2011/11/21

FALLER FRITT SOM I EN DRÖM...


Opinionsundersökning efter opinionsundersökning säger samma sak med sina siffror, om ett parti som faller fritt som i en dröm. Socialdemokraterna under Håkan Juholts ledarskap och med Tommy Waidelich som "opinionsledarens" siffernisse är för SAP själva en mardröm, och för oss med hjärtat till höger i bröstkorgen en dröm...

Opinionsundersökning efter opinionsundersökning berättar samma historia, och i den mån man kan ifrågasätta relevansen i siffrorna från de olika opinionsinstituten så borde ingen politisk förstå-sig-påare nu kunna säga "socialdemokraterna", "optimism" och "framgång" ens i samma stycke. Håkan Juholt kan. Håkan Juholt målar en svart tillvaro i så ljusa färger att ingen längre förstår var han befinner sig, eller när han befinner sig där.

Thomas Östros satt i Agenda igår, och jämförde Håkan Juholts ledarskap och ledarstil med en popcorn-maskin - och Östros kunde inte pressa ut de där orden "Jag har förtroende för Håkan Juholt som socialdemokratisk partiordförande" ur sin oftast hånflinande mun. Det blev något om att Östros har förtroende för det Verkställande Utskottet i Partiet, och om dom har förtroende för Juholt så har Östros förtroende för att de vet vad de gör.

Thomas Östros satt i Agenda igår och positionerade sig. Precis som i fallet med Mona Sahlin, som innan Håkan Juholts inträde i den socialdemokratiska hetluften framstod som den sämsta partiledaren sossarna hade kvoterat in så känns Östros hästlängder bättre än sin efterträdare.

Trots allt och egentligen mot bättre vetande är det så, Mona var en dröm jämfört med Juholt, Östros var kunnigheten personifierad där brevbärare Waidelich ger okunnigheten ett ansikte. När Juholt påbörjade sitt eget lagbygge så förstärktes Rörelsens "Brain Drain" till historiskt skrämmande nivåer, ungefär på samma sätt som dagens opinionsundersökningar för den med hjärtat till vänster måste läsa SKOP, Demoskop, United Minds och SIFO med skräck i blicken...

Man skulle kunna sitta och jubla över att mer än var tredje svensk numera titulerar sig moderat när det kommer till politik, men om det finns något som Juholt mot alla odds har rätt i när han pratar politik så är det att regeringen är trött och visionslös, där det mest spännande inför framtiden är ett nytt jobbskatteavdrag. Det tragiska är att med en sådan opposition som firma Juholt och Waidelich bjuder Sverige på så fungerar det utmärkt för statsminister Reinfeldt att sitta i hörnrummet på Rosenbad och samla navelludd för att tilltala mer än var tredje svensk.

Det fruktansvärda är att en regering som förvaltar, förvisso förtjänstfullt, utan nya idéer på våra framtida problem kan sitta och gäspa sig igenom en mandatperiod bara för att ingen har ett kryddmått av förtroende för Håkan Juholt som oppositionsledare och statsministerkandidat för det röda laget. Men så är läget nu, och visst är försiktigheten som är det enda som Regeringen Reinfeldt utstrålar idag rätt i tiden när ingen vet vad krisen i vår omvärld tar vägen och hur vi måste parera för att minimera följderna för oss här uppe i norr som till skillnad mot de i söder faktiskt håller koll på plus och minus.

Men vad skall regeringen ta sig för när krisen är över, vilka visioner finns det då att omsätta i den politiska praktiken? Handlar det bara om fler jobbskatteavdrag? Eller kan det finnas andra frihetliga reformer att plocka fram? Tydlighet skriker jag efter när oppositionen är otydlig i handling men tydlig i sin retorik och i sin flod av floskler...

Jag tyckter att vi borde han använt tiden då sossarna tjafsade fram Håkan Juholt till sin nya partiledare till att redan i svallvågorna efter valet 2010 hitta den där framgångsvågen att surfa på fram till 2014. Politisk framgång är inte förvaltande, politisk framgång når man inte genom att tycka att visioner är dyra och farliga - politisk framgång får man genom att prioritera rätt, tänka rätt och faktiskt visa vad man vill ändra - inte vad man vill behålla. Det går att berätta redan nu. Det går att ha visioner, som kan kosta - man behöver inte datumsätta allt. Det går faktiskt att köra i full fart in i framtiden när den man tävlar mot har lagt i backen mot det gamla 70-talet...

En usel opposition lägger grunden för en trött och självgod regering. Därför är regeringen Reinfeldts svagheter faktiskt socialdemokraternas och Håkan Juholts fel. Hur mycket måste man anstränga sig, hur mycket behöver man prestera när man möter en opposition som faller fritt som i en dröm...?

Länkar: SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvDSvD, SvD BrP, DN, DN, DN, AB, Expr
Bloggar: Högberg, Böhlmark, Stenholm, Westerholm, Västros

10 kommentarer:

Anders sa...

Verkar bara underligt att svenskarna inte fattat vad de röstar på t ex, allt högre ungdomsarbetslöshet, försämrade skolresultat, sämre sjuk och äldrevård, stigande generell arbetslöshet, pensionärer som ej kompenserats trots tidigare löften, skandalösa prioriteringar hos våra sjukhus - där de sjukaste inte är lönsamma (Karolinska), sänkta a-kassor och sjukersättningar mm. Välfärden och tryggheten för de svagaste moteras sakta men säkert ner och svenska folket bara ser på, krampaktigt hållandes en tusenlapp, som snart är uppäten av en ökande inflation.

Anonym sa...

Det finns jätte mycket mer att göra för företagarna. Vi måste få små och medelstora företag att växa. Företagarna beskattas hårt från första intjänade kronan och det kostar mycket för ett litet företag att växa och investera.

Sänk skatterna för företagarna , så att vi får fler "IKEA" och att dessa stannar kvar i landet!

Det offentliga sektorn måste bantas ner och effektiviseras. Våra skattepengar slösas bort av okunniga politiker. (Korrupta politiker måste bytas ut )

Inkomstskatterna skall sänkas ytterligare för Svensson. Varför skall vi (pga. Höga skatter) tvingas låna långt över skorstenen för att ha råd att bo? Varför skall Svensson ha betydligt lägre köpkraft än exempelvis tysken??

Det finns massor att göra!! Förbättra för vanligt folk - så är sossarna eliminerade för all framtid!!

Minska också invandringen (ta bara in de verkliga flyktingarna). Enkla arbeten skall i första hand gå till svenska ungdomar. När jag gick på gymnasiet så jobbade jag extra som diskare, hemtjänst mm. Sådana jobb finns
inte längre..

Det finns massor att göra..men M har blivit för PK. Jag tycker att Reinfeldt visar ett märkligt förakt för väljarna. Det är hans skyldighet att se till svenska folkets bästa..

//Kajsa

Johan sa...

Anders Linder skrev en utmärkt ledare.

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/sa-tappar-de-maktiga-greppet_6647872.svd

I en kommentar sammanfattas utvecklingen inom moderaterna i en pregnant mening:

"M kapitulerade inför Journalistpartiet någon gång 2003 eller så."

Det här slår väl huvudet på spiken?

Journalistpartiets uppfattning om frihet, det är ff.a. friheten för friska, icke-arbetande personer (svenskar och främst icke-svenskar) att inrätta sitt liv så bekvämt som möjligt på bekostnad av svenska skattebetalare .

Fri invandring är därför en frihetlig reform för dem som invandrar ... och det har Alliansen i praktiken redan infört inte minst genom att tillgodose miljöpartiets önskemål.

Fri tillgång till sjukvården (utöver akutsjukvården) för människor, som väljer att uppehålla sig illegalt i landet, det har Alliansen infört enl. Journalistpartiets (och miljöpartiets) önskemål... på bekostnad av de sjuka, som redan finns i landet. Det finns ju ingen ledig kapacitet inom sjukvården, så ett (ännu större) inflöde av redan sjuka människor kommer att ytterligare öka sjukvårdsransoneringen.

Finns det några ytterligare visoner om "frihetliga reformer", som skulle ha Journalistpartiets gillande, som moderaterna kan genomföra ??

Jag såg någon socialdemokrat alt. miljöpartist framföra, att friska, bidragsförsörjda människor som inte jobbar bör ha ett större disponibelt ekonomisk utrymme än någon som jobbar, eftersom den icke-arbetande har betydligt mer fritid (än någon som arbetar)... och med mer fritid behöver man mer pengar.

Men det vore kanske en frihetsreform som t.o.m. Reinfeldt (åtminstone f.n.?) skulle dra sig lite för att öppet lansera - även om Journalistpartiet förmodligen skulle ställa sig positivt.

Reinfeldt lät förstå, att han kunde tänka sig en inkvotering av kvinnor till lukrativa poster - då något sådant har ett starkt stöd hos Journalistpartiet. Men det är ju rätt svårsålt som en "frihetsreform"... även om det givetvis är teoretiskt möjligt att lansera kvotering som "friheten att bli inkvoterad", "friheten att genom inkvotering få sina drömmar uppfyllda" el. dyl.

Anonym sa...

Bra Johan!
Du slog huvudet på spiken.
Jag tror att Alliansen blev rädda för journalistpartiet när det vann valet 2006 och tvingades sparka ut kompetenta personer på grund av struntsaker ( tv-licens mm.).

Vi väljer ju våra politiker för att de skall göra vad som är bäst för oss svenskar och inte för att de skall vara journalistpartiet till lags. Svenska journalister är ju dessutom väldigt åt vänster och extremt dåligt pålästa. Skönt med internet så att man kan söka information på annat håll.
(Läser ofta Merit Wagers blogg)

Jag ser inte längre så ljust på framtiden och man får en känsla av att våra politiker inte alls vet vad de sysslar med och vad det får för konsekvenser.
Misstänker att kompetens kommer att flytta utomlands och att Sveriges framtid kommer att vara fattigt.

Bosse sa...

Ja, det nuvarande Partiet är en fars. Det betyder inte att det komma tillbaka i regeringsställning 2014. Se på hur det gick i Spanien. När folk är missnöjda med regeringspartiets nedskärningspolitik så röstar de fram en ny regering för sakens skull. Även om det nya partiet som får den något tveksamma förmånen att komma i regeringsställning kommer att skära ännu mer. Den svenska borgerligheten kommer inte att falla för att den är dålig utan för att väljarna vill ha något annat, även om detta annat skulle vara ännu sämre. Det kallas för demokrati.

Isak sa...

Alliansen har ju bara börjat! Det finns massvis med frihetsreformer som väntar på att bli genomförda snarast (en del av dem kanske efter 2014 för att kunna rösta ner det rödgrönbruna blocket i riksdagen). En del har nämnts redan, som skattenivåer och regelkrångel. En del handlar om att skära bort onödigt slöseri från stat och myndigheter. En del handlar om att ta fackets döda hand bort från alla jobbskapande företag, ge mer makt till den enskillde individen och familjen.

Ännu ett exempel är avvecklingen av det förhatliga systembolaget. Jag är själv nykterist men ser det som en mkt stor frihetsseger den dagen vi vuxna svenskar kan gå in på ica eller lidl och köpa vad vi vill i dryckesväg, utan sossestatens förmyndande.

En annan viktig reform som går lite av sig självt nu är avsossefieringen av svenska myndigheter och verk. Dels för att minska sossarnas inflytande och dels genom att öka myndigheternas kompetens (förhoppningsvis).

You aint seen nothing yet!

Ansvaret för opinionsbildning kan dock inte ligga på en regering. Varför skall vi sitta på soffan och slött undra vad regering gjort idag? Nej, låt oss jaga regeringen och Sverige framför oss i en frihetlig riktning.

Anonym sa...

Hej!

Här sticker en sverigedemokrat upp huvudet!

Sov gott allihopa!

Claes

Anonym sa...

Håller i princip med dig men....raljerande som en livsstil!! Att du bara orkar. Hånfullhet klär dig.

Tokmoderaten sa...

Ja, det är jobbigt - men nåon måste stå för det hånfulla i den politiska debatten. Jag fyllde tomrummet med hela min feta kropp, och kan nu inte ta mig ur situationen... Tråkigt värre faktiskt.

Anonym sa...

Journalistpartiet består till en alltför stor del av alkisar och knarkare och när sådana får sätta agendan blir allt fel. Se själv innehållet i artiklarna de skriver i dagstidningarna.