2011/10/06

ETT OFFENTLIGT SJÄLVMORD AV ETT HELT PARTI


Malin Appelgren, Amanda Agestav, Magda Ayoub, Harald Bergström, Andreas Carlson, Kjell Eldensjö, Annelie Enochson, Leif Hallberg, Eva Johnsson, Alwa Larsson, Torsten Larsson, Anna-Karin Klomp, Jessica Nyberg, Mikael Oscarsson, Tuve Skånberg, Lars Svensk, Roland Utbult, Erling Wälivaara, Rolf Åbjörnsson, Peter Althin, Anders Andersson, Michael Anefur, Otto von Arnold, Magnus Berntsson, Lennart Bondesson, Sven Brus, Conny Brännberg, Gunnar Canslätt, Åke Carnerö, Lars-Olof Eliasson, Margaretha Ericsson, Marie-Louise Forslund Mustaniemi, Maria Fälth, Penilla Gunther, Helena Höij, Knut Isaksson, Magnus Jacobsson, René Jaramillo, Lotta Jonsson, Veronica Kerr, Michael Kihlström, David Lega, Ulrik Lindgren, Carl-Gunnar Madestam, Niklas Matsson, Birgitta Nordvall, Liza-Maria Norlin, Irene Oskarsson, Sven-Gunnar Persson, Désirée Pethrus, Lisbeth Rydefjärd, Monica Selin, Anders Sellström, Inga Lill Siggelsten Blum, Erik Slottner, Andreas Sturesson, Annelie Sundling, Ewa Sundqvist, Ingvar Svensson, Larry Söder, Lars Thunberg, Sakarias Winberg, Andreas Brovig, Aron Modig och Christer Cederlöf.

Alla dessa namn representerar inte de väljare som KD trots allt har kvar, utan de som tycker att bästa platsen att ifrågasätta eller stå upp för ledarskapet i partiet är på SvD Brännpunkt. Det är många, det är falanger och den sistnämnda är den som sätter huvudet på spiken - KD-väljaren är inte intresserad av drev eller smutskastning. Likväl är det precis vad den näst sistnämnda, KDU-ordförande Modig presterar en dag som denna... Slut på introt, dags för inlägget.

Med risk för att trampa mina kristdemokratiska vänner på tårna så måste jag börja morgonen för att med brösttoner ventilera om det som händer i det minsta Allians-partiet - Kristdemokraterna. Det är ett parti i motvind, opinionsmässigt och mediamässigt där fokus numera ligger på de fyra första bokstäverna i partinamnet. Det är ett parti där ledarskapet ifrågasätts mest hela tiden, och där ingen tycks förstå att politiskt hantverkande är ett lagarbete - en för alla, alla för en...

Nästan varje dag så kan man på SvD Brännpunkt se olika KD-isar som står upp för sin kandidat. Ena dagen är det Mats Odell som är frälsaren och Hägglund som är satan, nästa dag är det precis tvärtom och på den tredje dagen är insändarmobben tillbaka i utgångsposition för att återigen ta hedern av den man som man i kristider borde stå upp för utåt.

"Öppen process?" kanske någon tycker att det är när KD-folket sittstrejkar på Brännpunkten och visst är det öppet, och visst kan det liknas vid en process av Kafka-dimensioner. Jämför man med den öppna process som ledde fram till Annie Lööfs val till ny Center-hövding så är det som nu sker i KD ett offentligt självmord. Där Annie Lööf, Hatten och doktorn från Gävle behandlade varandra hyfsat respektfullt så är det i KD:s fall "backstabbing" och bitterhet som slår igenom totalt. Ventilera gärna, men gör det utan att väva in tårdrypande argument som att "Göran Hägglund hälsar aldrig på oss i KDU", "Göran Hägglund svarar aldrig på samtal" och "Göran Hägglund skiter i ungdomar i KDU" typ.

Det är en sorts bitterhet det med, en bitterhet jag kan förstå från ett ungdomsförbund som söker bekräftelse även från sin partiledare men som mår bäst av att inte lyftas fram i det direkt mediaflödet annat än som tändvätska till det egna bålet. Det hade varit så enkelt att lyfta fram "sin" kandidat Mats Odell med orden att "han har ett större engagemang för oss i ungdomsförbundet" och blablabla - en motivering som istället för att sikta in sig på motkandidatens tillkortakommanden lyfter fram den egna kandidatens förtjänster. Men så verkar inte KD fungera, där Mats Odell i Hägglund-falangens ögon, förmodligen med rätt, utmålas som en bitter gubbe som skall hämnas sin förlorade statsrådspost och där Hägglund av Odell-falangen är roten till allt elände i partiet...

Jag vet inte hur många olika Brännpunkts-artiklar jag har plågat mig igenom den senaste tiden på SvD:s webbsida, där KD-folket gör sitt bästa för att efter bästa fömåga utplåna sig själva. Det kan väl ändå inte vara så att baktalande och bitterhet tilltalar folk som funderar på att välja KD som livspartner? Det kan väl ändå inte vara så att det finns någon politiskt intresserad som tycker att det som nu sker i KD:s ledarstrid sköts snyggt?

"Öppet"? Jomenvisst, men inte på ett positivt sätt. Absolut inte. Det är därför jag är så förtvivlad och upprörd en morgon som denna, för innerst inne vill jag att ni skall orka igenom er egen kris och finnas med oss abdra även i framtiden. Som ni spelar era kort nu känns mina känslor mer och mer som önskedrömmar och det är inte undra på att sosseriet sitter på vänsterflanken och gnider sina händer så att det luktar bränt kött...

Länkar Brännpunkt-orgien: SvD, SvD, SvD, SvD, SvD
Bloggar: Alliansfritt,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Bra rutet Tokmoderaten! Mats Odell är så pompös och okarismatisk att kd kommer att spela i samma liga som Feministiskt initiativ 2014 om han väljs till partiledare. Det är, precis som du skriver, så uppenbart att hans grandiosa självbild fått sig en rejäl törn av den mistade taburetten och att han därför vill ge igen. Det inser han förmodligen inte själv utan tycker sig säkert ha partiets bästa för ögonen. Måtte Göran Hägglund reda ut detta, annars ligger alliansen och därmed Sverige risigt till.

Johan

Anonym sa...

Jag hade själv en viss kontakt med Odell när han var kommunikationsminister och fick då intrycket att han var en klok karl. Jag måste tillstå att jag ibland sympatiröstat på KD när de hängt på gärsgårn. Men när Odell i en intervju om ungas boendesituation kan säga: ”Jag och min fru har köpt varsin lägenhet till våra barn. Det kan alla föräldrar göra. Våra barn är mycket nöjda.” visar han prov på en så avgrundsdjup okunnighet om marknadens mekanismer att man tar sig för pannan! Välj denne man till partiledare så kan de återgå till att vara en liten sekt i Småland!

Vanja sa...

Att det ska vara så svårt att förnya partier som har spelat ut sin roll då? Lägg ner skiten, sätt en ny fräsch och modern agenda, med värderingar som funkar i ett modernt samhälle och håll dig till vad som gäller för dagen och framtiden - inte vad som gällde igår. Detta borde både KD och framför allt sossarna göra. Man kan inte driva politik på nostalgi. Om nu KD så gärna vill vara ett parti som tilltalar abortmotståndare, då får de väl finna sig i medlems-, och väljartappet, stiga åt sidan och lämna plats åt ett nytt, friskt KD Next Edition som tilltalar en större väljargrupp?

Amanda sa...

KD. *fnissar*

Nicklas Eriksson sa...

Kådisarna ut med 3.7% borgerliga röster, ooh yesss!

Silverstolpe sa...

Vart tog, att vända andra kinden till ivägen?

Marve Fläsknäsa sa...

Äsch! KD klarar sig. Nostradamus skickade ett spam-mejl jag litar på!

"Valresultat 2014:

KD 5% --- Janne Josefsson tar över
FP 2.5% --- Björklund en skiva som hakat upp sig
M 30% --- Reinfeldt och Borg bibehåller popularitet med 27 avsnitt matlagningsprogram i TV4 om att laga falukorv och pulvermos
C 10% --- duktiga smålandstöser charmar
SD 15% --- hackar sig amatörmässigt fram
Liberaldemokraterna 2.5% --- framgång, som misslyckat FP
S 20% --- S-zombies finns
MP 10% --- klimatreligiösa finns
V 5% --- ny pladdrig partiledare charmar bolsjeviker i Blekinge och Göteborg"