2011/05/15

VECKOSLUT, VAL, VÄSTRA GÖTALAND OCH EN VÄLBEHÖVLIG VÄCKARKLOCKA


Det mumlas om en Juholt-effekt lite här och mycket där, och de opinionsundersökningar som når dagsljuset berättar om siffror från SIFO, från SKOP och andra som trots allt borde ge sosseriet råg i ryggen och Juholt säd i brallan. Skall man tro på de siffror som redovisas så är det idag så att lantisen Juholt visar att han har lyckats trolla bort alla tankar på förnyelse samtidigt som han trollade tillbaka några av de väljare som tidigare flytt. Själv tycker jag att det här omvalet hade suttit fint rent tidsmässigt i december, i januari eller i februari - de månader då den socialdemokratiska Golgata-vandringen hade sin jobbigaste uppförsbacke...

Veckoslutets val i Västra Götland, och i en valkrets i Kent Perssons hemstad, får gå precis som det vill - för oavsett vilket resultat vi än får se så kan man använda det till något bra. Skulle SIFO, SKOP och alla andra sifferinstitut ha fel, och Juholt tillsammans med sitt parti misslyckas återigen så kan vi börja jaga Juholt ännu lite mer som den extrema kompromisskandidaten och utpräglade nödlösningen han är. Skulle SIFO, SKOP och de som ringer och tjatar på folk att berätta vad de tycker politiskt ha rätt när Juholt trots allt ger sitt parti lite luft under pingvin-vingarna så är det en välbehövlig väckarklocka för en allians som tror att numera mest förvaltar, inte förändrar eller förädlar.

Skulle opinionssiffrorna stämma så måste Alliansen hitta tillbaka till det som gav oss makten, en politik för de problem som väljarna ser och vill rätta till - och inte försöka vinna 2014 genom att bara sitta och slå sig för bröstet tills revbenen krackelerar och andningen blir jobbig och plågsam. För det är där vi är nu, när den politiska retoriken mer handlar om att skrämma väljarna med vad som kan bli resultatet för vården ifall sossarna får styra samtidigt som sossarna skriker om sjukhus utrealiserade till riskkapitalets vidriga utsugare.

Jag tror att valet idag följer opinionsundersökningarnas stora penseldrag, ett resultat som socialdemokratin kommer att försöka måla upp som en stor seger och ett resultat av valberedningens och Berit Andnors storhet när de efter ett gediget arbete slängde fram en Juholt till "Rörelsen". Men precis som att vi i Alliansen skulle må bra av att behöva vakna till och byta nattdrömmandet mot ett realistiskt dagdrömmande så kommer allt vad förändringsambitioner och nydanande tänkande dö sotdöden i en socialdemokrati som återigen kommer att börja drömma om tider som flytt. En seger för Juholt och sossarna idag är faktiskt precis det som socialdemokratin inte alls behöver. De behöver förstå att de inte alls har hittat rätt igen, att den seger de eventuellt kommer att få bara beror på en trött och oinspirerad motståndare och inte ett dugg på att man har valt en gedigen ledare som mejslat fram en ny politik för Västra Götaland och för Sverige...

Till läsekretsen i Västra Götaland och i den delen av Örebro som behöver rösta om är trots allt budskapet att gå till vallokalen, att rösta på det alternativ som passar dig bäst. Det är bara genom ett hyfsat högt valdeltagande som demokratin legitimeras och ingen kan ifrågasätta väljarnas vilja detta veckoslut, i ett val, i Västra Götaland eller en valkrets i Örebro - ett resultat som jag se som en välbehövlig väckarklocka.

Länkar: DN1, DN2, DN3, SvD1, SvD2, SvD3, Expr1, Expr2, GP1, GP2, GP3, AB
Bloggar: Stenholm, Röda Berget, Westerholm, Kent, Lidby

2 kommentarer:

Fredrik i Sollentuna sa...

Läs min

http://fredrik.vartsollentuna.se/2011/05/15/en-viktig-dag-i-sveriges-demokratiska-historia/

Anonym sa...

Ja hoppas detta blir en väckarklocka... vi vet ju hur det gått sedan 2006... Sverige i en brant utförsbacke och brantare ser den ut att bli. Bara hoppas på att det blir annorlunda efter nästa val, så vi kan börja andas ut igen och de som behöver får det dom behöver och inte som det är nu, de som redan har mycket får bara mer och mer på de riktigt behövandes bekostnad.