2011/11/22

FALLER FRITT SOM I EN DRÖM. ANDRA KAPITLET


Juholt säger att han minsann skall leda de sociala demokraterna i valet 2014. Vilket av avlen han menar är ännu så länge okänt för de som med sin tystnad lägger grunden för att så kanske inte blir fallet - iallafall inte i riksdagsvalet den 14 september. Håkan Juholt kanske menar att han skall leda sitt parti till ett historiskt nederlag i valet till Europaparlamentet någon gång i juni för att sedan få ta sitt pick och pack, eller så menar han att det handlar om att leda de sociala demokraterna i Oskarshamn i kampen för att låta Domus få fortsätta heta Domus...

Thomas Östros uttalar inget stöd för Håkan Juholt, inte ens med lite fantasi. Mona Sahlin passar på frågan ifall hon tror att Juholt är rätt man i rätt tid för att ta sosseriet genom de valtäta månaderna  när 2014 borde vara som vackrast. Det Juholtska ledarskapet ifrågasätts både öppet och dolt, men Juholt själv är övertygad om att han minsann är den starke mannen som skall leda Rörelsen i någon sorts riktning där de flesta anar att det är bakåt som gäller.

Nu blåser det igen, och stormen om lagar eller frivilliga överenskommelser om hur partibidrag från privatpersoner skall dras fram i ljuset påminner starkt om orkanen kring två skånska sossars påhitt om medborgarskap på prov daterat den där fredagen socialdemokratin helst vill glömma. Precis som då som läxas de som lanserade förslaget tydligen upp av Håkan Juholt - då Morgan Johansson och Ilmar Reepalu, nu Sven-Erik Österberg. Frågan är vad dessa två händelser säger om det Juholtska ledarskapet...?

Tänker man snällt, kanske naivt och godtroget så kanske man tror att dessa personer tycker att Håkan är en ledare som man kan köra över, komma med förslag och uppgörelser med arvsfienderna i Sverigedemokraterna eller Moderaterna utan att förankra dessa med han som utåt sett styr partiet. Kanske är det så, kanske är Håkan Juholt en ledare som ingen längre lyssnar på, som alla kör förbi och som inte klarar av att styra sitt parti på ett sätt där tydligheten kommer i dagen.

Kanske är det så att Håkan Juholt är motarbetad av Österberg, av Reepalu och Morgan Johansson - tre herrar som är att betrakta som relativt starka förgrundsfigurer för sitt parti. Är det så som det kanske är så är Håkan Juholt redan tre år innan valet en förlamad anka som inte ens de egna tar på allvar, och då ännu mindre de som skall gå till valurnorna det där året då Håkan Juholt skall leda sitt parti i ett val...

Grubblar men lite mer cyniskt och konspiratoriskt så kan det ju förhålla sig på ett helt annat sätt, där faktiskt herrar Reepalu, Johansson och Österberg faktiskt förankrade sina förslag i det Juholtska intellektet i god tid innan de släppte sina förslag till allmänhetens och medias beskådan. I sådana fall så gömmer sig Håkan Juholt fegt när han märker hur vindflöjeln börjar peka åt ett annat håll än den samlade intelligensen i Partiet hade tänkt sig.

Visste Håkan Juholt vad som var på gång redan innan, för att sedan och som en efterhandskonstruktion neka till all kännedom medan han skäller på budbäraren så är Juholt den fegaste ledaren sosseriet har haft. Själv har jag svårt att se att socialdemokratin från en månad till en annan har gått och blivit så lite toppstyrt att enskilda företrädare leker ryska leken med sina motståndare utan att Juholt har en aaaaaning om vad som händer runt omkring sig.

Vilken version som än må stämma så är det förödande för Håkan Juholts ledarskap. Antingen har han noll koll på sitt parti - ett parti som skiter i sin förlamade anka till ledare. Eller så skiter Håkan Juholt helt sonika i att ta ansvar för de förslag som andra lägger fram med hans goda minne när han märker varthän det blåser. Kanske var det därför nästan alla politiska tjänstemän på Sveavägen 68 passade på att ha krismöte när Juholt hade arbetslunch i Tallinn, ett gäng tjänstemän som kanske är trötta på att inte ha rätt uppbackning...?

Hur det än ligger till så borde de som har makten att tillsätta och avsätta partiledare i socialdemokraterna ta sig en funderare på hur det fungerar nu och hur det någonsin, någon gång eller någonstans skulle kunna funka bättre med ett politiskt ledarskap i fritt fall i ett parti i fritt fall. Hur det än må vara så leder inte Håkan Juholt sitt parti idag, inte som de behöver ledas.

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, DN1, DN2, Expr1, Expr2, AB
Bloggar: Kent, Böhlmark, Röda Berget, Westerholm, Västros, MMK, DHE, Högberg

9 kommentarer:

Anonym sa...

Endast herr Juholt kan avsätta sig själv, ingen annan. Han kan motstå mediadrev lika väl som att stå bakom en jumbojet på full gas utan att vackla ty han har röven full av armerad betong och hud av asbest. Jag hoppas han stannar för evigt ;-))

Anders sa...

För att citera dig själv, "det har varit mycket Håkan Juholt, både i mediabruset och på den här bloggen - nästan för mycket för att man inte ska tänka på ord som enformigt och förutsägbart". Så sant....så sant. Men när abstinensen tilltar efter några timmar, då plockar du fram metadonet Håkan Juholt igen.

Sören sa...

Pajasen ljugholt framstår alltmer världsfrånvänd för varje gång han öppnar munnen. Allt går bra, han gör allt rätt och tänker inte be om ursäkt eller erkänna misstag...

What do they call a leader without any followers? Just a guy taking a walk...

Tokmoderaten sa...

Anders. Inte metadonet, Mediadånet...

Anders sa...

Du har åtminstone humor, mer än man kan säga om Sur-Sören som är bitterheten in persona.

Johan sa...

Ljugholt påminner om Baghdad-Bob... samma överdrivna optimism - trots att alla kan se, att det är kört.

Tokmoderaten kanske kan sammanställa en liknande "TREASURY OF DEATHLESS QUOTES" för Ljugholt:

"My feelings - as usual - we will slaughter them all"

"I have detailed information about the situation...which completely proves that what they allege are illusions . . . They lie every day."

"I triple guarantee you, there are no American soldiers in Baghdad."

http://www.welovetheiraqiinformationminister.com/#quotes

Mr Speck sa...

Jag gissar att det utkristalliseras ett ledarskap runt Carina Moberg riksdagsgruppens ledare samt VU.

Juholt blir mer som kungen för sosseriet, en ceremoniell figur.

Men hur detta ska fungera när det drar ihop sig till val med debatter i TV är en gåta.

Johnny sa...

(S) har utsett en pajas till partiledare som påminner om Åsa-Nisse.

Glöm inte att partiet är fullt av politiska clowner som ex föreslog könsneutrala toaletter och butlers i T-banan. Det måste vara världsrekord i politisk dumhet.

(S) saknar både politik och ledare.

Som tur är har Sverige Reinfeldt och Borg som klarar av att sköta landet även efter 2014. Skattesänkningar på arbete måste fortsätta i landet med världens högsta skatteförtryck. Ett nytt skattesystem, 20-20-20 är vad Sverige behöver, en demokratireform med beslutande folkomröstningar i alla frågor som i Schweiz är helt nödvändigt för vår demokrati.

Anders sa...

Högerspöket Jonny, vi behöver skatter för vår välfärd, vi står på en bräcklig grund om enbart marknaden med sina riskkapitalbolag
ska sköta vår trygghet. Du kanske vill bli omhändetagen av moderaternas skötebarn Carema när du blir gammal, då tror jag inte att ditt gnäll om skatter är högst uppe på agendan. Reinfeldt och Borg är två stora skämt.