2011/05/02

VARFÖR BARA EID, JÄMTIN? YOM KIPPUR DÅ...?


Carin Jämtin, Ibrahim Baylans efterträderska, konstaterar helt riktigt att Sverige av idag är ett multikulturellt samhälle och att detta borde påverka hur vi som nation väljer vilka helgdagar som vi bör fira. Carin Jämtin, Tunnelbane-Butlerns urmoder, lanserar idéen att vi som ett multikulturellt samhälle bör göra Ramadans klimax Eid al-fitr till en ny helgdag, utan att för den skull skaffa oss fler helgdagar. Politik handlar om att prioritera, men frågan är vad Carin Jämtin då skulle prioritera bort...?

Själv tycker jag att det luktar diskriminering lång väg när Jämtin bara väljer ut en muslimsk helgdag som en ny multikulturell helgdag. Varför inte också lansera att vi i detta land bör göra det hinduiska firandet av det godas seger över det onda -Vijayadashami - den 17 oktober till ny helgdag? Är de hinduiska högtiderna i Carin Jämtins värld mindre värda än de muslimska? Eller kan det bero på att Carin Jämtin ser Alliansen som ond och socialdemokratin som god när jag tycker tvärtom och att det därmed är svårt att veta vad man firar - egentligen?

Om nu Eid al-fitr skall lanseras som ny helgdag, varför inte göra den judiska helgdagen Yom Kippur till ny svensk helgdag? Eller varför inte buddisternas Vesak-firande? Carin Jämtin väljer fel väg när hon väljer att markera att en annan världsreligion - vid sidan av vår tidigare statsreligion - har företräde mot alla de andra. Carin Jämtin ser bara till antalet utövare i siffror, inte till att det finns andra människor som har precis lika stor rätt som muslimerna att fira sina högtider.

Men låt oss ändå ta Carin Jämtins diskriminerande tankegångar på allvar, och fokusera på vilken dag som vi bör av-helgifiera för att skapa utrymme för Eid al-fitr-dagen som röd dag i våra almanackor. Vilken dag bör isåfall strykas till förmån för Eid? Vilken helgdag tänkte Carin Jämtin på när hon lanserade sin nya idé och samtidigt konstaterar att vi inte kan ha fler helgdagar än idag?

Är det midsommardagen som skall bort somhelgdag och därmed även aftonen innan? Är det nationaldagen som återigen skall förpassas till att bara vara en helt vanlig dag? Annandag jul, juldagen? Varför inte långfredagen eller annandag påsk, eller Kristi Himmelfärd...?

Själv vet jag vilken dag som jag utan problem skulle kunna plocka bort för att Carin Jämtin skulle få Eid al-fitr till ny helgdag - och det är naturligtvis Första Maj. Varför ha en helgdag för arbetarrörelsen, men inte en dag för tjänstemännen eller cheferna? Varför en helgdag när de partier som säger sig stå för arbetarnas väl och ve skall få manifestera sina politiska slagord medan de partier som i handling istället för ord står upp för de arbetande massorna inte har någon egen dag?

Är det rättvisa? Är det verkligen vettigt att ha en helgdag för att några promille av svenskarna skall få marschera under sina röda fanor, trallandes sånger med budskap från en klasskamp som måhända var aktuell för 100 år sedan men som idag bara känns otidsenliga? Varför i hela världen har vi egentligen kvar Första Maj som helgdag? Det är ju helt sjukt egentligen.

Men låt oss vara givmilda, ge oss alla en extra semesterdag att ta ut. Då kan sossen eller kommunisten ta ut sin för att lyssna på ett tal medan fanorna smattrar, då kan muslimen fira Eid al-fitr genom att vara ledig, hinduen Vijayadashami, buddisten Vesak, juden Yom Kippur och jag kan fira Saku-dagen någon gång i oktober för att fira det estniska bryggeriets födelse.

Då kan vi möjligtvis, till höga kostnader, uppnå någon form av rättvisa istället för den orättvisa som Carin Jämtin står upp för. För innan hon har ett färdigt förslag på vilken helgdag som skall plockas bort för att vi skall få ledigt på Eid al-fitr så bör hon vara tyst och hålla populismen inom sig...

Länkar: SvD, SvD, Expr, DN
Bloggar: Västros,

17 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är så trött på att höra om Carin "the butler" Jämtin. Det var inte hennes fel - det fanns faktiskt en hel rad ledande Partikamrater i både stad och län som tyckte att idén var lysande!

En närmare skildring av processen som ledde fram till förslaget återfinns på: http://svenerland.wordpress.com/2011/05/02/besvikelsen-total/

Holma sa...

Klockrent broder!!

Anonym sa...

Mycket bra skrivet!

Mattias Eriksson sa...

Tack för det inlägget, sakligt och bra!

JGradus sa...

Ja, en helt galen anledning till att ta Eid kan ju vara att Islam är utan tvekan våran näst största religion och därför borde ha ett viss förträde... helt demokratiskt om även en smula korporativt(vilket väl alltid valet av helgdagar blir).

Johannes W sa...

Mycket bra inlägg! Blev själv oerhört förargad över hennes skamligt dåliga förslag.

Tur att det finns politiker som du!

Anonym sa...

Men, som jag läste i en annan blogg, varför skall inte den största minoritetsgruppen i Sverige - finländarna - tas i beaktning? Finska nationaldagen rör många fler än någon muslimsk högtid.

Laban sa...

Handlar det om multikulti ska givetvis först av allt Norges nationaldag 17:e maj vara röd dag i Sverige, det med tanke på att det faktiskt bor väldigt många norrmän i Sverige och har gjort så under väldigt lång tid.

Tokmoderaten sa...

Johannes W, tack men politiker är jag då inte... Möjligtvis propagandist och politisk fribajsare i bloggosfären.

Karin Månsdotter sa...

Är det någon som har någon uppgift på antalet New Age anhängare? Det skulle inte förvåna mig om de var många fler än islam-anhängarna. Problemet är väl att de inte går att räkna eftersom det är lite si och så med organiserandet.

Stefan sa...

Återigen ett populistiskt, illa genomtänkt, icke finansierat, flummigt förslag om at ge mer, mer, mer till alla från sosseriet.

Ja visst, varför inte en helgdag, varför inte två? Varför jobba alls?

Och än en gång en ansvarsfull, vuxen allians som måste förklara att saker kostar och måste finansieras.

Karin Månsdotter sa...

Det verkar som om politiker anser att "många" ska betyda "alla". Jag tycker nog att vi kan begränsa tolkningen av "många" till tre. Alltså Sverige är mångkulturellt på så sätt att vi har tre kulturer i Sverige, den svenska, den samiska och den tornedalsfinska. Jag är ganska säker på att företrädare för både den samiska och den tornedalsfinska befolkningen anser att deras kultur skiljer sig från majoritetsbefolkningens. Och med tanke på hur lång tid de har bott där de bor, så om det är några icke-svenska kulturyttringar och helgdagar vi ska ta hänsyn till, så är det deras, inte helger som omfattas av personer som inte har vistats här mer än några år.

Anonym sa...

Idén att se över helgdagarna är helt OK, men anledningen ..., man tar sig för pannan!
Helgdagarna kommer av någon anledning i flock. Borde snarare fördelas lite jämnare över året. De enda helgdagar som borde vara fredade är vinter- och sommarsolstånd samt nyår. Jo jag vet att religiöst folk knyckte vintersolståndet och kallade det Jesus födelsedag, midsommar har man på motsvarande sätt försökt kristna till Johannes döparen eftersom det inte gick att förhindra det traditionella hedniska festandet vid dessa tider. Nyår är väl mer av en bokföringsmässig kalenderföreteelse, men inte mindre trevlig för det.
Men resten bör spridas ut över året, jämt fördelade över höst och vår. Det behövs helgdagar i varje övrig månad utom juli och augusti. Dessutom borde man återlägga midsommar till den riktiga midsommadagen och återinföra annandag midsommar. Religiösa eller politiska skäl för en helgdag bör bannlysas. Vi lever i ett sekulärt samhälle. 6 juni kommer aldrig att bli som 17 maj i Norge av skäl som vi ska vara glada över. Gör den åter till en vanlig dag, men forsätt att fira den som svenska flaggans dag.
De som sedan vill vara xtra ledig pga 6 juni, 1 maj, påsk, Eid, Yom Kippur osv kan ta ut semester!
el Persson

Anonym sa...

Saku päev on hea mõte, mida ma toetan! :-) Terviseks!

Anonym sa...

Om vi räknar ihop alla ortodoxa kristna (firar jul och påsk på andra dagar än vi) som assyrier, ryssar, etiopier, greker så blir de en kanske jämförbar grupp med muslimerna (många iranier har ju lämnat Islam dessutom)De borde väl också få en helgdag då.Men det är fäl bland muslimerna hon röstfiskar.

Anonym sa...

Bra skrivet, Tokmoderaten!

Anonym sa...

Kinesiska Nyåret förstås! Det firas av flest människor på klotet, inte bara i Kina, i hela Asien. Att fira en massa andra länders nationaldagar verkar väl fånigt när vi knappt firar vår egen...