2011/05/11

ATT VRIDA TILL BUDSKAPEN INFÖR ETT VAL...


Håkan Juholt leder sitt parti efter devisen "backa bandet" och när nu valrörelsen rör på sig i Västra Götaland med samma Juholt på plats så backar han bandet till valrörelsen 2006, och Sundbybergs stad. Valdagen 2006 stod jag i 6 timmar utanför Alby skola i Sundbyberg och langade ut valsedlar till alla de boende i stadsdelen som ville ha just mina valsedlar, de där valsedlarna där namnet Fredrik Antonsson var förkryssat...

Vid sidan av skolan satt en moderat valaffisch kvar trots en våg av vandalism riktad mot partiernas papp-propaganda. På den valaffischen var budskapet tydligt - "Lägg inte ner den här skolan!". Naturligtvis var budskapet sant, men det fanns de som läste budskapet som vi ville att de skulle läsa det, eller inte. Socialdemokraterna i stan hade inte heller några ambitioner, som vi kände till eller anade, om att lägga ner skolan i Lilla Alby - men det var vad folk inbillade sig när det läste affischen.

Mot mig stormade en rätt upprörd man fram. Han var förmodligen pappa till någon eller några av eleverna på Alby skola. "Vill sossarna lägga ner Alby skola?" frågade han mig högljutt inför alla de församlade valsedelsutdelarna medan han pekade på valaffischen. Eftersom man inte skall diskutera politik i vallokalens omedelbara närhet gick vi ner på gatan, bort från entrén och jag förklarade att "Det vet jag inget om. Vi vill inte stänga Alby Skola, det är budskapet!". Han köpte inte riktigt mitt resonemang. Han tyckte att politik handlar om att tycka olika, och om vi moderater inte vill stänga en skola på en valaffisch så borde det innebära att sossarna som inte har satt upp någon affisch med det budskapet måste tycka att en nedläggning skulle vara en bra idé...

Jag förklarade att jag inte trodde att det fanns på sossarnas agenda, i nuläget iallafall, att stänga skolan och det fällde avgörandet. Mannen skulle rösta på sossarna, och han skulle göra det för att vi skrämde upp väljarna med vårt budskap om att inte stänga skolan ifall vi fick makten. Det var falsk propaganda, det var ett sätt att lura väljarna tyckte han medan han stegade fram till sosse-tanten och tog hennes valsedlar, och bara hennes. Vi moderater förlorade en röst på en valaffisch som egentligen bara var sann, och fem år senare har Håkan Juholt backat bandet till 2006 och Sundbyberg när han står på Kungsportsplatsen i Göteborg och orerar om "Sälj inte ut våra sjukhus!" när han vet att det inte finns på agendan för Alliansen i regionen Västra Götaland.

"Sälj inte ut våra sjukhus!" skriker Juholt och kräver att Reinfeldt av alla, som inte har med saken att göra skall lova att hans partivänner låter all sjukvård stanna i "landstingets" trygga famn. Att jag själv tycker att Mölndal eller Östra som ett privat alternativ i Göteborg, som Sankt Göran i Stockholm, skulle jaga landstingets monopolvård till bättre resultat och kortare köer är en annan sak - moderaterna i Västra Götland har inga sådana tankar just nu. Men lik förbannat står han där, mannen med mustaschen och skrämmer upp en befolkning som tror att tryggheten och människovärdet bara kommer med monopolet...

Det är inte så många dagar kvar innan extravalen, och mitt förslag till partivännerna är att omedelbart avkräva Juholt ett löfte om att inte lägga ner Chalmers, samtidigt som gödslar Göteborg med affischer som säger "Rädda Chalmers!". Sedan kan man även passa på att affischera infarterna till Kungälv med affischer som säger "Spräng inte bort Kungälv!" och längs avenyn skicka ut MUF-are med flygblad som berättar för väljarna att vi är emot en ny motorväg på Avenyn. Vid broarna över Göta Älv kan vi hänga banderoller om att "Vi värnar Älvsborgsbrons framtid - Ingen färja över Älven!". Det är bara att sätta sig i valstugorna runtom i Västra Götland och hitta på nya budskap i samma anda som Juholts backade band-strategier.

Det sägs att det är livsviktigt för Håkan Juholt att lyfta sosseriet i de här extravalen, och det är det nog. Håkan Juholt behöver köpa sig lite tid inför framtiden, en framtid då han kommer att bli ifrågasatt för sitt politiska ledarskap som den nödlösning och den extrema kompromisskandidat som han är och som Berit Andnor krystade ur sig i den elften timmen bara för att hitta någon, något, någongång. Juholt kommer överleva förluster eller bara marginella förbättringar i valen, men han kommer lik förbannat att fortsätta att vara en nödlösning utan erfarenhet som sparkat de mest erfarna omkring sig för att kunna bygga på något... nygammalt?

Länkar: AB1, AB2, GP, Expr1, Expr2, DN,
Bloggar: Moberg, Västros

4 kommentarer:

Staffan Lindström sa...

Käre Fredrik, det vi sossar får luft i lungorna av vid det här tillfället är det faktum att Johnny Magnusson vid valdebatten inför höstens val just sa att han kunde tänka sig att sälja ut sjukvård. Det tillsammans med förslaget om utmaningsrätt som kan tvinga fram upphandlingar visar tydligt vad Moderaterna vill om de får makten.
Det är mycket underligt att era företrädare i Västra Götaland nu vill förneka detta.

Karpstryparn sa...

Problemet med sossarna är att det inte fanns något bra altenativ till partiledarposten, så därför valde man ett ännu sämre alternativ, nämligen en person som har mer gemensamt med den vidriga kommunisten Lars Ohly än med sosseideal. Däremot gillar jag Juholts humor, dock är han alldeles för torr. Nej, han skulle ha haft samma humor som Ian Wachtmeister istället.

Anonym sa...

Ni inom högern får skylla er själva. Ni började med politiska skamgrepp - och nu drar vi över er på vår planhalva och besegrar er med erfarenhet!

Stefan sa...

Budskap som "lägg inte ner den här skolan" och "sälj inte ut våra sjukhus" är precis lika falska om inget motståndarparti ämnar göra så, eftersom de implicerar just detta. Om motståndaren gör fel så blir inget bättre av att ni sänker er till deras nivå. Tala om vad ni VILL göra istället - sälja ut Sverige exempelvis! Vi väljare uppskattar när politiker talar klarspråk, eftersom vi uppfattar det som förtroendeingivande. Om ni försöker blåsa oss redan undan valkampanjen, så tänker vi att ni kanske kommer fortsätta blåsa oss även när ni har makten - och tyvärr visar det sig att vi har rätt i våra misstankar, efter varje val!