2011/05/10

DEN SAMLADE OPPOSITIONEN OCH BAJSMACKAN


"Idag går en samlad opposition ut och sätter ner foten när det gäller Fas3. Denna människofientliga verksamhet måste upphöra och reformer för jobb måste ta vid" skriver sossen Sebastian Stenholm från Halland. Det känns väldigt skönt att veta att de som "aldrig någonsin, aldrig någonstans, aldrig någon gång!" skulle samarbeta med varandra nuförtiden beskrivs som den samlade oppositionen. Att sossarna dansar hambo med ett parti som man själv klassat som människofientligt för att komma åt Fas 3 som sosseriet också anser är människofientligt känns därför helt naturligt...

Knappt en månad har gått sedan Ylva Johansson enligt Sven-Olof Sällström och en hel del andra vittnen bjöd in Sverigedemokraten på sitt arbetsrum för ett snack, medan Ylva Johanssons bild var att Sällström bjöd in sig själv. Då handlade det om en gemensam syn på a-kassan, och idag handlar det om en gemensam syn på Fas 3.

Det finns sossebloggare som kallar Fas 3 för en av "bajsmackorna" som man kommer att tvinga ner i Alliansens matstrupe under en lång och plågsam process ända fram tills valnatten börjar. Egentligen skulle väl jag som moderat vara tacksam ifall den samlade oppositionen, de röd-grön-bruna, plockade bort en av "bajsmackorna" genom ett utskottsinitiativ. Fas 3 är för mig vuxendagis, förvaring av människor som inte ens i den bästa världar av världar skulle kunna få ett arbete på den reguljära arbetsmarknaden. Fas 3 är för de som sossarna förtidspensionerade på löpande band under sitt styre, eller som man lätt utföra så kallade plusjobb i offentlig sektor.

Fas 3 är inte nytänkande - det är ett nytt namn på en gammal politik som sossarna var så mycket bättre på. Fas 3 är inte rätt metod för att hitta de där riktiga jobben, skitjobb eller inte, som vi måste ha som mål att varenda person som kan jobba kan besätta. Därför och bara därför borde jag alltås applådera att den samlade oppositionen sätter käppar i hjulen för något som kallas Fas 3 och som vi kommer att plågas av i 3 år om vi inte hittar på en ny patentlösning där folk går från utanförskapets mest påtagliga utanförskap till något vettigt, utvecklande och stimulerande - som ger kött på benen och inte bara framstår som en blek kopia av sosseriets förvarande till arbetsmarknadspolitik...

Så egentligen borde jag vara mest nöjd med att Fas 3 kanske inte blir den där "bajsmackan" som vi skall tvingas i, men jag är mycket mer nöjd med att den samlade oppositionen äntligen kommer ut från Ylvas rum och visar vad skåpet skall stå. Att SD i nio fall av tio gör sig själva helt maktlösa genom att stötta regeringens politik betyder föga när man endast i samarbete med sina vänner i den samlade oppositionen kan vara ett oppositionsparti med makt, med möjlighet att påverka.

SD ingår i den samlade oppositionen som nu avser sätta stopp för Fas 3, och Sällströms besök för en månad sedan kanske var det steget in i värmen som behövdes. SD-Sällströms mini-mingel med Brink, med Kaplan och med Ylva Johansson kanske löste den gordiska knuten som Mona Sahlin bundit ihop medan hon halvskrek "Aldrig någonsin, aldrig någonstans, aldrig någon gång!"...

Länkar: SVT, SvD, DN1, DN2,
Bloggar: Böhlmark, Radikalen, Stenholm

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hur var det nu? 44 av 48 ggr har den borgerliga regeringen lutat sig mot SD för att få igenom sina förslag. SD är praktiskt taget ett stödparti.

Sebastian Stenholm sa...

Det var ord och inga visor:) Jag funderade lite på hur du ser på samarbetet med SD. I 94 % av fallen möjliggör de Alliansens politik genom att de aktivt röstar för era förslag. Det skulle man på samma sätt kunna kalla ett samarbete. Eller så slutar man ordbajsa om samarbete när man egentligen vet att inget sådant existerar, vare sig från opposition eller regering.

Tobias "Radikalen" Cuthbert sa...

Anonym: Betyder detta att de Rödgrön inte lägger fram egen politik alls. Vad betyder det att SD och Alliansen tycker samma sak i vissa frågor. Det finns frågor som SD inte ens kan föra eftersom väldigt få håller med dem om deras "radikala" lösningar.

Tokmoderaten: Håller helt med om fas 3. Det är en dålig lösning som ingen har ett alternativv till.

Tack för länken. Tycker din blogg är en av de bästa, så en länk är väldigt smickrande... :D

Anonym sa...

Lägg av med dessa dagisfasoner! Att bolla SD fram och tillbaka som en Svarte Petter sänker er trovärdighet. SD borde ha erbjudits en plats i regeringen istället, så hade vi sluppit denna parlamentariska situation. Men nä, svenska politiker bara måste gå på med sin PK-smörja.

Tobias "Radikalen" Cuthbert sa...

Anonym 15.34: Det finns ingen anledning för Alliansen eller de Rödgröna att erbjuda SD en plats i regeringen, och troligen skulle inte SD ta chansen. Sossarna har bildat fungerande minoritetsregeringar förr. Detta är inte nytt...

Anonym sa...

Jag har bara hört ont om fas 3, men inte orkat sätta mig in i vad som gäller. Det jag inte begriper är vad som skiljer en fas 3-plats från en praktikantplats - lite som du skriver. Gammal politik. Inte heller kan jag se vad vi ska ha istället.

För övrigt har ju regeringen ett trumf i rockärmen, om oppositionen blir uppenbart besvärlig, och det är att meddela talmannan att man inte kan regera, så blir det extraval.

SD lär vi inte bli av med på det, men däremot blir det då tydligt att något oppositionsalternativ inte finns. Förhoppningsvis ger då väljarna alliansen ett bättre mandat.

Mattias Lönnqvist sa...

Definitionsmässigt så kan inte SD "stöda" regeringens politik, eftersom regeringen har majoritet så länge som SD inte aktivt stöder oppositionen.

Om SD har ett eget förslag eller om de lägger ner sina röster så går regeringens politik igenom, och det är i sådana fall ett passivt stöd.

Däremot måste SD aktivt stöda de rödgrönas förslag för att de ska få majoritet i riksdagen.

Ergo, SD kan stöda de rödgrönas politik, men inte regeringens politik.

Anonym sa...

@Mattias Lönnqvist,

Lilla vän, förstår du hur en parlamentarisk demokrati fungerar?

Majoritet har man endast om man kontrollerar mer än hälften av rösterna. Detta har INTE den sittande regeringen och är således en minoritetsregering, vilket innebär att de är beroende av aktivt eller passivt stöd från något annat parti i samtliga frågor.

Utlandssvensk