2011/10/05

VILSE WAIDELICH OCH STORPOTÄTEN JUHOLT


Innerst inne vill jag vara lika snäll mot Tommy Waidelich som jag vill vara elak mot Håkan Juholt, men det går inte ens med bästa välvilja och missriktad empati att tycka att han gör det han gör speciellt bra. För det första jag tänker på när jag ser Tommy Waidelich staka sig igenom sosseriets skuggbudget 3.0 är ett barnprogram jag såg på som en liten parvel, i en TV-soffa i plysch framför en TV-skärm. Barnprogrammet då som jag tänker på nu är Staffan Westerbergs epos "Vilse i Pannkakan" - där Tommy Waidelich är Vilse och där Håkan Juholt är Storpotäten...

Tommy Waidelich gör sig mycket bättre bredvid mig på en pinnstol på Bishop Arms med en härligt skummande öl i näven, så där härligt avslappnad och ärlig som han var innan Håkan Juholt mot all vett och sans utsåg Tommy till ny finanspolitisk talesperson. Idag är han Vilse, när han stakar fram det alla som inte är analfabeter kan läsa från Tommys PowerPoint-presentation. Storpotäten Juholt däremot tar över föreställningen och lovar att lägga pengarna han tänker sno från lunchätare och löntagare på en fantastisk satsning på svensk barnfilm - mer "Vilse i Pannkakan", mer "Syster Yster". Detta följs upp med budskapet att man i en kärv ekonomi måste prioritera.

Det finns de bland mina medbloggare som säkert kommer att analysera herrar Waidelich och Juholts alla siffror ner i minsta decimal, och jag siktar därför in mig på varför det krävdes så många försök av huller och buller, av mischmasch innan sossarnas riksdagsgrupp godkände de pappersluntor som Juholt och Waidelich gång efter annan bar in. Detta är ju skuggbudget 3.0, och inte ens när media räknar en, två, tre - tredje gång gillt och KG Bergström reagerar vilt så verkar Waidelich tro på det han har presterat. Ingen geist, inget självförtroende och helt plötsligt förstår man varför det var så lätt för riksdagsgruppen att köra över Vilse och Storpotäten. Vilse Waidelich står som en blek skugga och ser rädd ut bredvid en motsägelsernas mästare Storpotäten Juholt...

Jag tror tyvärr inte att det är tillräckligt många som sitter och tittar på SVT2 eller någon av tidningarnas webb-sändningar från spektaklet inifrån Riksdagen. Det hade varit bra med jättemånga tittare med tanke på föreställningen kvalitet.. Ett tidigare trovärdigt alternativ i svensk politik som var emot RUT är nu för detsamma - men med skillnaden att en rik barnfamilj skall få mer subventioner än en fattig ensamstående man som undertecknad. Ett tidigare statsbärande parti har blivit statstärande när man underminerar tilltron till det att man en gång presterade i retorikväg om pigjobb inte längre gäller. Det kan inte vara lätt att vara sosse när ytlighet, floskler och inkompetens är de tre ledorden på vilket man bygger sin förnyelse.

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, DN1, DN2, AB1, AB2, Expr1, Expr2
Bloggar: Böhlmark, Högberg, HBT-sossen, Stenholm, Kent, Krassman

7 kommentarer:

Nils Dacke sa...

Grattis, du är mer elak än jag med denna bloggpost. Storpotäten Juholt är ju genialt! Hela han lyser ju 70 tal när den elaka fabrikören ägde fabriken och stackars alla arbetare. Wellelich är ju bara tragisk.

Anonym sa...

Juholtarn och hans vapendragare förnekar sig inte. Först till vänster, sen till höger, sedan vänster, backa, backa...
Ny modedans eller :-)

Anonym sa...

Jag vet inte om det var medvetet, eller en oavsiktlig felskrivning, men den bloggare som häromdagen skrev "Tomme" i stället för Tommy träffade ganska rätt när det gäller stackars Waidelich.

Anonym sa...

Mer skatter, högre skatter, nya skatter, snart 102%

Anders sa...

Mer egoism, ännu mer egoism, ytterligare egoism, snart 102%, heja högern.

Den nakna framsidan sa...

Fredrik, tråkigt att du fortfarande uppehåller dig med att klistra epitet på folk.År det en del av den sveska fördumningen eller ett medvetet drag att förringa eller förnedra motståndaren. Det finns ingen originalitet i det. Originaliteten ligger i en tuff och hård retorik, som du ibland kan prestera på bästa sätt. Jag läser din blogg med fasa ibland och med stor förnöjelse ibland. Tro mig, ditt budskap går ännu bättre fram utan fördumning. Det tillför ingenting.

@ Nils Dacke
Bra, då vet vi att du sällar dig till de som förringar människor genom att sätta epitet på dom.Vore du lika aktiv om du inte gömde dig bakom en pseudonym?
Jag följer, av olika anledningar, din blogg och när du är seriös är du läsvärd. Men när vi vandrar vägen att dissa personer via namn tappar du all trovärdighet.
Notera mitt efternamn, du kan säkert göra en lustifikation av det också.
När det gäller dig och din samhällskritik så är den inte trovärdig längre. Personliga påhopp slår till slut tillbaks mot en själv.

/Peter

Dr Evil sa...

För att ta en liknelse ifrån astrofysiken: Den tidigare röda jätten har slutat som en vit dvärg.
I detta krympta format har himlakroppen ett s.k
"degenererat tillstånd"