2011/05/22

SOS ALARM OCH KOMPETENSHETSANDET...

Drevet mot SOS Alarm rullar vidare med oförminskad styrka, och det var ett tag sedan jag orkade med att ge mig in i ett ämne där jag trots allt tycker mig sitta med mycket mer kött på benen på en annars fet kropp. Till skillnad mot de journalister som driver drevet har jag jobbat med precis det som nu ligger i skottgluggen - 112-samtal, med prioritering av sjukvårdsfall, med ambulansdirigering. För mig som gammal kollega till de som nu verkar i stormens öga för att försöka hjälpa sina medmänniskor är det otroligt jobbigt att tänka mig in i arbetsmiljön på landets SOS-centraler...

Jag minns små mini-drev från min egen tid bakom tangentbordet och under "head-setet", hur folk med nyhetssidorna på hornhinnan och nyhetsrapporterna studsande mellan hammaren och städet gick in i nödsamtalet med föreställningen att det på andra sidan linjen satt en vidrig elaking som bara ville den hjälpsökande illa. Ett redan jobbigt arbete blev ännu jobbigare, en ännu svårare uppgift blev mycket svårare - eftersom varje riktigt larmsamtal är ett unikt möte där samspelet mellan den som ringer och den som svarar måste fungera. Om bilden redan från början är att det är en idiot man skall få prata med så är risken för misslyckande så mycket större. Det gäller en inringare som tror att operatören på andra sidan inget hellre vill att den hjälpsökande skall dö, och det gäller naturligtvis också en nerkörd 112-operatör som efter 25 verbala påhopp och en ständig ström av okvädesord ser alla inringare som mytomaner eller bara dumma i huvudet.

Emils död var en väckarklocka, där man såg de förödande effekterna av att inte slaviskt följa rutinerna och det medicinska index som skall vara lag och inte något man kan strunta i bara för att man sitter som erfaren sjuksköterska bakom bordet. Det var en sjuksköterskas bristande förmåga att ta till sig de rutiner som borde sitta i ryggmärgen och en massa förutfattade meningar som dödade Emil - onödigt och ovärdigt. Men det var en välutbildad sjuksköterska som gjorde felbedömningen, inte en 112-operatör med "bara" undersköterska-kompetens eller erfarenheten från ett call-center som gjorde fel. Men trots detta går kompetenshetsen vidare...

Själv anser jag, förvisso partisk så det sjunger om det, att det snarare blir större risker för felsteg om man bara skulle bemanna en SOS-central med sjuksköterskor, eller för att dra det ett snäpp till - varför inte läkare? Ju mer kunskaper man sitter på, ju mer väver man in sig i egna grubblerier och funderingar och sätter rutinerna åt sidan för att någon gång landa fel. Det behövs både och, en vägg av snabbtänkta 112-operatörer som gärna kan vara undersköterskor med rätt bakgrund eller andra lämpliga personer - och en bakre linje med sjuksköterskor som kan ge råd eller ta hand om prioriterandet när/om den med lite mindre medicinsk utbildning i bagaget inte lyckas klura ut vad som gäller - trots det genomtänkta medicinska indexet. Sjuksköterskan skall också vara den som har befogenhet att neka någon ambulans.

Socialstyrelsen utreder nu en herrans massa fall där SOS Alarms personal påstås eller rent av har misslyckats med att förstå verkligheten som den ser ut på andra sidan telefon-linjen. Varje enskilt fall är ett misslyckande, varje enskild människa som trillar mellan stolarna och får lida för att man inte förstår rätt på larmcentralen är ett onödigt offer. Men kan vi någonsin gardera oss mot att det som hände Emil den där natten aldrig inträffar igen?

Svaret är tyvärr nej - den mänskliga faktorn spelar alltid in och människor missförstår varandra. I Emils fall fanns det inga möjligheter att missförstå att det var fara och färde, och Emils död var en effekt av ignorerade rutiner och en alldeles för stor tilltro till att man själv visste bättre än beslutsstödet - med sin kompetens som sjuksköterska i ryggen. Det är ingenting som SOS Alarm eller samhället kan fixa till genom att ställa högre ktav på formell kompetens, det viktiga är att rätt personer anställs och att dessa förstår värdet i att följa de rutiner som utarbetats just för förhindra att sådant som händer Emil händer igen...

Slutligen, det här om ett ökat vinstuttag från ägarna Staten, Landstingen och Kommunerna i företaget SOS Alarm. Sällan har väl en nyhet legat så fel i tiden som den nyheten? SOS Alarm skall bära sina kostnader, få det stöd företaget behöver av ägarna för att fungera som det måste fungera. Skulle SOS Alarm råka gå med vinst så är det pengar som skall in i den egna verksamheten - för fortbildning, för trivselåtgärder och för tekniska påhitt som gör att SOS-operatörerna kan jobba ännu bättre och säkert i framtiden.

För att SOS Alarm skall fungera behövs trygga operatörer, trygga i sin roll och trygga med sina arbetsuppgifter. Idag, imorgon och i drevets spår är det nog inte så mycket som känns tryggt i berget under Johannes Brandstation, på brandstationen i Eskilstuna, i Trygghetens hus i Östersund och alla andra platser där man faktiskt försöker hjälpa - inte stjälpa...

Länkar: DN1, DN2, DN3, SvD1, SvD2, Expr
Mina andra inlägg i ämnet: 112

10 kommentarer:

Utlandssvensk sa...

Nu blir jag besviken, Tokmoderat.

I hela din redogörelse för SOS alarm utelämar du den absolut vitigaste aspekten för all verksamhet i de nya moderaternas Sverige, nämligen genus och mångfaldsaspekten.

Att en blekfet viting som Tokmoderaten överhuvudtaget beviljades anställning inom organisationen tyder tveklöst på att rekryteringsprocessen omedelbart måste ses över.

Varför inte hämta inspiration från Södertörns Brandförsvar ? De vet vilket folk som krävs för att bryta sig loss ur de förlamande gamla patriarkala monokultur strukturerna:

"vi har som sagt inte haft någon öppen rekrytering i år utan har rekryterat ur egna led från folk som har visat intresse. Vi har särskilt riktat intresset till kvinnor och personer med utomnordisk språklig och kulturell kunskap då vi har stort behov av att utöka de kompetenserna i organisationen”

Att man då sorterar bort etniskt svenska män trots att dessa har bättre utbildning är ju en självklarhet, ty vi vet ju alla att "mångfald är bättre än enfald". Så även i detta fall där utfallet blev att de 12 som anställdes så har bara två gått SMO, den kurs som annars är det normala kravet.

Varför inte ta ytterligare ett steg inom SOS-Alarm? Rekrytera endast nyalända kvinnliga analfabeter som inte pratar ett ord svenska. Detta har den ytterligare fördelen att en grupp som har en förvärsfrekvens nära noll kan få avnjuta de söta frukterna av arbetslinjen.

Anonym sa...

Tack för att åtminstone en förstår i denna stormen. Det är verkligen inte lätt att säga att man jobbar på SOS Alarm. Kommentaren blir direkt: Där man inte skickar ambulans.... Inte roligt! Men jag är helt säker på att VI kommer gå stärkta ur detta och stå mer enade än någonsin.

Tokmoderaten sa...

Utlandssvensk - jag hoppas att du någon gång kommer till insikt om hur löjlig du framstår när du väver in ditt förakt för andra människor i varenda kommentar.

Niklas sa...

Vad är det för skillnad mellan att kräva 12% "vinst" i ett offentligt företag och att skära ner budgeten med 12%? Båda har exakt samma konsekvenser bara att pengarna måste gå igenom ett extra lager för att komma tillbaka till det offentliga, så vad är poängen? Båda innebär att "företaget" måste skära ner på sin verksamhet. Båda innebär sämre service.

Skillnaden är att de ansvariga politikerna kan avsvära sig ansvar, efterssom de minsann inte skurit ner något, de har bara krävt "vinst" från ett självstyrt offentligt ägt "företag". Ett sätt för politiker att gömma sig bakom en organisationsform helt enkelt.

Utlandssvensk sa...

Förvirringen tilltar nu snabbt.

Här har du en blogg vars enda rimliga syfte är att få dig själv att framstå som löjlig. Att en person som får Vidkun Quisling att framstå som en patriot anser att försvar är en "kärnfråga" är t.ex så fruksanvärt dråpligt att ingen människa utanför Sverige skulle tro på att en sån person verkligen existerar.

Att "väva in förakt" mot folk vars åsikter du ogillar är dessutom i princip det enda du sysslar med i dina inlägg.

Ska jag kanske tolka din senaste kommentar som beröm?

Johan sa...

Nja.. den gubben går inte, Tokmoderaten (avser din kommentar till Utlandssvensk 22/5/11 12:51).

Utlnadssvensk ironiserar specifikt över DIG och inte över den diffusa gruppen "andra människor". (Det är också fullt möjligt, att Utlandssvensk ser på DIG med djupt förakt.)

Härom dagen skrev Johan Hakelius, att politik handlar om att låtsas vara dummare än man är.

Det är en klarsynt observation, som dock främst beskriver Sveriges politiker och - inte minst - alltför många moderater. (Ja, du bör ta åt dig.)

Utlandssvensk sa...

Sen måste du verkligen försöka att inte ta allt så allvarligt, Tokmoderat.

Har du inte den minsta lilla gnutta humor när man tillämpar din fantastika lilla "satirmetod" mot ditt eget parti?

Är det inte kul att bli förlöjligad och bespottad? Är du en gnälling "prinsessan på ärten" typ?

Extra kul brukar man ju kunna ha när någon drabbas av våld eller personliga tragedier. Inte kommer väl du att ta illa upp, tokis, om du skulle drabbas av t.ex misshandel eller stenkastning och någon sen skriver en liten skämtsam krönika om händelsen?

Allt är ju bara på skoj här, eller hur?

Anonym sa...

Tragiskt att se hur dom på ena sidan skriker på SOS alarm för att dom ska vara så effektiva och billiga som möjligt och sedan på andra sidan kräva vinster som är extremt stora.

En riktig journalist hade väl börjat rota i varför har dom vinstkravet?

Man får väl hoppas att någon vanlig journalist läser min fråga och provar på hur det är att vara en riktig journalist, och inte bara försöker leka en extra politisk makt....

Tokmoderaten sa...

Och med den senaste kommentaren om att jag skulle tycka att det är skoj att bli misshandlad så stängde du och SD-folket er själva ute från kommentatorsspåret för alla inlägg som inte handlar om SD som företeelse. Kanske kommer även de inläggen vara stängda, vem vet?

Fegt? Prinsessa på ärten? Jovisst, men jag äger den här bloggen och där drog jag i nödbromsen. Så Utlandssvensk, Johan och alla anonyma S-are kan hädanefter sluta lägga tid till kommenterande på den här bloggen och istället gå ut och plocka blommor i det vackra vädret.

Tack för den här tiden!

Adrian sa...

Problemet med SOS är ju att man inte vill hjäälpa folk för det kostar en massa pengar.

I dagsläget har man ju inget förhållande med patiener annat än på utgiftssidan medans inkomsterna beslutas av politiker som tvingar in skatter för att täcka dessa medel.

Om man privatiserade sjukvården så att man hade egna försäkringar som för hus hem bil och husdjur så vore incitamenten dom rakt motsatta. Varje nödsamtal skulle generera inkomster och det skulle inte vara någon brist på ambulanser.

Sjukvården i Sverige är ju ett skämt husdjur har en kötid i timmar för höftledsoperationer medans människorna får vänta i månader.