2011/05/30

JUHOLT & EN SLAV-TILLVERKAD SVÅNGREM...?


Politisk journalistik blir ibland - eller ärligt sagt ofta - rätt så löjlig när det handlar om att sätta dit kända politiker för olika saker. Monas väska under valrörelsen var ett praktexempel, men som man som politisk antagonist inte kunde göra annat än att försöka sätta spinn på. Nu handlar det om Monas efterträdare, om Juholt och en svångrem som med stor sannolikhet är tillverkad av arbetare under slav-liknande förhållanden...

Jag har också ett jättefint läderbälte i byrålådan, ett bälte som påstås vara av märket Lacoste men som förmodligen har ungefär samma äkthetsgrad som bloggerskan Kissies 'rattar'. Jag köpte mitt läderbälte i Turkiet, på en souk i Marmaris för en herrans massa år sedan och den kostade ungefär lika mycket som den där kalla ölen av märket Efes som jag svepte för att fira mitt lyckade prutande med. Men hade jag några som helst skamkänslor där och då, över de som tillverkade bältet under förhållanden som skulle få en svensk facklig ombudsman att börja tugga fradga? Alls icke, jag gjorde en bra affär och det anser jag än idag eftersom bältet är i nyskick efter att ha varit gömt och skyddad under en överhängande isterbuk.

Juholt köpte en Hugo Boss-kopia istället, och får nu murvlarna efter sig - och visst blir det rätt löjligt. Var och varannan Svensson har märkeskopior hemma, och det enda man kan göra är att lida när färgerna förändras vid den första tvätten, när EdT:n slutar dofta efter några minuter eller när botten går ur den där handväskan som verkade så fin. Men mitt bälte var av bra kvalitet, och det är säkert Juholts också.

Problemet med Juholt och hans slav-tillverkade svångrem är inte så mycket att han har gjort det som de flesta resande svenskar någon gång har gjort - utan att han säger att han är moraliskt överlägsen alla dessa likgiltiga Svenssöner som bara gör det alla andra gör. Juholt vill stå där med sin pekpinne och lära svenskarna hur man skall leva, med ett återskapat apoteksmonopol, med en avsevärt beskuren mångfald i vård och skola - med mindre av valfrihet för medborgarna i ett samhälle där politikern alltid vet bäst. Ett parti och en Juholt som säger sig vilja att trälar uti alla stater, som hungern bojor lagt uppå skall stå upp stöttar med bara trälarna med ord, inte med handlandets handlingar.

Att alla andra redan gör eller har gjort det är ingen ursäkt som Juholt kan ta till när han stolt visar upp märkeskopian av ett Hugo Boss-bälte över getingmidjan. Juholt är den han är - just nu iallafall - och skall förmodligen framöver bara handla sina kläder på Domus, på Dressman eller Kapp-Ahl för att vara på den säkra sidan när mediadrevet går. Tänk på Tullverkets tentakler, Håkan...

Juholt är partiledare för ett parti som byggt hela sin existens på pekpinnande och moralisk överlägsenhet mot alla som inte vill ta till sig deras argument eller retorik. När Juholt nu har bevisat att han är precis som alla vi andra så försvinner ytterligare ett skäl till varför vi har ett parti som alltid vet bäst, som alltid pekar med pekpinnen åt alla andra och som tycker att detaljstyrning av medborgarnas liv, leverne och vanor är bland det roligaste som finns. Tänk så löjligt det kan bli med ett bälte - måhända tillverkat av en före detta drogad barnsoldat, numera drogad barnarbetare - men tänk också vad tydliga otydligheterna i samspelet mellan handling och ord kan te sig när man säger en sak och gör något helt annat... 

Länkar: Expr
Bloggar:

8 kommentarer:

Den nakna framsidan sa...

Fredrik, det är du som gör din egen tolkning av att Juholt och Socialdemokraterna skulle vara moraliskt överlägsna. Jag kan avslöja en hemlighet , vi är som folk är mest:)
Sedan vet du nog vad jag kommer att säga, att se journalistik a la 2011 i Sverige på den nivå den visas på Expressen är genant. Och nu var jag mild i mitt omdömme.
Annars måste du försöka hitta ett normalt förhållningssätt mot denne Juholt som tydligen hemsöker dina tankar. Vad ska du göra 2014 när Juholt blir statsminister? Du måste ju ha ett liv efter den dagen också:)!

MVH

Peter

Tokmoderaten sa...

Peter,

Delar faktiskt din åsikt om Expressens scoop, men eftersom jag är besatt kunde jag inte låta bli...

Om Juholt blir statsminister 2014 så kommer jag nog ha ännu lite roligare i min roll som bloggare. Det sägs att det är mer stimulerande att ge sig på makten.

Men vi lär nog inte hamna där...

Hannes sa...

Jag tycker också det är en liten skitnyhet. Det intressanta är dock hans nonchalans kring problematiken bakom.
Jag säger bara en grej - skicka honom till Fab 5

http://hanneshervieu.se/hakan-juholt-i-fab-five/

Mattias Lönnqvist sa...

Varför skulle man vilja köpa kopior? Antingen köper man originalet (och lägger på 50% på priset för loggan) eller så köper man någon no-name-produkt.

Sedan kan man givetvis köpa piratkopior av misstag, men jag har aldrig förstått poängen med att köpa piratkopior medveten om att det är just en kopia.

Anonym sa...

Juholt har brunt bälte i roligaste motioner - asfaltera stadsparken i Oskarshamn, för att spara in på gräsklippningen
Juholt har svart bälte i att tycka om böcker han inte läst, drinkar och bälten som han köper trots de är för dyra
Juholt har vitt bälte i allt annat tyckande för statsministerlönen 140.000 kr

Juholts Boss-bälte är det ett Pamp-spänne?
Isåfall passande.

Johnny sa...

Varför privatiserar inte moderaterna inte SVT & SR nu när man nar chansen att bli av med marxist fästet från 1968?

Sparka alla journalister med politiska åsikter till vänster om Ron Paul och skicka dem som korrespondenter till Cuba.

Ta bort lagen om TV licens och dela ut aktierna gratis till folket och börsnotera. Problem solved och Janne Josefsson får en smäll för valstugereportaget.

Hur länge skall SVT få hjärntvätta svenska folket?

Jesus Christus sa...

Det verkar ju ärligt talat skittråkigt att åka på semester med Juholt. Så här berättar han i Expressen: "Man går på marknaden utanför hotellet ... Då har jag prutat. Vad ger man? Det är alltid för dyrt!" Ett ständigt gnällande och ältande om priser, uppenbarligen. Är det inte drajjorna så är det piratkopiorna. Och då befinner han sig ändå i Turkiet..!

LeoB sa...

Jag tycker faktiskt det är bättre med pirat-slavar än Hugo Boss-slavar. Mer ärligt liksom.

Vilket föredrar du? Kanske livremmar gjorda av fas 3-slavar? Mer kvalité liksom, nästan evidens-baserade slavar.