske inte Faller Anders Johansson på läppen och inte så många andra balanserade sossar heller för den delen - de som har sjukdomsinsikt. Håkan Juholt saknar allt vad verklighetsförankring heter, han saknar sjukdomsinsikt och blundar för att det bara är när han i egen hög eller låg person håller sig undan media som socialdemokraterna får ökat stöd...

Socialdemokratin har sedan valet varit en osannolik fars, ett statsbärande parti som imploderar och som aldrig någonsin, någonstans eller någon gång verkar komma upp på spåret igen. Man har valt en nödlösning, som själv tyckte att han var helt fel person för att axla ledarskapet - tills dess han fick frågan om han inte skulle passa bra. Man har valt Håkan Juholt, mannen som har lyckats med det omöjliga - att krypa under Mona Sahlins erbarmeligt usla förtroendesiffror. Man har en ledare som enligt partistyrelsemedlemmar driver SAP in i ett ännu värre förfall. Man har Håkan Juholt.

Jag hade varit helt utan empati ifall jag inte hade kännt med de vänner jag har på andra sidan frontlinjen - de som nu slåss mer med varandra än mot oss. Sverige behöver en bra opposition, och det är egentligen inte min uppgift att säga vem som skall leda socialdemokraterna framöver. Men jag kan inte låta bli att tycka att det för oppositionens skull förmodligen är så att det krävs att fältherren från Oskarshamn kliver ner från sin vita springare, lämnar över tömmarna till någon annan och lämnar slagfältet. Först då kan det, kanske, bli ett eldupphör i Rosornas krig igen. Först då kommer det finnas kraft och ork i den röda armén att utmana de som sitter på högerflanken och samlar navelludd medan de röda har försökt slå ihjäl varandra.

Juholt måste nog dessvärre lämna över befälet för att rädda vad som räddas kan av de sönderslagna spillrorna. Jag vill det inte, men jag vill ha en stark opposition som kan väcka på en trött regering. Så avgå Juholt, helst igår men senast imorgon. Men själv fortsätter Juholt mala på i samma gamla retoriska floskler alldeles oavsett vilka frågor han än får, han låter som han alltid gör nuförtiden. Men nu ser Håkan Juholt ut som en besegrad man, en fallen fältherre som lider...

Länkar: Expr1, Expr2, Expr3, AB, SvD, DN, DN-TV
Bloggar: Högberg, Västros, MMK, Westerholm

14 kommentarer:

Johan sa...

"Att Sigtunas svar på starke [här verkar det saknas ett ord?] skickar sms om partiledarens inkompetens till sina kompisar är något som inte lär vara en spontan handling, eller en känsloyttring i affekt. Det är utstuderat, det är en dolkstöt och det är en krigsförklaring. Varför Anders Johansson lättar på sina kokande känslor just kan man grubbla längre över, han hade ju chansen när Juholt hängde löst i spåren av drevet - men då hade Håkan Juholt ett starkt stöd?"

Instämmer!

Har det framgått VEM/vilka, som var mottagare av detta SMS?

Karpstryparn sa...

Håller med fullständigt, Socialdemokraterna har blivit ett flams- och vimsparti som knappt har någon politik alls. Det enda de är bra på är att kasta skit på sina motståndare, på den punkten är de likadana som Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet.

Roggan sa...

Och är det inte krig hos rosorna så är det sexköp hos moderaterna.

Sören sa...

Pajasen ljugholt och sosseriet är nu som en bilolycka - otrevligt och hemskt, men man kan inte låta bli att titta.

Skillnaden är väl att man vid en riktig bilolycka hade velat stanna och hjälpa de drabbade.

Tokmoderaten sa...

Johan. Tack för korrekturläsningen. Fixat! Vem sms:et från Johansson gick till är väl av sekundär betydelse, om det var partivänner, Juholt själv eller journalister. Någon som fick det läckte - och det är del av det som är dolkstöten.

Smålandsdragonen sa...

Det finns dom som inte har någon som helst empati med det kollapsande sosseväldet.

Det är vi som förespråkar s v e n s k demokrati framför "social" demokrati.

Där har du framtidens konstruktiva & seriösa opposition ditt Tokis !

Åck nu ska ju Jímmieee få käka lunch med knugen dessutom :-)

Tokmoderaten sa...

Smålandsdragonen. Grattis till Jimmie. En siares ögonvittnesskildring av Jimmies besök på Drottningholm kommer snart på en blogg inte som alla andra. Du kommer att älska den... inte. ;-)

Anonym sa...

Så här skoj har politiken inte varit sedan Wilhelm Moberg läste lusen av Olof Palme i TV för 40 år sedan. (Googla på Kvällsöppet)

anybody sa...

Nu ska du inte ställa så hårda krav på stackars Håkan. Tänk på att han inte har fått sitt fallskärmsavtal påskrivet än .. han MÅSTE härda ut, eller hur?

Annars har ju hela cirkusen varit förgäves ..

Anders sa...

Juholt tycker nog att all publicitet är bra publicitet.
På tal om Rosornas krig, Kommunalrådet Per Asklund i Laholm, är ytterligare en moderat som avslöjas med byxorna nere. Får väl kalla de moderata snedstegen för Trosornas krig.

Karin Månsdotter sa...

Tänk jag börjar mer och mer undra om det inte är så att man redan utsett en ny partiledare. Problemet är dock att övertala denne och därför så ska Juholt spela pajas till Bodström eller vem det nu är man vill ha, får nog och känner att han måste rädda partiet och därför äntligen tackar ja. Och självklart är Håkan Juholt helt införstådd med vad som gäller, och fullt medveten om att det bara är tidsfråga tills han blir utbytt.

Kan det vara så? Att Juholts krumbukter bara är vad sossarnas valberedning helt iskallt regisserat och iscensatt?

Roggan sa...

Kan inte låta bli att fundera över vilka som finns med på Moderaternas, av EU:s kritiserade, hemliga lista på bidragsgivare nu när allt om Carema dyker upp. Regeringen varnades – redan 2008.
Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) kände till den bristande kvaliteten inom den privata vården redan 2008.

magnus sa...

Sören, Träffande kommentar! Ser att alla vänsterkommentatorer (de i vänsterpartiet, Ulf Bjereld m fl) trivialiserar detta som en ickehändelse.

Smålandsdragonen. Har avlyssnat middagen med kungen: "Å vet du kungen, att Sverige, har näst flest våldtäkter i hela världen! Ja enligt FN:s statistik. Och enligt Riksdagens utredningstjänst kostar invandringen hälften av Sveriges skatteintäkter, å jag är inte rasist men... kungen?! Var är kungen?! Äsch, du där i förklädet, kan du ge mig en Gustav Adolf-bakelse. Nån jäkla ordning får det vara."

Anonym sa...

Helt sjukt att Juholt återigen tar intresset från alliansens cyniska politik.

Verkar vara en jäkla massa nya och gamla moderater som är insyltade i Carema.

Undrar hur mycket pengar man skänkt till M?