2011/05/15

DEN VÄLBEHÖVLIGA VÄCKARKLOCKAN RINGER...


...och den ringer högt, lite högre och snart alldeles för högt för att det skall kännas bra i skallen.

Vallokalerna i Västra Götaland och i delar av Örebro är stängda sedan lite mer än två timmar och det var alldeles för få ur väljarkårens led som tog sig dit för att göra sitt val. Skräcksiffror om ett 40-procentigt valdeltagande får mig att tvivla på legitimiteten i de siffror som socialdemokratins historieskrivare inom kort kommer att kalla för en triumf, en bragd, en vändpunkt trots att man backar i väst-Sverige men ökar i Örebro.

Rubrikerna på GP skriker Juholt-effekt, när sossarna verkar tappa 1.2%. På DN står det samtidigt högst upp att S och SD ökar i väst - trots att sosseriet tappar mark jämfört med det senaste godkända valet. Men utan tvekan är det så att sosseriet verkar bibehålla sina positioner dugligt under den store kejsarpingvinen Håkan Juholts flygodugliga vingar. Utan tvekan är det så att de sociala demokraterna har kommit tillbaka från sin kris och hittat lite ny luft under samma flygodugliga vingar under sin nya ledare - och för det förtjänar de naturligtvis respekt trots att jag har mina synpunkter på skrämselpropagandan och insinuerandet som har varit de två stora byggklossarna i sossarnas retorik-bygge...

Men grattis till era illusoriska framgångar, grattis till era låtsas-segrar i dessa extraval som tyvärr alldeles för få brydde sig om att engagera sig i. Grattis sosseriet och njut av detta så länge ni kan, för detta måste bli den väckarklocka som får liv i en Allians som nuförtiden också är precis lika fokuserade på att berätta vilket elände sossarna vill ställa med som man är av att berätta hur jävla bra man styrt Sverige genom krisen. Det vet väljarna, men samma väljare har inte en aning om vad vi vill med framtiden och varför vi vill dit med makten i våra händer.

Det är nu en nyvaken "propagandaminister" Schlingmann skall svinga sina lurviga över sängkanten i ett yrvaket tillstånd, sätta sig upp och klia sig i håret samtidigt som han sätter på sig ett par spetsiga och groteskt fula morgontofflar för att ta sig till frukostbordet för att hitta nya strategier och ny taktik för att få Alliansen att bli spännande igen. Det är nu dags att gå vidare från slå-sig-för-bröstet-eran och gå över till en rovjakt på en ihålig pingvin-politik samtidigt som vi berättar om nya visioner och nya drömmar - visioner och drömmar som inte handlar om ett sjunde eller åttonde jobbskatteavdrag utan mer om frihet för medborgarna, för företagarna och för hela samhällsbygget...

Det är nu det är dags för en nymornad "propagandaminister" Schlingmann att byta ut de spetsiga och fula morgontofflorna mot ett par lika spetsiga och fula skor och knalla iväg till arbetet för att hjälpa till med att få liv i våra tre mer eller mindre moribunda vänner Jan, Maud och Göran - en trio närmast likstela partiledare. Det är faktiskt ett måste för oss moderater att få fart på våra vänner, själva står vi oss slätt när vi ligger runt 30% av väljarstödet - det är en matematik som till och med Tommy Waidelich förstår. Vi behöver en Allians där även de små kan skörda framgångar, men frågan är hur vi kan komma dit?

Jag vill se KD som ett nytt värdekonservativt parti som kan pinka in reviret på en högerkant där tomrummet är totalt nuförtiden. KD och Göran Hägglund skulle kunna vara en perfekt plats för desillusionerade gammelmoderater, och därmed ha framtiden tryggad. Vad anbelangar FP och Centern är det svårare att hitta en quick-fix för att vända nedåtgående trender och spiraler - men lösningen står nog att finna i en uppkäftighet som måste till för att överleva som lite mindre och lite klenare.

Valen i Västra Götaland och Örebro är egentligen ett stort "Jaså?" med tanke på hur få som ansträngde sig för att rösta - 4 av 10 på baksidan och 6 av 10 i Örebro. Men som värdemätare inför 2014 så finns det alltså skäl att dra analyserna som måste dras för att skapa ett vettigt regeringsalternativ av de fyra partierna som är det enda tänkbara regeringsalternativet någonstans, någon gång eller någonsin...

Under tiden verkar finnarna dessutom vinna VM i ishockey för spelare som inte lyckas i NHL, och kvällens musikakt är given. "Let's have a black celebration. A black celebration - tonight - to celebrate the fact, that we've seen the back of another black day..."

Länkar: SvD1, SvD2, SvD3, DN1, DN2, DN3, Expr1, Expr2, GP1, GP2
Bloggar: Ekonomisten,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Ja en tok är du allt!

Anonym sa...

Historiskt sett så har jag för mig att lågt valdeltagande brukar gynna de borgerliga partierna.

I så fall så är de 'riktiga' siffrorna ännu mindre smickrande för er.

Kjell sa...

Med tanke på att ett lågt valdeltagande förmodades missgynna sossarna, så får man väl ändå säga att Alliansen gjorde hyfsat bra val.

Så grattis Tokis, det kunde ju gått ändå värre för Alliansen ;)

Ilmar sa...

Ni är väl beredda att få hur lite röster som helst. Bara ni inte gör er beroende av SD. Hahahaha, Jimmie Åkesson skrattar ända in till den Arkelsten-fria tevesoffan.

Anonym sa...

Och det är så fint att (m) äntligen öppnar upp för samarbete med (sd). Tillsammans är man starkare!

Tokigare? sa...

När vällingklockan ringde och när vänstervinden ven
Och Bildt på Palmes farstubro ännu gnagde på ett ben
När partibidrag var saftiga men väljaråkern rank
Och Ingvar sjöng en vaggsång så att Calle lätt slog dank
Då hoppades man en och annan gång på lite flax
I hasorna på Juholt dum men munter som en tax!
Och allt har sin säsong och varje Demoskop sin press
Men vad har hänt, egentligen med S och M sen dess

(Förlåt Ola...)

-

Valresultat analys för Örebro:

Man kan säga att V och MP i Örebro fick endast 4.3 procent vardera, så S och de partierna var lite (som det heter i fysiken) kommunicerande kärl. Om de fått 2.9 procent vardera hade väl skägget på Engelbrektarn blivit jämt (dvs att S 47 procent varit nästan som de borgerligas posent).

Jo-men-viiisst.

(Nu kommer denna analys säkert att kopieras av konsulter som tar 1000 kronor minuten.)

Fredrik i Sollentuna sa...

Trött men inte mindre relevant syn...
http://fredrik.vartsollentuna.se/2011/05/15/solen-forsvann-bort-till-orebro-och-vagrade-ga-ner-over-vast/

Mattias Lönnqvist sa...

Det är en myt att lågt valresultat skulle gynna de borgerliga. Eller, för att vara specifik; tidigare har det funnits sådana tecken men det har inte stämt i valen 2006, 2010 och nu i omvalet 2011.

antropolåg o statvetare sa...

Anonym 15/5/11 23:22. Lågt valdeltagade inom rimliga gränser gynnar alliansen, men eftersom 20-25 procent av befolkningen är sosse-zombies, som går till vallokalen oavsett om de är halvdöda, är det inte säkert att ett så extremt lågt valdeltagande som nu gynnar alliansen. Tidigare har det inte varit så här extremt lågt valdeltagande och när det är normallågt stannar de så kallade lyxsossarna (de utom de 25 procenten) hemma i sommarvillan medan borgerliga rakt över har 70-80 procent deltagande.

Det är sånt här valforskare som Sören Holmberg sysslar med. Han är nog mer sommarvilla-lyxsosse än sossezombie själv.

I VG-regionen minskade deltagande från 80 till 43 procent och 20-25 procent sossezombies (tog sig till vallokalerna!) motsvarar ca 50 procent. Ren vetänskap!!!