2011/10/13

ATT TVINGAS AVGÅ FRIVILLIGT HELT OFRIVILLIGT


Partiledardebatt, en Juholt i talarstolen som imponerade på mig bara genom att faktiskt befinna sig i kammaren där och då, i den där situationen. Visst märktes det på Juholt att han var spänd, att de senaste dagarna hade satt sina spår men han gjorde det han skulle och han gjorde inte bort sig - alls.

Partiledardebatt, en Juholt som har varit uppe och svingat retoriskt och ideologiskt imponerade på mig bara genom att faktiskt sitta där nere i sin fåtölj medan de andra partiledarna pratade om sådant som politik skall handla om. Själv inbillar jag mig att Juholt tänkte jättemycket på helt andra saker där han satt och lyssnade,på sådant som idag, imorgon och kanske i övermorgon briserar på löpsedlarna och i TV-sofforna.

Partiledardebatt, en Juholt som i en närmast bisarr promenad mot en rulltrappa i Riksdagshuset gav pingvinpolitiken ett ansikte. Som en stor kejsarpingvin i behov av värme rörde han sig sakta, sakta mot rulltrappan medan de mindre tjattrande mediapingvinerna skrek ut sina heta frågor för att värma en Juholt i behov av en helt annan sorts värme. Utsatt, plågad, förvägrad att få grubbla i lugn och ro mötte han den tjattrande skaran med gott humör och tyckte att de som körde upp sina diktafoner och mikrofoner under hans näbb var fina - jättefina...

Det är svårt att uppbringa någon som helst inspiration i fallet Juholt längre. Det som för något dygn sedan var spännande och roligt för en person som njuter av att se sossarna krisa i offentlighetens ljus är numera något jag betraktar som tortyr mot en man som verkar tycka att de som är hans plågoandar är fina. Jag lider med Juholt som i dagsläget är ifrågasatt av alla - till höger och vänster, uppe eller nere. Kraven på avgång hörs från olika håll i en rörelse som i dagsläget bara verkar röra sig mot avgrunden och kollapsen. Ingen har förtroende för Juholt och varje dag kommer en ny historia i dagen ochär inte detta ett ledarskap i motvind så har alla ledare ständig medvind.

Igår handlade rubrikerna om Juholts förmåga att stå upp för det han sagt, om stödet till Morgan Johansson och Ilmar Reepalu som påstås ha funnits där, innan det blev tydligt att alldeles för många tongivande sossar skulle ta ton mot förslaget om ett b-lag bland svenska medborgare. Idag handlar rubrikerna om hyrbilar och milersättningar, om förmodade hastighetsrekord på E22:an mellan Norrköping och Oskarshamn eller om en partiledare som satt i system att utnyttja de generösa reglerna för transporter hit och resor dit som Riksdagen står för. Som om det inte räcker med det som redan finns i förtroendesänkande nyheter...?

Det finns socialdemokrater, i bloggosfären och i opinionsbildningen som försvarar Juholt med andemeningen att han inte har gjort något fel, rent juridiskt - där reglerna inte har funnits eller varit så otydliga. De som försvarar Juholt med en juridisk och bortförklarande agenda har naturligtvis rätt att tycka, tänka och uttrycka sig som de vill samtidigt som de gnäller på andra sossar som ser saken på ett lite annorlunda sätt. Men de tänker inte på partiets välmående, inte ett smack på hur de som inte är partister eller ens sossar ser på det som kommer ur drevet - Juholt kommer tyvärr för tid och evighet vara nerkletad med skiten som nu kastas oavsett om han är juridiskt oskyldig eller ej. Det Juholtska ledarskapet kommer för alltid att vara vingklippt efter det drev som nu driver, och det beror inte på juridiken utan på det här om folks syn på vad en förtroendvald kan göra och inte...

Mona Sahlin gjorde inget olagligt, hon blev aldrig fälld i en domstol för de dumheter som tvingade henne till time-out och som senare i det politiska livet alltid gav henne ett politiskt handikapp mot sina motståndare i folkets ögon. Mona Sahlin kom att få lida för sin Toblerone-affär till den dagen kom då hon lämnade över till Håkan Juholt under applådåskorna i Stockholm Waterfront. Mona var dömd av folkets tribunal, av väljarnas domstol - inget av det hon sade eller gjorde kunde göra Toblerone-affären ogjord. Det räckte med att Odell och Littorin hittade på ordet "Toblerone-politik" i valrörelsen för att sossarna skulle bli galna, galna för något som redan satt där det det satt.

Håkan Juholt har kanske inte gjort något olagligt trots att det pågår en förundersökning och trots att de regnar ner nya polisanmälningar i fallet om hyrbilarna och milersättningarna. Man kan ta Håkan i förvsar med juridiska argument, och blunda för att folket redan nu har skapat sig sin bild av en ledare som är precis som Mona var en gång tiden. Att idag stå upp för Juholt som ledare är tyvärr förenat med en dödslängtan för det egna partiet - hur trevlig, folklig och rolig han än må vara. Det är det som folk nu förstår när de höjer rösten för att få Håkan Juholt att avgå frivilligt ofrivilligt.

Håkan Juholt var tydlig, han tänker inte avgå - han tänker inte ta time-out. Avgår Håkan Juholt imorgon, eller tar time-out i övermorgon så det inte alls frivilligt utan ofrivilligt efter ett internt drev som förmodligen är ännu lite smutsigare och djävligare än det drev vi ser i media. Håkan Juholt må vara en kämpe - som har högre ambitioner än att bli en politisk parentes som satt några månader innan slutet kom - men frågan är vad han kämpar för och varför? Ett parti som inte längre kan sluta upp kring honom? En väljarkår som redan har satt sin bild av Juholt och där Mona får sin naturliga och formstöpta efterföljare...?

Dagen innan drevet gick igång så var det en röd bloggare som med sällsynt dålig timing satte rubriken "Juholt skrämmer skiten ur moderaterna" - vi skulle vara rädda för Juholt. Det är vi inte, alls - inte då, ännu mindre idag. Däremot kan man vara rädd om Juholt som person i dessa dagar. För är det inte så att det finns gränser för vad en människa kan orka med oavsett om det handlar om en sosse eller en moderat? Visst, han får skylla sig själv, han kallar sig journalist och har sett dreven i sin närhet med andra måltavlor än sig själv. Men alldeles oavsett detta, hur mycket orkar karln innan han avgår frivilligt ofrivilligt...?

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5SvD6, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, Expr1, Expr2, AB1, AB2, AB3, SVT
Bloggar: Kent, Westerholm, Böhlmark, PLC, DHE, Högberg, Tullgren, Moberg, Stenholm, Västros, Krassman, Laakso - läs!

15 kommentarer:

Anders sa...

Det kanske är dags att börja fingranska ALLA politiker som har en tongivande position i sina resp partier. Oj oj oj, vad kan vi då hitta för godsaker, som aftonbladet sen kan göra till headlines i ett antal månader, med sin utvecklade slaskjournalistik.

Boris P sa...

Juholt han kan snacka, skulle gjort sig en hacka som försäljare. Jag skulle dock inte köpa en bil av den mannen...

Anders sa...

sosseriet har ju dominerat svensk politik i hundra år och format lagar och regler så fiffigt att de säkert kan komma undan med både det ena och det andra.

För oss övriga är det dock ganska självklart att det är förbannad stöld att ta skattepengar för att betala sin särbos hyra, att ta pengar för resor som inte existerar, att ta ut milersättning för samma sträcka flera gånger etc.

Är detta allt fusk undrar man dock, eller kommer fler avslöjanden imorgon? Hur många fler kapitel finns om håkan fusk-och-ljug-holt innan den pinsamma historien är slut?

Anonym sa...

Skiten bara väller ut hela tiden. Snart är det som Mount Everest. Grov trolöshet mot huvudman hade det hetat om han inte var undantagen från lagen som riksdagsman. Kanske grov trolöshet mot sina väljare? Hade någon som inte satt i riksdagen gjort det samma hade påföljden varit ett par år bakom galler. Hur hade det sett ut om han och kulbon eventuellt blivit bosatta i sagerska palatset och stulit bordssilvret på statsbesöken? Att vara kriminell är inget man slår sig på när man är typ 45 år utan det är något som påbörjas redan i sin ungdom. Kaka söker maka. Inte heller är kriminalitet en klassfråga, här har strularen svängdörr till kassavalvet och ekonomiskt oberoende för resten av sitt politiskt aktiva liv och pensionen och kan ändå inte hålla fingrarna i styr. Man undrar hur deras valberedning kom fram till att utse honom som partiledare och varför man avvisade all kritik som framfördes? Nu kan herr Reinfeldt gå på tomgång ett tag till. Vi har klart viktigare problem i vår omvärld än ett till ledarbyte för ett oppositionsparti.

Maja sa...

Det en del kallar "ballar av stål"- inte minst Juholt själv tex "jag är av hårdare virke"- " jag har ingen glaskäke. På denna politiska nivå får man tåla"-
"man finner tröst hos sig själv"- "jag avgår inte" osv

Så säger det MIG att allt DET sammantaget i det yttre lökskalet som ses som "berömvärt trots den hårda pressen" är lika med total skamlöshet byggd på en brinnande åtrå av att stå i rampljuset- han brinner av uppmärksamheten men förstår inte att han ÄR bålet- han ser detta som ett stålbad som han ska komma stärkt ur.

Blixtarna, ifrågasättandet- allt detta är "jag syns- alltså finns jag" och han tror faktiskt att han är Guds gåva till folket. På riktigt.

När han delar upp folket i Sverige som de som är sossar och de som inte är det- svart eller vitt, så kippar man efter luft av illamående.

Men - ALLT ansvar vilar på staben; pagerna å förklädena, sopprötterna och Andnor som trodde de hade en hand i röven på honom och kunde styra hans käft, för att de visste att han skulle bli som en mal som dras mot ljuset av lycka över sin "position" och sen trodde de helt naivt att de kunde regissera honom.

Bakefter kommer släptåget av "troende" som räds sina egna ställningar OM han får kicken- alltså rabblar de samma mantra fortare och fortare med fingers crossed bakom ryggen som en sorts hysterisk besvärjelse inför att slippa stupet de ser framför sig- samtidigt som de är oförmögna att lyfta foten från gaspedalen. Creepy..

De sitter i skiten sossarna, därför att de fostrats att ledas ev EN "stark" man- den gamle sortens "ledare" med stort L tex OP-GP, de vet inte hur man ska hantera en sådan här sak, och faktumet att man rensat ut så många med hjärna, så står partiit nu som en kalkon utan huvud å försöker springa ifrån krisen.
eller;
Hjulet snurrar och hamstern har flyttat till Finspång.

Att tala "landsfaderligt" till folket om hur förstående han är över den "oro" de känner, låter som den predikan om sin egen förträfflighet som det faktiskt är och inget annat.

Den som har sett filmsnutten om den nostaligiske medarbetaren i staben krin Ipre´n fattar precis vad jag menar..
http://www.youtube.com/watch?v=uuwjUjWSArE

Daniel sa...

Gissa citatet:
"Man bör försöka följa lagar och regler, och det försöker jag göra. Men alla människor begår misstag, och jag begår misstag, och det beklagar jag"

Svar:
http://di.se/Templates/Public/Pages/ArticlePrint.aspx?pl=93272__ArticlePageProvider

Anonym sa...

Staten ska bara göra det ingen annan kan och vill - inget mer. Så slipper man giriga gamar som skor sig själva på skattepengar. Ta sen hjälp av någon som t.ex. Inga Britt Ahlenius att rensa upp i korruptionen.

Anders sa...

Det enda man blir extemt illamående av är era taffliga kommentarer om Juholt. Den klassiska grammofonskivan som hakat upp sig är verkligen gångbar på er. Maja vet du själv vad du skriver, någon skulle hjälpa dig att hitta en röd tråd i sammelsuriumet.
Hade det funnits ett VM i svammel, så är du en given finalaspirant.

Anonym sa...

Det verkar som om den sittande regeringen är rädda för Juholt och hans filosofi, och gör allt för att han skall bort, eftersom det Juholt kämpar för är rättvisa för den vanliga lilla människan, som har hamnat i kläm när Reinfeldt och hans mannar har förstört den lilla trygghet och skyddsnät som sverige har haft för de som har blivit illa drabbade.
Smutkastningen sker då enklast genom massmedia. Och mediaberget sätter genast igång sina obönhörligt lavinartade smutskastningar för att se vem som får flest nummer sålda, eller flest läsare på sin hemsida.
Media verkar skita i sanningshalten i vad som händer, och jagar i stället tittarsiffror, utan att bry sig om vad som är rätt eller fel.
Häxjakten under meddeltiden gick till på samma vis. Har vi inte mognat mer än så under alla dessa år? utan fortsätter i samma elaka vidriga stil ? Juhålt har faktiskt bett om ursäkt ! hur många politiker har gjort detta ? Han har betalt tillbaka det han är skyldig. Det är mänskligt att fela, "och den som själv är utan synd må kasta den första stenen" är det så här det skall vara ? Själv är jag handikappad och fullständigt beroende av Försäkringskassan, men fast man har läkarintyg och papper på att man inte kan jobba så verkar det som om att FK skiter i mig och många andra och vad läkarna skriver i sina intyg, och man känner sig trampad på av systemet. Nä fy faen vad jag är besviken på Reinfeldt, Ok att man vill få bort fusket, men man ska faen inte sparka på de riktigt sjuka som redan ligger ned.
Det verkar som om Reinfeldt vill införa ätterstupa igen, det ser inte bättre ut !
Jag har aldrig röstat på vare sig Moderaterna eller Socialdemokraterna, men jag ser rött när det är fullkomligt uppenbart att det enda det rör sig om är smutskastning, och mobbing av människor via massmedia.
//Skärp er för helvete !

Anders sa...

Bra rutet Anonym 01.59.

Anonym sa...

Han har betalat tillbaka, så då är det OK. Bra! Då är det fritt fram för alla att försöka få ut lite extra pengar från alla möjliga håll och skulle nån komma på oss, så är det ju bara att betala tillbaka. Då är det ju OK. Nån jävla gräns får det väl för fan vara! Det är inte OK att vi gör på det viset, varför ska det då vara OK för våra politiker?

Det är uppenbart att det är någon inom (S) som vill få bort honom, annars hade det inte "läckt" till just Aftonbladet. Hade detta kommit ut i någon av de borgerliga tidningarna hade det inte blivit samma intresse och det hade blåst över med inte lika stor misstro. Att AB dessutom fortsätter på detta sätt tyder på att de "matas" med uppgifter heal tiden. Sen att de andra hänger på, så är det ju alltid och även de vill göra "scoopet" med stort S.

Att inte ha en opposition som kan ifrågasätta, debattera och kritisera en sittande regering är till stor skada även för regeringen i sig. Det finns en risk att man blir självgod och tar sig själv för givet sittande vid makten (som S gjorde innan de förlorade valet 2006).

Att Alliansen skulle vara "rädd" för (S) skuggbudget tror jag inte ett dugg på, möjligen om skuggbudgeten hade varit väldig lik deras egen budget men med ett fåtal skillnader, nu är de inte alls lika varandra. Däremot så tro jag har man varit lite orolig för hur bra Juholt är i talarstolen, eftersom han inte riktigt har kunnat visa det genom sina svängningar hit och dit.

Gonzo

Anonym sa...

Det mesta skiten om Juholt kommer från Sveavägen 68. Rosornas krig pågår.

Anders sa...

När ska Annie Lööf hängas ut för att hon utnyttjar systemet till max av ren girighet, och har till dags dato mjölkat ut över 80000 kr
från oss skattebetalare. Detta gör hon helt medvetet till skillnad mot Juholts förvisso märkliga okunskap. Men aktiv skatte/bidragsplanering och rent skattefusk har stora delar av högern alltid applåderat. Man blir spyfärdig på ert hyckleri.

Anonym sa...

Skillnaden är att hon har frågat riksdagskansliet och fått reda på hur hon ska göra, det har inte Juholt gjort. Sen att reglerna är totalt upp åt väggarna är det ingen tvekan om. RUT-motståndare har själva utnyttjat RUT, "För så är reglerna, det är lika för alla". Samma sak här, lika regler för alla, men ta reda på vad som gäller först. Hade Juholt ringt och frågat hur han skulle göra istället för att ta för givet så hade han haft ryggen fri.

Den här Centerpartisten som har medvetet tagit emot pengar för en lägenhet som är såld och som dessutom gjort av med dem är ju ett jävla stolpskott! Det är ju en polisanmälan direkt! Den borde AB syna i sömarna!

Ursäkta om jag trampar på ömma tår, men vilka jävla idioter det sitter i Riksdagen! Hur tänker man? Tycker man verkligen att det är rätt att göra så? Det borde bli sparken rätt ut genom dörren som det hade blivit på en vanlig arbetsplats! (Om inte facket lägger sig och tycker synd om tjuven!) Fy fan för giriga politiker!

Gonzo

Anders sa...

Nu har en ny centerpartist fastnat med fingrarna i syltburken, Erik A Eriksson har plockat ut 250000 kr på 4 år för frugans boendekostnad, Erik håller nu på med att betala tillbaka 56000 kr i felaktig hyresersättning. Ånyo en centernisse som avslöjas. Väntar med spänning på någon pinsam bortförklaring från de hycklande högermegafonerna. Men som vanligt så blir det väl tyst när det gäller det egna ledet.