2008/09/07

POLISEN SKALL JOBBA NÄR DET BEHÖVS...


Nu gnälls det tydligen inom poliskåren om att deras fackförening har förhandlat fram ett avtal som gör att man åker på mer helgtjänst och dessutom jobba mer mot att man får pensionera sig vid 61 års ålder. Låter väl helt rimligt i mina öron, poliser är "färskvara" med höga krav på sig. Att då få avsluta karriären några år tidigare är väl bra... Att det sedan kommer bli svårt att få annat än singlar med ett icke-existerande socialt umgänge eller superhjältar att ta sig an polisjobbet är den yttersta konsekvensen av att låta polisen jobba 4 helger av 6.

Polisyrket som sådant är ju ett speciellt yrke minst sagt. Man står som garant för att vi vanliga "Svenssons" skall kunna leva våra liv utan att störas av bus och bråk. Allt som oftast jobbar våra poliser i hård motvind med ett system där buset släpps ut innan man ens har hunnit avsluta sista meningen i polisrapporten. Det är otacksamt, man får jobba mycket obekväm arbetstid och man möter dagligen ett samhälle som vi andra inte gärna vill låtsas om. Och trots det är ringlar köerna långa när man söker nya aspiranter till Polishögskolan... Det är ju fantastiskt.

Och det är ju faktiskt så att när man väljer ett yrke där arbetstopparna inträffar sena nätter och löningshelger, under fotbollsderbyn eller Reclaim the City-kravaller så får man acceptera att jobba då. Hur mycket sympatier jag än må ha med de poliser som jobbar i yttre tjänst som samhällets "renhållningsarbetare" så förstår jag också att dessa poliser måste jobba när det behövs som mest. Det är ju en absurd situation när det finns fler poliser gripbara en tisdagseftermiddag än en fredagsnatt när lönen betalats ut... Och så ser det trots allt ut i Sverige i dag, med poliser i tjänst i byhålor på landet under veckodagarna och med närmaste polispatrull 10 mil bort på helgen när den hembrända spriten förvandlar lantisarna till våldsverkare.
Jag arbetar ju själv i ett yrke med obekväm arbetstid som underskötare på SöS-IVA. Här anpassar vi personalstyrkan efter hur arbetsbelastningen ser ut, och vi har våra toppar på vardagar och under dagtid. Det är just därför lata jag jobbar natt, och väljer mina pass efter när det rent statistikt är lite att göra... I bland blir jag dock blåst på mina illusioner om att gå till jobbet, få min lön och samtidigt samla navelludd.

Jag är tacksam för att poliserna gör sitt jobb, och jag önskar att de fanns på jobbet när det är som störst behov av dom. Ge poliserna en anständig lön, ett generöst OB-tillägg och framförallt, låt dem förstå att vi alla är tacksamma för att de gör det jobb dom gör så kanske det blir lite lättare för poliserna att stå ut... För idag är det tvärtom, låg lön och inget uppskattande från oss andra. Då är det tungt att gå till jobbet för vem som helst, och speciellt då en helg när familjen vill åka till landet eller när det vankas en fest.

3 kommentarer:

mungoose sa...

Tänkte nyansera frågan lite.

Det handlar egentligen inte så mycket om att helgpassen utökas...det är en bisak i det stora hela, och jag lovar dig att vi poliser mer än gärna jobbar helger i rimlig utsträckning.

Problemet är att facket skrivit på ett katastrofalt dåligt avtal som för mig som nybliven polis i Stockholm innebär bland annat följande:

- Förlängd arbetstid med 3,5 timmar i veckan.

- Försämrad löneutveckling (med det gamla avtalet hade jag haft en lön på 24.000kr efter två års tjänst, nu kommer jag istället tjäna 20.800).

- Kortare semester, i dagsläget oklart hur mycket.

- Sänkt OB-tillägg.

- Minskad rätt till övertidsersättning.

- Om jag ska arbeta på t.ex. en fotbollsmatch får jag inte lön innan jag är på plats på arenan, istället för som idag när jag tar på mig min utrustning på polisstationen. Detta kan innebära flera timmar per pass utan lön.

Summan av kardemumman blir att jag får arbeta 30 pass mer per år, med lägre lön och mindre frihet.

Den tidigare pensionen, som inte blir vid 61 för mig, utan snarare 62 (eftersom 61 enbart gäller den som börjat som polis vid mycket ung ålder), arbetar jag in under anställningen. Alltså kommer jag att vara mer utarbetad vid 61 än jag hade varit vid 65 med det gamla avtalet. Dessutom kommer jag ha mindre pengar...

Jag älskar mitt jobb som polis, jag trivs med kollegorna, jag gillar att jobba nätter och jag gillar att göra nytta...det jag inte gillar är att ha en arbetsgivare som inte bryr sig och en fackförening som går rakt emot medlemmarnas önskemål...

Tokmoderaten sa...

Det är ju det som är fackets uppgift i Sverige, att djävlas med de medlemmar man har. Pumpar man inte in pengar i någon obskyr politisk organisation så ser man till att medlemmarna får det sämre. Precis detta verkar erat fack ha gjort nu... Och jag förstår ert missnöje, och jag tycker att Ni är värda bättre - såväl lönemässigt, ledningsmässigt som fackligt.

Anonym sa...

Om man ser till polisens arbetssätt så är det väl inte så konstigt att hela kåren föraktas i mer eller mindre grad bland ungdomar. Mysigt när man som festivalturist får lära känna trevliga civilspanare på första sverigebesöket.