2011/05/28

"UR SVENSKA HJÄRTANS DJUP EN GÅNG..."

"Ur svenska hjärtans djup en gång
en samfälld och en enkel sång,
som går till Kungen fram!

Var Honom trofast och hans ätt,
gör kronan på hans hjässa lätt,
och all din tro till Honom sätt,
du folk av frejdad stam!"

Han har det inte lätt just nu, Hans Majestät Konungen - vår Carl Gustaf. Det finns ingen i media-Sverige som har en tanke på att göra kronan på hans hjässa lätt, och bland undersåtarna i den frejdade stammen är det allt färre som all sin tro till Honom sätter. Tvärtom, så sjunger fler och fler av svenskarna en enkel och en samfälld sång ur sina hjärtans djup som av reaktionerna att döma går till Kungen fram...

Jag är monarkist, jag är traditionialist och tycker att det är behagligt, skönt, fint och bra att vi har en statschef som inte har rötterna i något politiskt parti - men det finns det som tycker annorlunda, och som stör sig på att ett uppdrag går i arv. Men om det funkar bra i Hennes och Mauritz, så varför inte i Konungariket Sverige?

I dessa dagar ifrågasätts monarkin som aldrig för och i bakgrunden finns en bok, några påstådda bilder på statschefen i sällskap med fulla polare och lättklädda eller inte-alls-klädda fruntimmer och en jugge-maffia som nu ges möjligheten att påverka Sverige på ett sätt som ingen inbillade sig. Vad som är sant och vem man skall tro på låter jag vara osagt - men jag kan krasst konstatera att staben runt vår monark nuförtiden tycks vara plockade bland fallfrukten. Det är ett gäng som inte klarar av PR-arbetet och som definitivt saknar fingertoppskänsla när det kommer till krishanterande. De är totalt inkompetenta, och de fattar inte att tystnaden i detta fall inte signalerar något annat än en ovilja att göra upp med sanningen - oavsett vad sanningen är.

Är det bara jag som saknar en Elisabeth Tarras-Wahlberg i dessa dagar då drevet går? Hade hon släppt fram Kungen framför ett drev, för att göra sig själv till åtlöje - som han gjorde ute på landet under en pressträff i samband med någon jakt...? Hade Tarras-Wahlberg låtit Kungens ställning som landets statschef undermineras för varje dag, timme, minut av självpåtagen tystnad?

Jag är Konungen trofast, och hans ätt. Men min trofasthet för Konungen börjar naggas i kanten nu, och jag ställer mig frågan ifall det inte vore bäst om Hon ur ätten som är född och fostrad för att ta över nu skall göra just det. Vid 65 år brukar Svensson gå i pension, och det kanske även borde gälla Bernadotten på tronen. Han är vår Kung, han har - oftast - gjort ett bra jobb som vår statschef trots att jag inbillar mig att Han inte alltid har varit bekväm i den roll som han föddes in i men där han tog plikten framför allt för Sverige i tiden.

Med fel folk omkring sig, och med gamla historier som kommit ikapp så är frågan om inte det bäst för Sverige i tiden skulle vara att lämna över och få njuta av ett liv som pensionär när nytt blod tar över och där Ockelbo blir vår andra huvudstad...

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, DN1, DN2, DN3, AB1, AB2, Expr1, Expr2

5 kommentarer:

Karin Månsdotter sa...

Jag tycker vi ska försöka övertala Tarja Halonen att bli vår president! Det skulle ha tre klara fördelar:
1) Vi skulle få en statschef som vet vad ämbetet innebär.
2) Genom att ha samma statschef som Finland så skulle vi ha lagt en grund till en återförening av det gamla Sveriges östra och västra delar. Det som fanns före Bernadotterna hamnade på tronen. En återförening förefaller förstås nu som något som ligger väldigt långt borta, men skulle kanske kunna bli aktuell den dag EU spricker i mindre delar (d v s troligen inom 10 år).
3) Rojalister som du själv brukar precis som du vara konservativa traditionalister Jag är säker på att i valet mellan att behålla det nuvarande kungahuset och möjligheten att på fredlig väg återupprätta vårt gamla Östersjövälde från vårt glansfulla förflutna, så väljer de flesta av dessa Östersjöväldet. Därmed så har vi fått en tillräckligt stor opinion för att kunna införa republik.
Låter det inte bra?

Anonym sa...

Det verkar vara de gamla vanliga moralistiska vänserfeministerna som är på krigsmarch igen. Nu mot kungen. De vill bara se en kvinna på tronen. Då tar de till alla fultrick de kan.

Lennart Nilsson sa...

Jag håller med Karin! Återupprätta vårt östersjövälde istället för att hålla på denna pinsamma veckotidningsmonarki!

Anonym sa...

Jag spinner lite på Karin Mänsdotters upplägg:

1) Sverige behöver ämbetet statschef.

2) Du vill inte ha en statschef med rötter i politiken. Det undvikes genom att lägga fast en arbetsbeskrivning för statschefen. Den arbetsbeskrivningen skall vara grundlag och alltså en paragraf eller ett kapitel i Regeringsformen.

3) ledarskapet i Hennes & Mauritz bygger på äganderätten - en rättighet som hyllas av moderater. Statschefsämbetet bygger på de demokratiska principerna. Det är skillnad det.

Sverige är en låtsasmonarki - inget belägg i Regeringsformen. Regeringsformen borde utsättas för en demokratisk granskning. Regeringsformen är inte värdig Sveriges traditioner.

Hälsningar
Per Kjellén, Kungsbacka

Leumas sa...

Det är inne att vara Antirojalist nu. Inte minst tidningarna och tv4 mm. har kungahuset som sin primära måltavla. Det säljer tydligen väldigt bra! Republikanska klubben har också hakat på och ser sin sista chans innan Viktoria tar över. Eller är det möjligen de som ligger bakom? Antingen ljuger kungen med sitt kroppsspråk ( enl. en del som tydligen är specialister på detta) eller så borde han inte uttalat sig om saken trots att han strax innan uppmanats gång på gång att uttala sig. Det var länge sen som jag tyckte att det inte var lönt att läsa de svenska kvällstidningarna, eftersom de bara försökte sälja lösnummer med sensations -löpsedlar och -artiklar. Nu verkar dagstidningarna vara lika illa ute upplagemässigt, så att dom bara kan rädda sig genom likadana sensationsskriverier. Dessutom verkar dom ha fått mycket kompetenta redaktörer som Wolodarski m.fl. som vet precis vad som är sant och vad etik och moral är; och dessutom vet att det är bättre med en president. Det är tur att världen går framåt och blir bättre!

Jag undrar vem kungen har trampat på tårna nu, tycker att det är väldigt likt historien om borgmästaren i New York som trampade på flera korumperade politiker och sen blev avslöjad med att ha haft sällskap av lätta flickor. Han retade också upp Wall Street samt avslöjade bankernas skumraskaffärer, innan senaste lägkonjunkturen visade upp deras dåliga förehavande.

Det sämsta med nuvarande drev efter kungen är att man går mer efter vad penninghungriga kriminella och callgirls säger än efter vad som är etiskt riktigt mot vilken människa som helst, för kungen är en vanlig människa och borde behandlas med samma respekt som en sådan. För det är inte något jättekriminellt brott han anklagas för, utan bara en vanlig mänsklig svaghet Jag är varken mot eller för kungadöme eller republik, tror dock inte att en president gör ett bättre jobb eller kostar mindre. Däremot att en kunglig ger mer godwill ute i världen så länge som inte svenska medier smutskastar honom eller henne. Jag blir inte ledsen om vi får en president, men blir däremot väldigt bedrövad över den sensationsjournalistik som börjar breda ut sig. Snart är Sverige inte bättre än England och USA med deras skandalpress. Får vi sen en president som republikanska klubben vill så kommer snart ett likadant mediedrev om denna person trampat någon på tårna!