2011/05/03

DET SOCIAL DEMOKRATISKA SPRÅK BRUKET...


Att nå framgångar genom att kopiera andras koncept brukar sällan fungera, och det borde de socialdemokratiska hjärnorna ta och reflektera över när man nu försöker få den nye ledaren Håkan Juholt att ta fram ett nytt politiskt språk. Då menar jag inte alls Juholts dialekt, inte heller hur han gnäller över priset på en Dry Martini i Istanbul eller när han börjar tala i tungor över att ha blivit ett med kulturen...

Nej, det handlar till stor del om det som "vi" moderater gjorde när vi blev nya moderater. Det handlar om att använda språket som redskap för att nå ut med sina budskap - med nya begrepp, med nya ord och nya formuleringar som skall etsa sig fast hos väljarna. Utanförskap är ett sådant ord som lyftes fram på den tiden då den gamla blev de nya. Juholt började redan under sitt installationstal, och han började med att särskriva. Det som var socialdemokrati blev i Juholts tappning social demokrati, och Juholt stod där som en mallgroda och var så nöjd med sig själv medan applådåskorna aldrig ville tystna bland de hänförda fanatikerna under extrakongressen.

Problemet för Juholt är att han bara tycks vara ute efter att förändra det sociala demokratiska språkbruket och inte politiken som sådan - något som borde vara en förutsättning för att få folk att lyssna på det nya språket. Det är samma gamla sociala demokrati som förr, till och med ännu lite mer "out-of-date" än under Mona Sahlin, men det är en social demokrati som beskrivs i floskler och politisk sockervadd. Håkan Juholt backar bandet, förnyelse - annat än språkligt - är helt onödigt och det enda man får höra av Thomas Östros efterträdare Tommy "Det får vi återkomma till" Waidelich är meningarna som alla säger samma sak, att man inte vet vad man skall tycka annat än emot regeringen.

För om nu de sociala demokraternas språk är nytt så visar poltiken inte upp någon fräschör överhuvudtaget, något som blev övertydligt när Håkan och Tommy slängde fram några floskler och lite nonsens för att kalla det hela en social demokratisk skugg budget. Vad har Tommy "Det får vi återkomma till" Waidelich egentligen gjort på jobbet sedan Håkan Juholt sparkade Östros ut i omloppsbana kring jorden? Någon som kan ana vad arbetsinsatsen har mynnat ut i annat än en stor satsning på sommarjobb?

Själv har jag fått höra att Tommy "Det får vi återkomma till" Waidelich har haft fullt upp sedan han tog steget från transparent riksdagsledamot till att bli nästan lika nervös som Johnny Skalin i ungefär samma roll. Håkan Juholt har pekat med hela handen, och Tommy har inte fått tid till att återkomma utan har varit tvungen att leverera direkt. Bland annat skall Tommy ha fått springa på stan för att leta efter klarinettfett till Håkan, för att sedan leta rätt på alla Pingu-filmerna som finns på nätet tillsammans Happy Feet. Därefter har Tommy fått fixa till dubbningen av alla dessa DVD-skivor till Oskarhamns-mål.

Carin Jämtin har också haft sina krav på sin nye medarbetare, och Tommy skall enligt vanligtvis välunderrättade källor ha fått agera butler med silverbricka, något som Håkan Juholt skrockade över när han såg likheterna mellan Tommy och en ostadig kejsarpingvin. Dessutom bad Carin Tommy att avbeställa alla de där prenumerationerna av smutsiga tidskrifter som hennes förgångare hade lagt partipengar på, något som tog massor av tid för Tommy.

När så Tommy trodde att han skulle få tid att skriva sitt första maj-tal på social demokratiska och slipa på detaljerna i sommarjobbssatsningen så kom sprallige Håkan med nya direktiv. Thomas Östros hus skulle under natten mellan valborgsmässoaftonen och första maj lindas in i dasspapper och Östros brevlåda sprängas med ett knallskott. Det var bara till att lyda ledaren, och ge sig av mot ett Uppsala där fylleslaget var så totalt att inga nyktra vittnen fanns på plats...

Så de som tror att Tommy "Det får vi återkomma till" Waidelich bara har suttit och slöat kan dra något gammalt över sig. Orsaken till ett intetsägande första maj-tal och en ännu mer intetsägande skuggbudget står att finna i att han minsann fått massor av uppdrag av sina chefer. Ge Tommy tid så återkommer han nog med både ett nytt språk och en politik som kallas ny.

Länkar: SvD,
Bloggar: Moberg, Högberg, Krassman, Assarsson

6 kommentarer:

Yulia sa...

Det tråkiga med det mesta du skriver är att det alltid finns ett stråk av människoförakt i det mesta du skriver. Förutom kulturföraktet du symboliserar i illustrationen.
Någonstans finns säkert ett budskap som du försöker delge oss läsare, men det är så väl inlindat i jargonger och plumphet så vem orkar ta sig igenom texten?
Att vara provokativ är en balansakt och till och med lite av en konstart. I synnerhet om man är opinionsbildare. Det förpliktigar. Men den vägen har du sedan länge lämnat och denna text visar igen att du förstår inte innebörden av seriös opinionsbildning.

Tokmoderaten sa...

Jo, jag är en väldigt bitter människa innerst inne Yulia, och det enda sättet för mig att stå ut med mig själv är att försöka skriva ur mig ångesten på ett sätt som jag ändå kan skratta åt...

granntanten sa...

Jag är mest intresserad av vem som skall köpa in alla instrument som behövs till alla som inte har möjlighet att köpa sådana själva. Man måste ju ha sådana hemma för att kunna öva och utvecklas. Det räcker inte att spela på lektionerna en gång i veckan.Såg att en schyst Stradivarius finns till salu för ca 60 miljoner (pund). Skämt å sido men man kan få en bra cello för 30 000 kronor. Skall kulturen bekosta den eller skall den gå som skolmaterial?Kanske finns någonstans en filaharmonisk orkester som gått i kk och man kan kanske komma över instrumenten för en billig penning. Iof så skall man väl inte tvinga på ungarna begagnade saker så det blir nog inte bra. Joe Hult löser det säkert

Anonym sa...

Ta inte åt dig... Har själv inte garvat så mycket sedan i söndags när jag lyssnade på Håkan och Tommy. Det där med sär skrivning är annars en all deles o möjlig kommunikations strategi. Alldeles för många i vårt av långa land sär skriver hela tiden och fattar inte för nyelsen i språk bruket. Undrar när det går upp för 68:an?

granntanten sa...

Välkommen till min undersköna stad- Har du fått skjuts och boende hit. Sätt gärna på dig en av dina fantastiskt vackra Joe Hult-tröjorna så kan jag hälsa på dig. Du ser mig säkert, en vansinnigt vacker och kurvig tant.

Thomas L sa...

För att vara lite seriös så hoppas jag ändå att det finns en bakomliggande tanke med S fokusering på kultur och den kommunala musikskolan. Annars är det lite väl skralt med statsbärande idéer i deras nya budskap och för få alternativskiljande förslag. Vem stödjer inte att alla barn ska få det bra och slippa leva i fattigdom?

Det tycks bli en intressant prövning för S anhängare att ha Juholt som ledare, men å andra sidan det kunde man räknat ut med en bit krita om någon hade skärskådat hans politiska karriär innan tillträde.