2011/11/25

DEN POLITISKA IHÅLIGHETEN & EN IHÅLIG EK...


Under natten fälldes en ihålig ek utanför TV-huset, en avspärrad genomfartsgata kan återigen öppnas och ingen behöver längre vara rädd att få ett tusenårigt träd i skallen när man flanerar längs Oxenstiernsgatan. Det krävde 40 poliser för att avlägsna de svenska motsvarigheterna till aktivisterna på Tahirtorget i Kairo. De män och kvinnor ur ordningsmakten som bara gjorde sitt jobb fick höra både kränkande påhopp och den svenska nationalsången på trumpet medan de bar bort den ena stollen efter den andra innan motorsågsmassakern kunde börja...

"Det är ett jättestort håll i den och det är några decimeter frisk ved i ena kanten" berättar en av poliserna efter det att eken fallit för motorsågar innan orkanen Berit hade skickat den i backen tillsammans med ett gäng understimulerade pensionärer i trädkronan över ett gäng skolkande skolbarn som förmodligen inte begrepp bättre. En ek, förvisso gammal men rutten - ett träd i den huvudstad och storstad man knappt kan skönja i all grönska när man flyger in mot Arlanda - fick så många att engagera sig.

Det handlade tydligen om att rädda Stockholm som en grön stad, när både Djurgården och Gärdet låg ett stenkast från den där eken med allt vad grönska innebär. Trångsyntheten visste inga gränser. Det var viktigare att stå upp för ett träd än den där bilen, barnvagnen eller flanören som förr eller senare skulle få eken i huvudet vid ett olämpligt tillfälle.

Socialdemokraterna i Stockholms stadshus ville att eken skulle få stå kvar, eller iallafall att ärendet skulle dras i en jättelång långbänk. Litegrann som hur samma sossar ser på Slussen, där betong och murbruk trillar ner i skallen på de som försöker överleva vardagen i kollektivtrafiknavet och vägklövern. Socialdemokratin står upp för ställen som är farliga för folket, man drar gärna beslut i långbänk och när man som i fallet med Slussen är på väg att sätta spaden i jorden för den nödvändiga renoveringen och ombyggnaden så börjar man obstruera. Socialdemokraterna i Stockholm har inga problem med att låta en flera decennier lång politisk fars ta ytterligare något decennium bara för att man gillar att skapa problem för de som har fräckheten att ta makten och härligheten från de som är ämnade att styra Sverige och Stockholm i tid och evighet...

Håkan Juholt skriver dagen till ära en debattartikel i SvD där han listar de fyra frågor som han tänker driva som oppositions- och opinionsledare. Håkan Juholt nämner förvånande nog inte räddandet av en rutten och numera fälld ek på Östermalm eller ambitionerna att återigen sätta stopp för en nödvändig renovering och ombyggnad av Slussen - trots att det är huvudstads-sossarnas två hjärtefrågor, eller där eken var en hjärtefråga till cirka klockan 05:00 imorse.

Håkan Juholt maler på som en skiva som har hakat upp sig, om sin sociala demokrati, om den kunskapsbaserade ekonomin och mot den segregerade skolan - där alliansen tydligen då måste stå för en icke-kunskapsbaserad ekonomi och en segregerad skola. Håkan fortsätter om medborgarvärde istället för marknadsvärde, där enbart statliga monopol kan sälja mediciner under kontorstid eller leverera el. Håkan pratar om infrastruktursatsningar och om ett intimt samarbete för mellan näringsliv, staten, partiet och fackföreningsrörelsen där iallafall vissa LO-förbund skall ta över lagstiftandet om man skall ta Juholt på allvar.

Igår nåddes Sveavägen 68 av nyheten att det är fler sossar som tycker att Juholt skall avgå än de som vill att han skall stanna. Det finns tydligen en gräns vad avser retoriskt snömos även från de som faktiskt fortfarande är sossar. Liza Marklund är en sådan sosse, Jonas Gardell en annan - och ute i verkligheten, bortanför Juholts konstateranden om att han har starkt stöd, att partiet mår bra, att det minsann inte är någon kris i sosseriet - finns många, många fler sossar som tycker som Marklund och Gardell.

Idag nås Sveavägen 68 av ytterligare en opinionsundersökning där sossarna visar upp bilden av sig själva som en blek skugga av något som en gång var. Socialdemokraterna är ett fjärdedelspart, hälften så stort som de där hälften-partiet man var när folket och väljarna hade förtroende för partiets politik, relevans och ledarskap. Idag finns ingenting alls kvar av det där, alls. Idag kan Håkan Juholt fortsätta att fylla på floskelfloden med nya floskler utan att någon, någonstans, någonsin eller någon gång tar honom på allvar. Det är ett parti på väg mot katastrofen - men i Juholts värld är allt bra och kommer att bli ännu bättre bara han får tjata in sitt budskap till väljarna fram till 2014. Tillåt mig att tvivla...

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, DN1, DN2, DN3, AB1, AB2, Expr1, Expr2,
Bloggar: Västros, Böhlmark

10 kommentarer:

sören sa...

Ja, en övergammal varelse. En envis anakronism som stått still och sett världen springa förbi medan den står kvar, i vägen, i en svunnen tid. Ruttnande, ihålig och i total avsaknad av livskraft...det är väl klart att vänstern vill försvara ett träd de ser sig själva i.

Skicka räkningen på de 40 poliserna till ljugholt, det kan han gott betala från sin flermiljoners pamp-lön.

magnus sa...

Vad ni mobbar eken bara för att denna var gammal! Tänk istället på vilka skalder denne bevittnat! Och hur reklammässigt tror reklammässiga Nya Moderaterna det reklammässigt är att marodera ett träd, i ett reklammässigt perspektiv!

Nej, eken har blivit vår tids stora fråga i clinch med Strindbergs "luft och ljus" ...vad jag nu menar med det? Ingen aning faktiskt. (Sh*t!)

Karin Månsdotter sa...

Funderade lite på om aktivisterna var desamma som var med i "Almstriden i Kungsträdgården" för 40 år sedan, men tycker att i så fall borde de vara lite äldre än de som syns på fotot...

Är det så att stockholmarna är beredda att gå till strid så fort man ska fälla några träd?

Adrian sa...

Men tänk om eken falligt vid ett lämpligt tillfälle och tex i huvudet på nästa Hitler?

Problemet är att det är en ball ek om politiska särintressen ska styra i mitt liv vill jag åtminståpnde ha litte balla träd och spänning i tillvaron.

Adrian sa...

Men tänk om eken falligt vid ett lämpligt tillfälle och tex i huvudet på nästa Hitler?

Problemet är att det är en ball ek om politiska särintressen ska styra i mitt liv vill jag åtminståpnde ha litte balla träd och spänning i tillvaron.

Anonym sa...

Är utlandssvensk och har på något konstigt sätt myst när jag läst i nyheterna om denna ek. Europa, euro håller på att gå under men detta fastnar folk för. Får nån slags varm känsla att gamla Sverige är sig likt.

Tack för en underbar blogg

Anders sa...

Någon högertok som vill kommentera ledaren i AB igår. Där Katrine Kielos hävdade att det är högerns fel, att euron och Europa snart barkar käpprätt åt helvete. Detta med tanke på 01:05:s kommentar.

stackars knohultarn sa...

Reinfeldt har enligt ett kvällsblad gått om Juholt som festprisse i svenska folkets ögon -- nu är de väl ändå orättvisa, svenskarna!

stackars knohultarn sa...

Glömde URL i Expressen-länk om att snusförnufts-Fredde är mer populär som bordsgranne (vad nu det har med politik att göra?).

Björn Karlsson arkitekturstudent sa...

Konstaterar att du vill beröva mig ett av de viktigaste formelementen i min strävan att lyfta Stockholm till andra huvudstäders attraktivitet. Användandet av träd och grönska i gaturum är dessutom inte något som är speciellt för Sverige. Lämna gärna den trygga ankdammen och ta en promenad i Paris eller Rom så kanske du förstår. Prova också på att plugga någon kurs vid ett universitet. Både vid SU, KTH och SLU får man tidigt lära att fullvuxna ekar ska vara ihåliga.

(Aldrig mer på Moderat)