2011/10/17

GOLGATA-VANDRINGEN BLIR EN ERIKSGATA...


"...och visst är det som så att rönnbären känns lite extra röda i år" sade oppositionsledaren från sin position i Riksdagens talarstol under partiledardebatten förra veckan. Det var då, i början av drevet och med en - faktiskt - såväl mänsligt som retoriskt imponerande Juholt. Idag ligger de där extra röda rönnbären på trottoarerna i väljarnas Sundbyberg, bland allmännyttans bestånd i Tyresö och på vägen ut mot fackfolket på Rönneberga ute på Lidingö. Det är nerblåsta extra röda rönnbär, söndertrampade extra röda rönnbär, extra röda rönnbär som luktar ruttet och ser allt annat än tilltalande ut trots att de för inte så länge sedan var just extra röda.

Tomheten som infinner sig efter en mediastorm är svår att hantera för oss som gärna vill tycka till om politiker och deras uppenbarelser. Från att ha raljerat över Juholts problem med att leda de sociala demokraterna på ett sätt som de verkligen skulle behöva ledas är det nu dags att skjuta in sig på Juholts retorik, på Juholts politik och på Juholts syn på den värld som både han och jag lever i. Idag skall Juholt ut i verkligheten för att möta sossar lite här och mycket där. Det är speciellt inbjudna lojalister och personalen på ABF-huset i Sundbyberg, det är fackföreningstoppar från LO på Rönneberga, Lidingö och det är inbjudna medlemmar hos den tynande skaran sossar i Tyresö. Med risk för att verka ha en lika avancerad form av hybris som den resande oppositionsledaren så tycker iallafall jag att det är anmärkningsvärt att Juholt väljer att resa till två av de platser i AB-länet där jag oftast flanerar, pratar, verkar och värker...

Juholt skall ut på sin Eriksgata till sina underhuggare och till fotfolket, de som har blivit inbjudna och utvalda att träffa sin ledare och ledstjärna - och det är nog ett måste för en ifrågasatt ledareutan förtroende att göra sin resa. Själv vill jag dela med mig av några restips på vägen, några platser på vägen som Juholt gärna kan få titta till för att se om den verklighet han så ofta beskriver stämmer överens med en annan verklighet, den verklighet som faktiskt gjorde att sossarna förlorade valet 2010 på ett historiskt uselt sätt och den verklighet som gjorde att regeringen Reinfeldt trots allt fick förnyat förtroende.

På vägen ut mot ABF-huset i Sundbyberg passerar Juholt förmodligen byggarbetsplatsen till det Nya Karolinska Sjukhuset i Solna och skulle hans sällskap mot förmodan våga svänga höger efter kaoset på andra sidan den provisoriska Solnabron så når han det gamla, sunkiga Karolinska Sjukhuset. I smältdegeln av röda tegelbyggnader ligger Radiumhemmet, platsen där man vårdar cancersjuka. Juholt kan ju svänga förbi och räkna hur många cancersjuka som i högerns kalla och blåsiga Sverige kastas ut framför ögonen på han, på hans söta pressis och alla andra överrockar som han numera måste ha med sig. För det var väl ungefär så han sade i partiledardebatten, eller...?

Om Nya Karolinska i Solna är ett byggkaos så är det ungefär vad centrala Sundbyberg också är, på vägen fram mot ABF-huset så byggs Tvärbanan längs Landsvägen, en ny bro över järnvägen parallellt med Ekensbergsbron och det satsas på infrastrukturen på ett sätt som man inte skulle kunna tro när man lyssnar på Juholt.

På andra sidan järnvägen ligger Svenska Spels huvudkontor, de enda som skall ha monopol på att göra Svensson rik. Att bli rik på tipset, på oddset eller några triss-lotter är helt okej till och med i Juholts ögon - att bli rik på arbete och egna meriter är fult och smutsigt.

Det är det som är Juholts stora problem, trots att han är i det närmaste retoriskt fulländad när han väser ur sig sin verklighet, sina bilder av ett samhälle där tack och lov inte många känner igen sig. Juholt målar med grova penseldrag, bara i allians-svart och sosse-vitt - ingen gråskala finns, inget för den sansade men ändå kritiska medborgaren att känna igen sig i.

Efter att ha minglat och fikat med några rättrogna sundbybergare är det dags för Lidingö och Rönneberga. På vägen dit passerar Juholt Norra Länkens in- och utfarter på två ställen, vid Norrtull och vid Värtahamnen i Hjorthagens skugga. Men nej, det satsas inte på infrastruktur i Alliansens Sverige.

Lidingö följs av Tyresö och vid infarten till den fantastiska skärgårdskommunen ligger McDonalds. Det är ett fast food-hak som tillhör de som snarare kan klassas som slow food-hak. Kliv gärna av och förklara för de ungdomar som står i kassan, vid grillbordet eller i närheten av fritösen varför deras jobb är värda det retoriska förakt och det ohämmade raljerandet om deras insatser för arbetslinjen. Juholt må tycka vad han vill om den sänkta restaurangmomsen, han kan till och med ha rätt i mycket av det han säger men...

Men när han gör en Wanngård 2 och börjar förlöjliga Sveriges största ungdomsarbetsgivare och alla ungdomar som sliter där har han återigen visat vad sossarna står för - där vissa jobb är skitjobb, där arbetslöshet och bidrag är bättre...

Juholts problem, förrutom trovärdigheten och förtroendet för honom som partiledare är just det att han med alldeles för yviga penseldrag, slarvig färgsättning försöker måla en tavla av Sverige som de flesta i familjen Svensson inte kommer att känna igen hur mycket de än anstränger sig. Känner inte folket igen den bild av verkligheten som deras tilltänkta kandidat förmedlar så är man snart inte längre deras kandidat. Det är det som är sosseriets problem av idag, svartmålandet och en skuggbudget som är så motsägelsefull att det krävdes tre varianter innan den godkändes ens av de mest trofasta sympatisörerna - de som sitter i Riksdagen för Håkan Juholts parti.

Håkan Juholt skall ut och resa i verkligheten, träffa partimedlemmar och fackföreningsfolk - de som fortfarande är honom trogna. Hade det inte varit bättre att sikta in sig på de som faktiskt har flytt socialdemokratin av en eller annan eller kanske massor utav anledningar? Det tror jag hade varit bättre om Juholt vill veta hur hans ledarskap bör se ut för att någon gång, någonstans om någonsin återhämta sig efter den golgata-vandring som nu mynnar ut i en Eriksgata - en Håkansgata...

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, SvD4DN, DN, Expr1, Expr2, Expr3, AB1, AB2
Bloggar: Lidby,

Bilden lånad av Tyresö Pingstkyrka

14 kommentarer:

Johan sa...

Som på ett givet kommando (!) slutar ALLA svenska journalister granska Juholts beklagliga vandel, när socialdemokraternas ledning har meddelat: Partiledaren sitter kvar.

Mycket olustigt... och avslöjande.

Jesus Christus sa...

Innan vår Partiordförande gör något annat måste han erkänna sitt beroende. När Juholt nu åker ut för att möta de vansinnigt förbannade partimedlemmarna och fackföreningarna bör han därför be samtliga att sätta sig tillsammans i en ring på golvet och inleda varje samling med följande ord: ‎”Hej. Jag heter Håkan. Jag är Ersättningsmissbrukare. Hyresersättningar, Reseersättningar, Traktamenten, Hyrbilsersättningar, Milersättningar – jag har provat på allt. Jag inser att jag är maktlös och inte längre kan hantera mitt liv. Därför överlåter jag nu min vilja och mitt liv i Ingvar Carlssons händer.”

Anonym sa...

Kjell-Olof Feldt sa något i TV4's Nyhetsmorgon som fler inom (s) borde höra. Även Stig Malm lyckades sammanfatta det i SVT.

Peter Nicklasson sa...

Dagen roligaste sanning står Jesus Christus här ovan för .... ha ha ha

Anders sa...

Kan högertomtar ha tomtar på loftet, ja uppenbarligen.
Oron hos er är stor att fokus sakta men säkert nu flyttas till allianseländet, med skämten Bildt, Björklund och Reinfeldt.

Peter Nicklasson sa...

Jag följer och deltar i en del s-bloggar.
Just nu flödar konspirationsteorierna ymnigt där, drevet var ett medvetet försök av massmedia att försöka avsätta Juholt.
Som i alla sammanhang är sanningen inte alltid så svart-vit så visst kan dessa Juholt-försvarare ha rätt i en del....
För nog finns det både en och annan dold agenda bakom.

Satt och tittade på Agenda igår kväll där Reepalu försvarade sitt "kontroversiella" förslag om temporära medborgarskap http://www.expressen.se/nyheter/1.2593417/reepalu-star-fast-vill-ha-temporara-medborgarskap
Själv bor jag nära Malmö, och har också varit uppväxt i det mest ökända området där av alla - Rosengård - och jag tycker inte alls Reepalu i just detta fallet borde fördömas. Jag ser ju hur Malmö förfaller numera och det går inte att komma ifrån att de som dominerar brottsligheten i Malmö är utlänningar (som gömmer sig bland skötsamma utlänningar).

Det råder ingen tvekan om att dessa mediaredaktioner vilar på ett antal snaskiga skandaler om diverse politiker. De publiceras inte därför exempelvis det saknas bevis, har inte rätt redaktionellt politiskt motiv, o dyl men någon matade uppenbarligen just AB med Juholt's vid det här laget gamla synder (bidragsfusket hade ju pågått sedan 2007).

Så varför publicera bidragsfusket och efterföljande drev just denna fredag?
Var det en tillfällighet?
Jag tror inte det.
När Juholt först stödde Reepalu's förslag under fredagen (som han sedan backade ifrån under sena eftermiddagen) kom också nyheten på hans påstådda bidragsfusk.
Som ett brev på posten.
Tidpunkten var ingen slump om man tror på konspirationsteorier....
Men jag har ett annat förslag till varför drevet egentligen sattes igång.
Jag tror att AB (som satt på nyheten) inte gillade detta (enligt dem SD-besmittade) förslag. Jag tror att rädslan för att deras politiska åsikter skulle bli mer rumsrena om ledande S-politiker framförde dem i debatten är så betydande att de beslöt sig för att smutskasta Juholt när han först sanktionerade Reepalu's förslag.
Juholt kunde offras, han hade ju jönsat runt en hel del och media visst att Juholts position inom partiet inte alls var så stark som toppen låter påskina.

Media är livrädda för den "danska smittan", men att skapa ett drev kring detta skulle inte funka av den anledningen att den inte ses som särskilt kontroversiell ute bland folk.
Däremot är pengar ett tabuämne i Sverige, och ve den som förhäver sig, belönar sig orättfärdigt med pengar folket själva inte får - DET är sprängstoff nog för att hålla drevet igång.
Sedan blev mobben (med rätta, eller inte beroende på egen moral och politiska hemvist) självgående.
Men det intressanta är ju att hela mediakören hoppade på tåget.
För att gå tillbaka till Reepalu. Jag anser han har rätt, det straff en kriminell riskerar, samt risken för att åka dit, är löjligt lågt jämfört med om brottslingen skickats hem till exempelvis Irak och fått ta straffet där. Därför väljer tyvärr många kriminella Sverige som bas.

Jag tänker dessutom på skriverierna om kopplingen mellan de stora pengare som bidragsfusket med falska personliga assistenter genererar till stor del skulle skickats vidare till al-Qaida (http://gt.expressen.se/nyheter/1.2253494/vastsvensk-bidragsbluff-till-al-qaida) bara tystnade....
Snart har det gått ett år sedan man började gräva i den bidragsskandalen.
Antingen var det felaktiga spekulationer - eller så tystades detta helt enkelt ned kollektivt av media och politiker.
För det har varit knäpptyst om t ex SÄPO funnit några kopplingar, eller inte.
Är inte detta märkligt?
Vore historien sann så betyder detta att vi skattebetalare finansierar internationell terrorism - med ytterst ansvar bland våra politiker. En mycket obehaglig nyhet m a o
Nu är det din uppgift att koppla ihop detta och se om du ser samma samband som jag.
Avgör själv.

Anders sa...

@Jesus Christus...hahaha dagens garv, tack för det!

Ja, ljugholt lever verkligen i en annan verklighet. Man tycker ju att efter alla fanatiska utfall om hur kalla och onda alliansens reformer varit att sosseriet borde kunde visa upp drivor med lik som fallit offer för alliansens ss-trupper. Konstigt...

Johan sa...

@Peter Nicklasson

De ledande inom ett parti (oavsett vilket) vill inte gå till val med en partiledare, som är en belastning.

När Mona Sahlins s.k. Toblerone-affär exploderade, så inträffade detta pga tillräckligt många tunga sossar inte ville ha henne som partiledare. Man trodde inte, att Mona Sahlin skulle kunna leda partiet till en valseger. Den gången var aktörerna framgångsrika och Göran Persson kunda tillträda som partiledare.

Veckan som gick, såg vi imho samma fenomen. Nu liksom då tror aktörerna inte, att Juholt kan leda partiet till en valseger.

Men av olika skäl så orkade aktörerna inte ersätta Juholt - "partiledaren sitter kvar" (ännu en tid?) meddelade VU.

Någon som vet, VEM som är den tilltänkte kronprinsen/kronprinsessan?

-----

Den teori är, att Aftonbladet/Jan Helin är s.a.s. en självständig politisk aktör. Om så skulle vara fallet (och jag är lite skeptisk - även om Jan Helin tydligen verkar ha ingripit i norska valet för några år sedan), så har Aftonbladet/Jan Helin en tilltänkt kronprins/kronprinsessa. Vem är det?

magnus sa...

Oavsett orsak (kan inte ta ställning; tror spontant att samtidigt Nicklasson och Reepalus problembeskrivning är rätt och medborgarskapsmickel dumt), färsk nyhet från twitter!

Scop: #Reepalu ändrar förslag om medborgarskap på prov till att gälla partiledarskap: "-Avsåg egentligen detta från början."

LÄNK

Hannes sa...

Tycker också det är intressant vilket fokus han lägger på. Att han behvöver ena partiet är ju rätt uppenbart, men hey, det är ju medeklassväljarna som sticker.
Nåväl, inspirerad av min turné jag var på i somras har jag gjort en turnéplan till Juholtis!

http://hanneshervieu.se/2011/10/18/juholts-turneparlor/

Visionären sa...

Nu får vi ta oss samman och försöka hjälpa Juholt i hans viktiga ämbete. Eftersom många klagar på att reglerna varit otydliga, kommer här ett förslag på tydligare regelverk (Lex Juholt).

"Reglemente om ersättningar till riksdagens ledamöter (i folkmun kallat Lex Juholt)

1§ Detta reglemente gäller ersättningar till riksdagsledamöter. Med riksdagsledamot avses person som vid allmänna val valts in till Sveriges riksdag. Med riksdagsledamot avses INTE riksdagsledamotens sambo.

2§ Med riksdagsledamotens sambo avses person som under äktenskapsliknande förhållanden varaktigt sammanbor med riksdagsledamoten, även om hon eller han kallas för kulbo eller något annat skojigt. Med sambo avses INTE riksdagsledamotens barn, oavsett om riksdagsledamoten offentligt vill uttrycka sin kärlek för dem eller ej.

3§ Riksdagsledamot som bor längre än 50 kilometer från Riksdagshuset har rätt till ersättning för kostnader för övernattningslägenhet som krävs för att riksdagsledamoten ska kunna fullgöra sitt uppdrag att närvara i riksdagen. Med övernattningslägenhet avses INTE riksdagsledamotens permanenta bostad, även om han eller hon själv anser sig bo permanent på annat håll p.g.a. samtida samboförhållande med sina barn (jfr. vad som sagts om sambo under § 2 ovan).

4§ Rätten till ersättning för övernattningslägenhet gäller INTE riksdagsledamotens sambo, särskilt inte som han eller hon bor där permanent. Att riksdagsledamotens sambo INTE är att anse som riksdagsledamot har angetts i § 1 ovan.

5§ Om riksdagsledamotens sambo permanent bor i lägenheten, trots att det är en övernattningslägenhet enligt vad som sagts i § 3 ovan, gäller rätten till ersättning endast riksdagsledamotens andel av hyreskostnaden, INTE sambons. Att riksdagsledamotens sambo INTE är att anse som riksdagsledamot har angetts i § 1 ovan.

6§ När det på ansökningsblanketten för ersättning för övernattningslägenhet anges "Min hyra" avses med detta riksdagsledamotens andel av hyreskostnaden, INTE sambons. Att riksdagsledamotens sambo INTE är att anse som riksdagsledamot har angetts i § 1 ovan.

7§ Riksdagsledamot har rätt ersättning för resor i tjänsten. Detta gäller dock inte fler än en resa vid samma tillfälle eller resor som riksdagsledamotens sambo företar. Att riksdagsledamotens sambo INTE är att anse som riksdagsledamot har angetts i § 1 ovan.

8§ Om det föreligger luckor i ovanstående regler ska Juholt ha riksdagsförvaltningens skriftliga godkännande innan han sätter igång att utnyttja av dem"

Hoppas det hjälper.

V

Hemlig spion (vi kan kalla mig Magnus A) sa...

Detta måste vara intressant för er/oss borgarbrackor, nämligen Juholt på förroendeturné i Götet. Tycker iofs inte att det är nåt märkligt med det, dvs inga extremt hemliga planer som sockerkaka till alla eller avskaffa lapplisor. Fler jobb iofs helt sensationellt (sätt gärna in 7500 kr för scoop på Paypal), men intressantast är att HJ känns helt trovärdig i att ha koll på att vara ren.

Välj nedersta av tre klipp.

bambuser.com/v/2058500

Nån sosse förmedlade detta. Om inte högersossar gör revolution (gör de nog inte) tror jag Juholt kan gå .......hyggligt.

Anders sa...

Alla kommenterare, det finns en samling pappfigurer som regerar detta landet, kanske det är dags att lägga lite energi på deras förehavande nu.

magnus sa...

Anders. Iofs konstigt att ordförande Seinfeldt avvisar ideologi men förnekar att han är idélös eftersom han är för allt som är bra, men är ändå bättre att ha dem vid makten som är för att människor skapar sina projekt i livet än att politiker stöper formar som människor ska följa.

Förresten avsåg min kommentar ovan att Juholt kan gå hyggligt om inte högersossar tar över att det kan finnas 35 procent stöd för en sosse med förmåga att formulera angrepp på motståndaren. Rent sakligt skulle det förstås vara mycket farligare för alliansen om högersossar tog över rodret i S, eftersom fler människor i verkligheten då skulle se S som ett möjligt alternativ.

Vänlig hälsning, (M)agnus