2011/11/18

JUHOLT, HÅNSKRATTANDET OCH ELRÄKNINGEN


Ta mod till dig, gå fram till den där främmande personen på gatan som du är på väg att möta och ställ frågan som Håkan Juholt nog inte vill höra svaret på. Vilket experiment i svensk politik upplever du just nu som mest misslyckat - Alliansregeringen eller Håkan Juholts sociala demokrati? Fyllgubben eller pundaren som inte fattade frågan kanske brölar regeringen, men varje nykter svensk med någon form av en fungerande perceptionsförförmåga kommer att svara Håkan Juholts sociala demokrati. Det är ett ledarskap i opposition som är så undermåligt att om ledarskapet flyttade in på Rosenbad så skulle ingen inom eller utanför landets gränser längre kunna ta Sverige på allvar...

Det är mycket Juholt nu. Inte en dag utan Juholt, inte en tidning eller nyhetswebsida utan denna Juholt på en framträdande plats. Hade det stämt att all media är bra media så borde folket kring Juholt vara jätteglada att han cirkulerar där han cirkulerar och långt felr hade kanske svarat Alliansregeringen på den där frågan. Men fallet Juholt tycks, tillsammans med sin företräderska Mona, var de två undantagen som bekräftar regeln - där mer media snarare är förödande...

Jag har skrivit om det tidigare, och jag växlar in på samma spår igen - innan växlarna har frusit fast i den stundande kalla vintern i det allt bistrare Sverige. Det handlar om Juholts liv i en parallell verklighet, där allt är frid och fröjd - där partiordföranden blir glad, munter, uppiggad och peppad av tillvaron i sitt parti. Detta medan de vanliga fotfolket sliter sitt hår i förtvivlan, gråter över ett ledarskap som leder partiet in i ett förfall och aldrig någonsin, någonstans eller någon gång får känna sig sådär lyckliga som Håkan Juholt är nu.

En överlevnadsmekanism? Ett sätt att orka med? Eller är han bara i en annan värld, Håkan Juholt? Folket har inte förtroende för honom som ledare, inte ens en majoritet av de egna väljarna. Motvinden är total och av orkanstyrka rakt in i det Juholtska plytet men allt är härligt, och det skall bli så skönt när vintern kommer med skyhöga elpriser och inställda tåg - så att Allians-experimentet kan rasa ihop.

Tänk vad kul för Håkan Juholt när ännu en barnfamilj får strömmen avstängd när de inte mäktar med räkningen bara för att elpriserna i spåren av bland annat nedläggningen av Barsebäck har skjutit i höjden. Tänk så skönt för Håkan när Svensson står på perrongen i Tumba och väntar på ett tåg mot Stockholm bara att växlarna mellan Östertälje och Rönninge frusit sönder i spåren av decennier av eftersatt järnvägsunderhåll. Tänk vad skönt för Håkan Juholt att kunna lägga all skuld på den regering som sitter där idag, och inte själv behöva ta ansvar för vad hans eget parti har gjort när de under majoriteten av Sveriges moderna historia har styrt Sverige.

Håkan Juholt är en politiker som inte har förtroende hos väljarna, och det är inte så konstigt - alls. Svenska väljare är nämligen inte så dumma i huvudet som Håkan Juholt vill ha dom till, kanske med sitt eget intellekt som mall för alla andra. Väljarna ser längre tillbaka i tiden än till den förra, eller förrförra vintern. De fattar att det inte är Catarina Elmsäter-Svärd eller inte ens Åsa Torstensson som är skyldiga till att järnvägsnätet är i behov av runda slängar 30-40 miljarder kronor i satsningar för att komma i kapp av åratal av socialdemokratisk osthyvelspolitik. Väljarna ser sambandet mellan elbrist, elräkningens storlek och den gisslan-situation Göran Persson befann sig när Miljömupparna utpressade honom och fungerande kärnkraftverk stängdes bara därför att...

Håkan Juholt ser framtiden an med tillförsikt. Får bara Svensson lida litegrann eller rätt så mycket i vinter så kommer de att överge Alliansen och komma till Juholts lag - så ser planen ut. Att Juholts egna lösningar på elbrist eller infrastrukturproblem bara finns i hans fantasi och utan täckning ekonomiskt spelar liksom ingen roll.

Håkan Juholt är en billig politiker som kör med billiga knep, som hänger upp sin retorik på transparenta floskelorgier och trams. Håkan Juholt är en partiledare utan något som helst förtroende bland väljarna, och det är konstigt. Det konstiga är att han inte har vett att fatta själv varthän det barkar. Kanske har det med verklighetsflyktandet att gör, vem vet...

Länkar: SvD, SvD, DN, AB
Bloggar: Radikalen,

16 kommentarer:

Anonym sa...

Väl skrivet!

Maja sa...

Detta är ju bätter (?) än vilken dokusåpaproduktion som helst, men är det nån som vet vars "of"knappen sitter?

Anders sa...

Nja, din besatthet av Juholt börjar
numera kombineras med en lite underlig besserwisserattityd.

Anonym sa...

I grunden är det ju inte Juholt som är problemet. Det är ju Partiet som inte begrep bättre vid valet av ordförande och fortfarande inte begriper vilken politisk högriskolycka de har som förgrundsgestalt. Vilket vi ska vara ytterst tacksamma för.

Fredrik i Sollentuna sa...

Han har skaffat nya glasögon...

Karlaz sa...

Jag tycker synd om det Socialdemokratiska partiet som måste dras med Håkan Juholt. Byt ut nu!

Roggan sa...

Så lite illa Juholt gjort jämfört med alliansen är skam. De som röstade på alliansen ville ha några hundralappar mer i plånboken samtidigt som cancersjuka skulle jobba. Dessutom var det några inom alliansen som utnyttjade det bidraget värre, Eriksson, Erlandsson. Men det räknas väl inte. Snacka om att nervärdera människor. Hur illa ställt är det med privata äldreboende ? Alliansen + Carema = låt de äldre lida.
Så illa som alliansen skött detta med Carema så bäddar det för Sd. T.o.m. Borg erkände att Göran Persson hade fixat en stor buffert.

Anonym sa...

"aldrig någonsin, någonstans eller någon gång" hahahahaha

Jaqueline sa...

Vart det ljugholt som stal böcker i nån bokhandel?
Personen i aftonbladets notis hade namnet och utseendet skyddat. Kanske om den misstänkte flyttat till Halmstad och blev moderat att vi fick veta namn och utseende utan mankemang.

cfr sa...

Politiker är helt vanliga människor med storhetsvansinne.

Anders sa...

Jaqueline, du verkar inte har fattat det, men det är moderaterna som skyddas av media. Nu är det tydligen ok enligt din högermoral att kasta ur sig ogrundade anklagelser. Samma gamla högerhyckleri.

Mr Speck sa...

Beträffande den unga sossekvinna som stal böcker så pröva att googla och klicka länk till Flashback.

Jag vill inte direkt nämna namnet, det finns ju ändå en liten sannolikhet för att uppgiften är felaktig.

Så kan man ju undra varför damen beter sig på ett sådant knasigt sätt.
Jag misstänker att socialdemokratins accellerande implosion nu ger utslag i rent mentala förrvirringstillstånd bland medlemarna. Ja jäklars om några månader kanske vi står med en kvarts miljon dreglande kretiner som måste omyndigförklaras och få vård på anstalt ?

Sören sa...

@jaqueline

Tänkte precis samma sak. När det gäller en okänd kommunalpolitiker som är m-märkt hinner han inte knäppa upp gylfen innan hans namn och bild sprids i samtliga vänstertidningar, men här har vi en person som tydligen gör anspråk på att bli en framtida fifflare-in-chief för sosseriet - totalt skyddad.

Fick vi förresten någonsin veta namnen på de där fackpamparna/sossekandidaterna som togs på bar gärning med horor i sosse-fackens övernattningslägenheter förra året?

Anonym sa...

"Under hösten 2010 utsågs hon till ordförande i Socialdemokraternas kriskommision med temat Idédebatt." från Wikileaks
Idéstöld, boklån eller varför inte plagiatunderlag - man får många associationer.
Kommer nu idédebatten att avstanna inom S, eller är detta ett tillskott för KRIS - intern(t) skämt....

Karpstryparn sa...

Klockren jämförelse mellan Håkan Juholt och Josef Stalin.

Anders sa...

Sillstryparn, du som gillar SD och deras föregångare Framstegspartiet och BSS, som hade gott om gamla nazister i sina partiledningar, är helt klart för trög för att fatta vem du kan jämföras med....

Sur-Sören, din logik är så snurrig att du borde få konstant huvudvärk.
Moderater frias oavsett deras handlingar, men alla sossar ska jagas för minsta lilla företeelse.
Men det går bara att ha medlidande med dina infantila kommentarer.
Vilken liten högertomte du är Sur-Sören.